?>

Göçmen Karşıtı Nefret Söylemi

Mardin Artuklu Üniversitesinde düzenlenençalıştayda, Ülkemizdeki Göçmen Karşıtı Nefret Söylemi ele alındı.

EĞİTİM - 3 yıl önce

     Çeşitli faaliyetlerle, göç meselesini farklı yönlerden ele alan Mardin Artuklu Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (MAUGOC) tarafından göçmen karşıtı nefret söyleminin mercek altına alındığı “Kurgu ve Gerçek Arasında: Nefret Söyleminin Nesnesi Olarak Göçmen” konulu çalıştay gerçekleştirildi.

Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (MAUGOC), Mardin İl Göç İdaresi ile UNHCR’in ortaklaşa gerçekleştirdiği, temel olarak göçmen karşıtı nefret söylemi ve bu söylemin nesnesi olarak göçmenlik konularının ele alındığı çalıştay, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar’ın açılış konuşmaları ile başladı.

Göç meselesinin bugün artık bütün dünyada toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel hayatın en belirleyici faktörlerinden biri haline geldiğini belirten  Rektör Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, “Söz gelimi artık gündelik hayatın her alanında hissedilebilir veya görünür hale gelmiş olan göç, günümüz toplumsal yapıların şekillenmesinde rol oynayan bir realiteye de dönüşmüştür. Bugün Türkiye’de karşı karşıya olduğumuz göçmen karşıtlığı veya nefret söylemi de birlikte yaşamda ortaya çıkan en hayati sorunlarımızdan biri olarak önümüzde duruyor. Bu sorunun her birimize dokunan bir boyutu var. Her birimize çarpan bir gerçeklik var ve hepimizi derinden yaralıyor. Her birimiz ya yerini yurdunu terk etmek zorunda kalanlardan biriyiz, ya yerimizi yurdumuzu gelenlerle paylaşanlardan biriyiz. Karşılaşmadaki rollerimiz farklı olsa da, hepimizi aynı mahallede birlikte komşuyuz, aynı yolda birlikte yolcuyuz, aynı okulda birlikte öğrenciyiz veya eğitimciyiz. Birlikte yaşamımızı tehdit eden bu soruna karşı bireyler olarak her birimizin veya kurumların sahip olduğumuz imkanlar ve kapasitemiz kadar sorumluluğumuz var.” dedi.

MAÜ’de gerçekleştirilen çalıştayın hem akademisyenin hem de üniversitenin sorumluluğunun bir gereği olarak görülmesi gerektiğinin altını çizen Özcoşar, “Bu noktada Mardin Artuklu Üniversitesini de özel bir yere konumlandırmak istiyorum. Göç, Mardin Artuklu Üniversitesine sadece gündelik hayatın rutinlerinde değil aynı zamanda sahip olduğu göçmen kökenli öğretim elemanı ve öğrencileri üzerinden de tabiri caizse daha sert bir şekilde çarpar. Bu, Mardin Artuklu Üniversitesi’nin sorumluluğunu da daha da arttıran bir şeydir. MAÜ Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezimiz de bu sorumluluğun bir gereği olarak kuruldu ve kurulduğu günden itibaren göç alanında çeşitli faaliyetler yürütmektedir. Bugün burada toplanmamıza vesile olan “Kurgu ve Gerçek Arasında: Nefret Söyleminin Nesnesi Olarak Göçmen” çalıştayı da, Türkiye’de birlikte yaşam için bir tehdit haline gelen göçmenlere yönelik nefret sorununa karşı bu sorumlulukla icra edilen bir faaliyet olarak görülebilir.” dedi.

Çok sayıda üniversiteden akademisyenlerin ve sivil toplum örgütleri yöneticilerinin konuşmacı olarak katıldığı çalıştayda, “Türkiye’deki Suriyeli ve diğer göçmenlere yönelik nefrete ilişkin gerçek ve kurgusal boyutlar (sayı, nitelik, maliyet vb.) nelerdir? Göçmen karşıtı nefret söylemini oluşturan sosyo-politik koşullar nelerdir?” sorularına cevap aramayı hedeflemektedir.

 

Haftanın Öne Çıkanları

Araç Bakımlarında ucuzluk Müjdesi!

2022-06-22 08:24 - EKONOMİ

İsviçre’den, Güneydoğu’ya Cesur Kızlar Köprüsü!

2022-06-23 21:48 - YAŞAM

Mardin'de CHP'ye Katılım

2022-06-22 01:10 - POLİTİKA

Mardinli Fatma Arık Ülkemize Gümüş Madalya Kazandırdı

2022-06-22 14:08 - SPOR

Gazetemizin Yazarı Aykaç'ın acı günü

2022-06-18 14:59 - YAŞAM

Havalar Isındı, Beyazsu Tesisleri doldu taştı

2022-06-22 09:17 - TURİZM

Kadınlar Ürünlerini Sergiledi

2022-06-22 00:19 - EĞİTİM

Vali Demirtaş, Bakan Kurum’u ziyaret etti

2022-06-23 22:12 - GÜNDEM

Türkiye Basınını Ayaklandıran Kanun!

2022-06-22 17:46 - GÜNDEM

Basın Kanunu yasasının Meclis görüşmeleri ertelendi!

2022-06-22 18:13 - GÜNDEM

İlgili Haberler

MAÜ Öğrencilerinden Gerçeği Aratmayan Tatbikat

16:06 - EĞİTİM

Mardin'de PDR Günleri

19:01 - EĞİTİM

Mardin Büyükşehir Belediyesinden Mesleki Eğitime Destek

18:50 - EĞİTİM

Mardin'de Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yarışması Ödül Töreni

19:15 - EĞİTİM

MAÜ’de “Siyonizme Karşı Cesaret Ödülleri” İkinci Kez Sahiplerini Buldu

19:30 - EĞİTİM

Günün Manşetleri

Mardin’de 14 Yıllık Husumet Barışla Sona Erdi

15:30 - YAŞAM

Mardin OSB Yönetimi Dünya Bankası Yetkilileriyle görüştü

12:41 - EKONOMİ

Diyarbakır'da tarlarda hububat inclemesi

16:28 - EKONOMİ

MAÜ Öğrencilerinden Gerçeği Aratmayan Tatbikat

16:06 - EĞİTİM

Mardin'de Kolluk Gözetim Komisyonu Çalışmaları toplantısı

15:52 - ASAYİŞ