?>

Tıbbın Geleceğine MAÜ’den Destek

Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı ve aynı zamanda Yapay Zekâ ve Bilişim Sistemleri Birimi ile Teknoloji Transfer Ofisi Girişimcilik ve Şirketleşme Birimi Koordinatörü olan Dr. Mehmet Tarık Baran, dünyanın en saygın akademik yayınevlerinden biri olan Elsevier tarafından oluşturulan European Physician Advisory Board 2025 üyeliğine seçilerek Avrupa’nın sağlık vizyonunu şekillendirecek 8 isimden biri oldu.

SAĞLIK - 9 ay önce

Bilimsel yayıncılıkta 140 yılı aşkın köklü geçmişe sahip olan Elsevier, bugün 180’den fazla ülkede faaliyet gösteren ve 600 binden fazla hakemli makaleyi yıllık olarak yayımlayan dev bir akademik bilgi ve teknoloji kuruluşu. Günümüzde, nobel ödüllü bilim insanlarının %99’undan fazlasının çalışmalarını yayımladığı Elsevier, tıpta ve bilimde en güvenilir kaynaklardan biri olarak kabul ediliyor.

Şirketin oluşturduğu European Physician Advisory Board 2025 özel kurulunda Avrupa’nın farklı ülkelerinden yalnızca sekiz seçkin hekim ve akademisyen yer alıyor. MAÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Mehmet Tarık Baran ile birlikte Avrupa’nın önde gelen akademisyenlerinin yer aldığı sekiz kişilik kurul, sağlıkta inovasyon, yapay zekâ ve dijital dönüşüm başlıklarında gelecekte tıbbın yol haritasını çizecek olan White Paper adlı stratejik raporu hazırlayacak.

MAÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Mehmet Tarık Baran 15 Eylül’de çevrim içi  olarak  ilk toplantılarını gerçekleştirdiklerini belirtilerek,  8 kurul üyesi ile bir araya geldiklerini, sağlıkta inovasyon, yapay zekâ ve dijital dönüşüm üzerine görüşler paylaştıklarını ve White Paper için ön tartışmalar gerçekleştirdiklerini aktardı.

Dr. Mehmet Tarık Baran, White Paper raporunun tamamlandığında geleceğin tıbbında teşhis ve tedavi süreçlerinin en az hata ile yapılmasının mümkün olabileceğini söyledi.

Baran, oluşturulacak raporun, sağlık alanında yapay zekâ uygulamalarından kişiselleştirilmiş tedavilere, büyük veri analizinden dijital sağlık sistemlerine kadar geniş bir yelpazede geleceğin yol haritasını çizeceğini de belirtti.

 MAÜ Tıp Fakültesinde genel cerrahi uzmanı, yapay zekâ ve tıp entegrasyonu üzerine çalışmalarıyla tanınan ve aynı zamanda Makine öğrenmesi, derin öğrenme, bilgisayarlı görüntüleme ve prediktif modelleme konularında öncü araştırmalar yürüten Dr. Mehmet Tarık Baran, kurulda yer alan önemli isimler hakkında da bilgilendirmelerde bulunarak şunları aktardı;

 “Kurulda Avrupa’nın faklı ülkelerinden isimler yer alıyor. Belçika’dan Dr. Wouter De Corte, KULeuven’de yapay zekâ alanında çalışmalar yürütüyor; yoğun bakım ve anestezi uzmanı olmasının yanı sıra dijital sağlık dönüşümünde lider bir rol üstleniyor. İsviçre’den Prof. Dr. Edouard Battegay, Zürih Üniversitesi’nde İç Hastalıkları Profesörü ve multimorbidite ile karmaşık hastalık yönetimi alanında Avrupa’nın önde gelen isimlerinden biri. Birleşik Krallık’tan Dr. Richard Daniels, Londra St. Mary’s Hospital’da pediatri uzmanı olarak görev yapıyor ve klinik inovasyon ile dijital sağlık çözümleri üzerine çalışmalar gerçekleştiriyor. İsviçre’den Dr. Wassilissa Golowatjuk, radyoloji ve nöroradyoloji alanında uzman olup yapay zekâ destekli görüntüleme teknolojilerinde yenilikçi projelere imza atıyor. İtalya’dan Prof. Dr. Claudio Ronco, Vicenza Uluslararası Nefroloji Araştırma Enstitüsü Direktörü olarak böbrek yetmezliği ve yapay organ teknolojileri konusunda dünyaca tanınan bir otorite. İsveç’ten Dr. Stefan Jovinge, Skåne Üniversitesi Hastaneleri Araştırma ve İnovasyon Başkanı olarak kök hücre tedavileri ve rejeneratif tıp alanında çalışmalar yürütüyor. Birleşik Krallık’tan Dr. Sheeba Bhatia ise psikiyatri uzmanı olup yapay zekânın ruh sağlığı tedavilerinde klinik karar destek sistemlerine entegrasyonu üzerine araştırmalar yapıyor. Böylesine donanımlı bir ekipten oluşan kurulumuzun, küresel ölçekte sağlık hizmetlerinin yeniden tasarlanmasına önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.”

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, MAÜ Tıp Fakültesi akademisyenlerinden Dr. Mehmet Tarık Baran’ın bu prestijli kurulda Türkiye’yi temsil ederek yalnızca cerrahi alanda değil, aynı zamanda yapay zekâ destekli sağlık uygulamalarında da ülkemizin uluslararası bilim dünyasında sesini duyuracağını belirterek, başarılarının devamını diledi.

 

Haftanın Öne Çıkanları

GGF Deneyimli Turizm Müdürünü Siirt'te Ziyaret etti

2025-09-30 18:21 - TURİZM

MİKAD Derneği’nden öğrencilere Destek

2025-09-26 17:26 - EĞİTİM

“Havaş’ın sefersizliği Midyat’ın yükselişini gölgeliyor”

2025-09-28 06:50 - YAŞAM

Mardin Eczacı Odası Seçimlerinde Uzm. Ecz. Fatih Oral ve Ekibi Güven Tazeledi

2025-09-24 20:59 - YAŞAM

Mardin 1969 Spor’dan Üst Üste 4. Galibiyet

2025-09-30 07:28 - SPOR

Mardin 1969 Spor, 1461 Trabzon'u Konuk Ediyor

2025-09-27 18:10 - SPOR

Şırnak Valisi Ekici: “Valiliğin Kapısı Halka Açıktır”

2025-09-30 09:50 - YAŞAM

Mazıdağı’nda Muhtarlar İstedi Vali Akkoyun Yapılsın Talimatı verdi

2025-09-24 08:30 - YAŞAM

Gaziantep’te Göç Sempozyumunda konuşan Gazetecilerden “Empati ve Sorumluluk” Çağrısı

2025-09-27 17:49 - YAŞAM

Mardin’de (ASKOM) Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu Toplantısı Gerçekleştirildi

2025-09-26 17:39 - SAĞLIK

İlgili Haberler

UMKE Personeline Afetlerde Psikososyal Destek Eğitimi

17:53 - SAĞLIK

Mardin’de Organ Bağışı ve TDİS Kullanımı Eğitimi

17:46 - SAĞLIK

"Afet Anında Sağlık Hizmeti Durmayacak"

20:09 - SAĞLIK

Sağlıkta Kaliteyi Yükseltecek Eğitim Seferberliği

19:08 - SAĞLIK

Sıcak Havalarda Bir Bardak Su Hayat Kurtarabilir

17:38 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

MARSU'dan Su Arızası Açıklaması: Artuklu ve Kızıltepe İçin Hızlı Müdahale

08:00 - YAŞAM

Mataracı Ailesinin Acı Günü

19:50 - YAŞAM

UMKE Personeline Afetlerde Psikososyal Destek Eğitimi

17:53 - SAĞLIK

Mardin’de Organ Bağışı ve TDİS Kullanımı Eğitimi

17:46 - SAĞLIK

GEL Derneği’nden Ekran Bağımlılığına Karşı 3 Aylık Seferberlik

17:34 - YAŞAM