?>

Midyat UNESCO geçici listesinde

Midyat Çevresi Geç Antik ve Ortaçağ Kilise-Manastırları ile Erzincan Tarihi Kemaliye Kenti; kültür varlığı daha UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi

GÜNDEM - 4 yıl önce

Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, ilçede bulunan tarihi, kilise, manastır, katedral ve ören yerleri için UNESCO Teknik ve İnceleme Gezisi düzenlemiş ardından, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girmesi için girişimlerde bulunmuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Erzincan Kemaliye Tarihi Kenti ile Mardin Midyat Çevresi (Tur Abdin) Geç Antik ve Ortaçağ Kilise-Manastırları da Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklendi.

Böylece, Türkiye'den 2 kültür varlığı daha UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi.

Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, Midyat’ın UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girmesinden dolayı, UNESCO'dan Midyat için Müjdeli Karar! Olduğunu belirterek, açıklamada bulundu.

Başkan Şahin açıklamasında, şunları kaydetti. “2020 yılında başvuru çalışmalarına başladığımız Midyat ve Çevresi (Tur Abdin) Geç Antik ve Orta Çağ Kilise-Manastırları Dünya Geçici Miras Listesi’ne eklendi. Bu konuda bizlerden hiçbir zaman desteklerini esirgemeyen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy'a ve emeği geçen herkese katkılarından dolayı şahsım ve Midyat halkı adına teşekkür ediyorum. Ülkemiz ve Şehrimiz Turizmine hayırlı uğurlu olsun.” Dedi.

Midyat Çevresi (Tur Abdin) Geç Antik ve Ortaçağ Kilise-Manastırları

Hristiyanlığın erken dönemlerinden itibaren yoğun imar faaliyetinin yaşandığı manastır mimarisinin erken örneklerini sunan Tur Abdin bölgesi, tarih boyunca Süryani Ortodoks cemaati ile ilişkilendirilebilen yeni ve kendine özgü bir mimari dilin ortaya çıkışına tanıklık ediyor.

Bir kireçtaşı plato olan Tur Abdin, çeşitli dönemlere ait yaklaşık 80 köy ve 70 manastırın yer aldığı eşsiz bir kültürel peyzaja sahip. Seri adaylık için seçilen manastır ve kiliseler ise Mor Sobo Katedrali Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi (Yoldath Aloho), Deyrulzafaran Manastırı, Mor Gabriel Manastırı, Mor Abai Manastırı, Mor Loozor Manastırı, Mor Yakup Manastırı, Mor Quryaqos Kilisesi ve Mor Azozo Kilisesi.

Bazı ortak özelliklere sahip olan ve 6 ile 8'inci yüzyıllara tarihlendirilen bu yapılar, bölgenin karakterinin bir bütün olarak anlaşılmasını sağlıyor. Çevresindeki teraslı üzüm bağları, zeytin ve badem ağaçları ile etkileyici bir peyzaj oluşturuyor. Türkiye'deki farklı inançlara ait zengin kültürel mirasa da önemli bir örnek teşkil ediyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Mardin’de Judo kuşak sınavı

2021-04-27 10:45 - SPOR

Mardin Anadolu Masal Evi Çocukların Hizmetine Açıldı

2021-04-25 10:52 - EĞİTİM

Hafız Kız öğrencilere bilgisayar

2021-04-28 12:54 - YAŞAM

Kara tren belki bir gün Mardin'e gelir

2021-04-26 11:13 - YAŞAM

Mardin’de Caddeler Trafiği Kaldırmıyor

2021-04-29 22:41 - YAŞAM

Mardin’de Yaratıcı Fikirler Ajansı

2021-04-27 09:03 - YAŞAM

NlkSoft'un Başarılı Kurucusu Nalan Kurt

2021-04-28 19:49 - YAŞAM

Ömerli Karfoki Üzümüne Coğrafi İşaret

2021-04-25 10:42 - GÜNDEM

Rektör Özcoşar’dan taziye teşekkürü

2021-04-27 09:24 - YAŞAM

Mardinli Gençler Diploması Meraklısı

2021-04-26 15:54 - YAŞAM

İlgili Haberler

Bakan Işıkhan, Mardin'de "Medya Buluşması"ın gazetecilerin sorularını cevapladı

06:05 - GÜNDEM

Mardin’de 19 Mayıs Coşkusu

19:12 - GÜNDEM

Mardin-Şırnak Eczacılar Odası'nın Eczacılar Günü Açıklaması

21:15 - GÜNDEM

Siirt Üniversitesi Rektörü Davacıyken Davalı Oldu

19:13 - GÜNDEM

Tarım Bakanı Yumaklı Mardin'e gelecek

19:34 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

Vali Akkoyun’dan Dargeçit’e Güvenlik, Esnaf ve Kırsal Mahalle Ziyareti

06:31 - YAŞAM

“Birbirimize Candan Bağlıyız Mardin” Sloganıyla Geleneksel Kan Bağışı Kampanyası

06:25 - YAŞAM

MİLLETVEKİLİ KILIÇ KIZILTEPE HUBUBAT VE TİCARET MERKEZİ’Nİ ZİYARET ETTİ

22:53 - YAŞAM

MAÜ Öğrencisinden Pickleball’da Türkiye Şampiyonluğu

22:41 - SPOR

Yerel Sanatçılardan "Mayıs Gecesi"

22:39 - YAŞAM