?>

Albayrak’ın Hâne Sergisi Şanlıurfa’da

Hâne, Kültür Yolu Festivali’nin Açılış Durağı Şanlıurfa’da Sanatseverlerle Buluştu

YAŞAM - 2 hafta önce

 Albayrak Grubu’nun 12 yıldır kesintisiz sürdürdüğü İslam sanatları geleneğinin bu yılki teması Hâne, Ziraat Katılım’ın sponsorluğunda, Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin açılış şehri Şanlıurfa’da kapılarını açtı. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde, 25 Nisan Cumartesi günü gerçekleşen sergide, medeniyetlerin köklü birikimi ile Hâne temasının ruhunu bir araya getiren eserler, Şanlıurfa’nın kadim atmosferinde sanatseverlerle buluştu. Albayrak Grubu’nun üç yıldır her yıl farklı bir temayla ziyaret ettiği Şanlıurfa’da serginin yeniden boy göstermesi, sanat ile coğrafyanın derinleşen bağını bir kez daha gözler önüne serdi.

 Albayrak Grubu’nun 12 yıldır titizlikle sürdürdüğü İslam Sanatları Sergileri, bu yıl Hâne temasıyla sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor. Tophane-i Âmire’deki açılış programının ardından yalnızca bir ay içinde 100.000’e yakın misafiri ağırlayan Hâne, bu kez Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin açılış durağı olan Şanlıurfa’ya misafir oldu. Ziraat Katılım’ın sponsoru olduğu Hâne İslam Sanatları Sergisi, 25 Nisan Cumartesi günü Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde sanatseverleri ağırladı. Açılış törenine Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Cevahir Asuman Yazmacı, AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Mehmet İlhami Günbegi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi, İletişim Başkanlığı Şanlıurfa Bölge Müdürü Hasan Bilici, MÜSİAD Şanlıurfa Şube Başkanı Salih Demirkol ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Albayrak Medya Genel Müdürü Abdullah Hanönü ve Albayrak Medya Genel Müdür Yardımcısı Ziya Kadam katıldı.

Peygamberler Şehri’nde Sanat Durağı

Hz. İbrahim’in doğduğu, medeniyetlerin kesiştiği ve inanç ile kültürün iç içe geçtiği Şanlıurfa, Türkiye’nin en derin tarihsel katmanlarından birine ev sahipliği yapıyor. Albayrak Grubu İslam Sanatları Sergileri’nin üç yıldır aralıksız olarak Şanlıurfa’ya misafir olması hem bu birikimine duyulan saygının hem de Şanlıurfa ile kurulan derin gönül bağının somut bir yansıması olarak dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıllarda Besmele-i Şerif, Âdil-i Mutlak ve bu yıl Hâne ile gerçekleşen üç ayrı ziyaret; farklı temalar altında aynı özü, yani İslam sanatının evrensel ve köklü dilini Şanlıurfa’ya taşıyan bir gelenek hâline geldi.

Meşk Dersinin Hânesi Şanlıurfa Oldu

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde gerçekleşen Hâne sergisinin misafirleri arasında Davut Bektaş, Deniz Öktem Bektaş ve Abdurrahman Depeler ile meşk dersi yapmaya gelen hat öğrencileri de vardı. Öğrenciler ve usta isimler sergide yer alan eserlerle hemhal olmuş bir ders halkası oluşturdular.

Hat öğrencileri kaleme aldıkları meşkleri usta isimlere göstererek hem bir fikir alışverişinde bulundular hem de sanat üzerine bir ders yapıldı. Hâne Sergisi’nin özüyle de derinden bir bağı olan meşk geleneği, talebenin örnek alarak çalışması için hocasının ders olarak yazdığı numuneyi defalarca tekrar etmesine dayanan bir yöntem olarak gelenekte varlığını sürdürüyor. Yapılan ders ile sergi aynı zamanda izlenen bir mekân olmaktan çıkarak yaşayan bir atölyeye dönüştü.

İnsanlığın Hafızasında Yaşayan Bir Sergi

Hâne İslam Sanatları Sergisi’ne ev sahipliği yapan Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, Türkiye’nin kapalı alan ve sergi salonu bakımından en büyük müzesi olma özelliğini taşıyor.Paleolitik çağdan İslam dönemine uzanan kesintisiz bir uygarlık yolculuğu sunan Müze, insanlık tarihinin bilinen en eski tapınağı Göbeklitepe’ye ait eserleri ve dünyanın gerçek boyutlarda yontulmuş ilk insan heykeli Balıklıgöl Adamı’nı da bünyesinde barındırıyor.Neolitik dönem eserleri açısından dünya müzeleri arasında seçkin bir konuma sahip olan müze, koleksiyonundaki İslam Dönemi Salonu ile İslam medeniyetine ait tarihi kalıntıları ve ilk İslami eserlere dair kapsamlı bir birikimi de gözler önüne seriyor.

Tarih öncesinden İslam medeniyetine uzanan geniş bir zaman yelpazesini tek çatı altında toplayan müzede, Hâne İslam Sanatları Sergisi’nin misafir olması da nesiller arasında kurulan bir sanat köprüsü olarak ziyaretçilerin ilgisini çekti.

12 Yılın Birikimi: Hâne ile Ev’e Dönüş

Albayrak Grubu; hat ve tezhip gibi İslam sanat geleneklerini her yıl seçilen özgün bir tema etrafında yaşatarak gelecek nesillere aktarmayı amaçlayan İslam Sanatları Sergileri’nin 12. yılında Hâne temasını sanatseverlerle buluşturuyor. Evin fiziksel bir barınak olmanın çok ötesinde, aidiyet, kök, mahremiyet ve nesiller arası aktarımın mekânı olarak ele alındığı sergi; geleneksel İslam sanatlarını derin bir düşünce ve anlam dünyasının ifadesi olarak sunuyor.

 

Haftanın Öne Çıkanları

Mardin’de Sanatın İki Dili Buluştu: “Kuşlar ve Kilden Hikâyeler” Sergisi Açıldı

2026-04-21 16:31 - GÜNDEM

TGK ailesi Kocaeli’nde bir araya geldi

2026-04-20 11:45 - YAŞAM

İş İnsani Ali Aydın'dan 23 Nisan Mesajı

2026-04-24 18:29 - GÜNDEM

Ziraat Odası Başkanları Ankara Çıkarma Yaptı

2026-04-20 20:52 - GÜNDEM

Mardin 1969 Spor’dan Destansı Yükseliş: Hedef 1. Lig

2026-04-24 19:25 - SPOR

Vali Akkoyun yaptı Mardin 1969 Spor'a umut oldu

2026-04-24 19:30 - YAŞAM

Mardin en güvenli şehir listesinde

2026-04-25 10:37 - YAŞAM

Nur Mahallesi’nde Atıksu Hattı Döşeme Çalışması Tamamlandı

2026-04-25 11:06 - YAŞAM

Bülent Akan: Sezonu 2'nci bitirdiğimiz için mutluyum

2026-04-25 20:46 - SPOR

Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Ebeler Haftası Kutlandı

2026-04-21 16:16 - YAŞAM

İlgili Haberler

Şehit Anneleri Midyat’ta Anneler Günü Programında Buluştu

21:07 - YAŞAM

Şehit Gazeteci İsmail Güneş’in Adı Basın Ödülleriyle Yaşatılacak

23:10 - YAŞAM

MTDF’den İş İnsanı Moris Dal’a Anlamlı Plaket

22:58 - YAŞAM

Midyat’ta Tarihi Doku “Katori” Taşıyla Yeniden Hayat Buluyor

20:53 - YAŞAM

Artuklu Kızılay’dan Dezavantajlı Okullara Gönül Köprüsü

00:28 - YAŞAM

Günün Manşetleri

MTSO Başkanı Çelik’ten Turizmde Güç Birliği Çağrısı

12:29 - EKONOMİ

Mardin'de “Her Gebeye Bir Ebe”

12:20 - SAĞLIK

Şehit Anneleri Midyat’ta Anneler Günü Programında Buluştu

21:07 - YAŞAM

Mardinspor’un Ana Sponsoru Hacışakiroğulları’ndan veda…

17:38 - SPOR

Mardinspor Şampiyon, Şampiyonluk Mardin'e Yakışıyor!

08:26 - SPOR