?>

Sobaları ile insanları ısıtıp, yemeklerine lezzet katıyor

Bursa'nın İznik ilçesinde yerel yönetimin hayata geçirdiği “Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında 12. belgeselinde Soba Ustası Mehmet Topçu'nun (72) hayatını ve zanaatını ele aldı.

YAŞAM - 5 yıl önce

BURSA (İGFA) - Bursa'da unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustaları ile mesleklerinde yarım asrı devirmiş kişilerin hayatları İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi, “Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında belgeselleştirilmeye devam ediyor. Bu kapsamda soba ustalığı ile uğraşan Mehmet Topçu (72) icra ettiği zanaatı ile genç yaştan buyana 50 yıldır mesleğini aşkla devam ettiriyor.

1949 yılında Trabzon ili Of ilçesinde dünyaya gelen Mehmet Topçu, 1960 yılında İznik'e yerleşen ve çocukluk yıllarından itibaren Amcası Sabri ustanın yanında çalışmaya başlayan Topçu, ilk işlerinin kalaycılık olduğunu ve güğümler, yoğurt bakırları, su bakırları, kazan ve benzeri birçok işler yapıyorduk. Bu sokakta iki dükkanımız vardı. Biri Bakır ve kalaycılık üzerine diğeri ise soba üretimi üzerine idi. İlkokul ve Ortaokulu İznik'te Meslek Lisesini Bursa'da okuyan Mehmet Topçu İki yıl İller Bankasında çalışıp daha sonra Kalaycılık ve soba mesleğine başladım" dedi.

Mesleğe başladığı çocuk yıllardan itibaren zorlukları belgeselde anlatan Soba Ustası Mehmet Topçu, soba yapımını da baştan aşağı anlattı. Belgesel sonunda gençliğe tavsiyelerde bulunan Mehmet Topçu, “Gençlere tavsiyem okuyun, herhangi bir meslek öğrenin. Babanızın arazisinde veya kendi işinizde okumuş olarak devam edin. Üretim çok önemli ve değerlidir. Her zaman üreten kazanır. Hazıra dağ dayanmaz” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Mardinli Marilyn Monroe, tarihi konağı kedi sığınma evine çevirdi

2021-04-08 12:37 - YAŞAM

Mardinli Marilyn Monroe'ten 'tarihi' iyilik

2021-04-08 12:57 - YAŞAM

Mardin müzesi Güneydoğunun en zengin tarihine sahip

2021-04-07 13:05 - YAŞAM

Oğuzhan Koç 'Bence de zor' dedi

2021-04-09 10:42 - MAGAZİN

Dargeçit Lavanta Kokacak

2021-04-08 21:32 - GÜNDEM

MKYK Üyeliğine seçilen Miroğlu’na coşkulu karşılama

2021-04-05 18:20 - POLİTİKA

Milli Savunma Bakanı Akar, İngiltere temaslarını sürdürüyor

2021-04-09 11:42 - DÜNYA

Mardin keşfedilmeye değer bir hazinedir

2021-04-07 11:19 - YAŞAM

MAÜ Bölgeye Damga Vuracak ‘5T’ Vizyonunu Basın İle Paylaştı

2021-04-05 15:57 - YAŞAM

Keşfedilmeye değer bir hazine: MARDİN

2021-04-07 11:51 - YAŞAM

İlgili Haberler

Şehit Anneleri Midyat’ta Anneler Günü Programında Buluştu

21:07 - YAŞAM

Şehit Gazeteci İsmail Güneş’in Adı Basın Ödülleriyle Yaşatılacak

23:10 - YAŞAM

MTDF’den İş İnsanı Moris Dal’a Anlamlı Plaket

22:58 - YAŞAM

Midyat’ta Tarihi Doku “Katori” Taşıyla Yeniden Hayat Buluyor

20:53 - YAŞAM

Artuklu Kızılay’dan Dezavantajlı Okullara Gönül Köprüsü

00:28 - YAŞAM

Günün Manşetleri

MTSO Başkanı Çelik’ten Turizmde Güç Birliği Çağrısı

12:29 - EKONOMİ

Mardin'de “Her Gebeye Bir Ebe”

12:20 - SAĞLIK

Şehit Anneleri Midyat’ta Anneler Günü Programında Buluştu

21:07 - YAŞAM

Mardinspor’un Ana Sponsoru Hacışakiroğulları’ndan veda…

17:38 - SPOR

Mardinspor Şampiyon, Şampiyonluk Mardin'e Yakışıyor!

08:26 - SPOR