?>

Ergenlik dönemindeki çocuğa nasıl davranılmalı?

Uzman Klinik Psikolog Müjde Yahşi konu hakkında önemli bilgiler verdi.

SAĞLIK - 5 yıl önce

Ergen çocuk anne babasından daha çok arkadaşlarıyla zaman geçirmekten ya da odasında yalnız kalmaktan hoşlanır. Onun biraz kendini tanımasına ve sosyalleşebilmesine fırsat verilebilmelidir.

Ergen çocuğun zihnini karıştıran cinsel roller, dini ve felsefi konular var. Ergen çocuk, “Acaba ben eşcinsel miyim, yaratıcı kim, ölümden sonra yaşam var mı? ” gibi sorulara yanıt arayabilir. Ebeveynler böyle bir durum hissederse ergene hoşgörülü üslubu ile rehber olarak yanlış kararlar vermesinden onu korumalıdır.

Ergen çocuğun cinsel dürtüleri ve karşı cinse olan ilgisi başladığı için ebeveynlerin ergenin mahremiyet alanına saygı duymalı. Ebeveynler ergen çocuğun özel hayatı ile ilgili birşeyler paylaşmasını istiyorlar ise mesela “Biliyor musun ben de senin yaşlarındayken ilk kez birinden hoşlanmaya başlamıştım ve bu duygu bana tuhaf hissettirmişti senin de böyle tuhaf hissettiğin oldu mu?” gibi...onu korkutmadan ona empatik yaklaşmalıdır.

Çocukluk döneminde yeterince ilgi ve sevgi hissettirilmeyen, bağırılıp çağrılarak değersiz ve yetersiz hissettirilen yani aidiyet duygusu zarar gören bir ergen çocuğun, daha çok madde kullanımına, teknolojik bağımlılığa ve riskli uğraşlara yönelebileceğini unutmamalıdır.

Ebeveyn sevmese bile ergenin sevdiği aktivitelere dahil olarak ergen çocukla aralarındaki bağı güçlendirebilirler. Mesela ebeveyn sinemaya gitmekten hoşlanmasa da ergen çocuğu ile birlikte sinemaya giderek ya da ebeveyn basketbol oynamayı sevmese de ergen çocuğu birlikte basket oynayarak ortak ilgi alanı oluşturabilmelidir.

Ebeveynler; her şeye muhalif ve her şeye karşı çıkıyor gibi görünen ergen çocuğun aslında bu tepkilerinin altına bireyselleşme arzusu yattığını bilmeli. Birey olduğunu artık daha güçlü şekilde hisseden ergen çocuk ile çatışmak yerine onun yetişkinliğe hazırlanan bir birey olduğunu hatırlamalıdır.

''Sen ne biçim çocuksun,senden adam olmaz'' gibi...eleştirilerden uzak durulmalı aksine ergen çocuğu bolca takdir ederek onun görüşlerinin de değerli olduğu hissettirilmeli.

Saydığım bu birkaç öneriyi dikkate alıp hayata geçirebilen ebeveynler, ergenliğin de diğer gelişimsel dönemler gibi bir dönem olduğunu unutmamalıdır ve ergene hoşgörü ile yaklaşabilmelidir.

Haftanın Öne Çıkanları

Mardin Kalesi Taçlandı

2021-05-16 21:48 - YAŞAM

Dr. Zeynel Abidin Erdem'den Bayram Mesajı

2021-05-11 11:52 - GÜNDEM

Mardin'de tam kapanmaya, tam uyum

2021-05-13 22:38 - YAŞAM

Mardin'i böyle gördünüz mü?

2021-05-16 20:56 - YAŞAM

GALATASARAY, MARDİN SEMALARINDA

2021-05-15 10:57 - GÜNDEM

CHP Mardin Kadın Kolları Başkanı Kılıç Bayram Mesajı Yayımladı.

2021-05-13 07:47 - YAŞAM

Öğrenciler Kumbaraları ile gönüllere dokundu

2021-05-11 10:22 - YAŞAM

KURTAY’DAN BAYRAM MESAJI

2021-05-12 18:45 - YAŞAM

DEVA Partisi İl Başkanı Mesut Aydoğan’dan bayramı mesajı

2021-05-11 17:04 - YAŞAM

Görme Engelli Şehit Annesine Vali Eşi Destek Oldu

2021-05-11 13:09 - YAŞAM

İlgili Haberler

Kızıltepe’de Zorlu Ameliyat Başarıyla Gerçekleştirildi: Yüz Siniri Korundu!

11:21 - SAĞLIK

Kızıltepe İlçe Sağlık Müdürü Dr. Cihat Delen Göreve Başladı

22:14 - SAĞLIK

“100 YILLIK TIP TERİMİNE MARDİNLİ DR. SAROHAN’DAN EZBER BOZAN İTİRAZ!

09:39 - SAĞLIK

MAÜ Tıp Fakültesinde Bir İlk: İlk Uzman Hekim Göreve Başladı

21:38 - SAĞLIK

Kızıltepe İlçe Sağlık Müdürlüğünde Görev Değişimi

12:41 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

Mardin 1969 Spor’da Bodrum Zaferi: Albayrak’tan “İyi Yoldayız” Mesajı

12:00 - SPOR

Mardin 1969 Spor sahasında tek golle kazandı!

11:57 - SPOR

Mardin’de Şehit Özel Harekât Müdürü ve Güvenlik Korucuları Dualarla Anıldı

11:33 - ASAYİŞ

Kızıltepe’de Zorlu Ameliyat Başarıyla Gerçekleştirildi: Yüz Siniri Korundu!

11:21 - SAĞLIK

TEKNOFEST Siirt’e Teknoloji, Tanıtım ve Ekonomik Hareketlilik Getirdi

11:07 - YAŞAM