
Mardin´de kurulan Türk Kızılay´ı Toplum Merkezi, eğitim merkezi ve fabrika gibi çalışıyor. Toplum Merkezinde, Suriye´den gelen ve geçici koruma altında bulunan Suriyelilere bir taraftan istihdam alanı yaratılıyor bir taraftan da eğitiliyor.
Kurs Öğretmeni Zahide Akgün, Suriyeli genç kız ve kadınlara mevsimine göre, turşu, salamura zeytin ve yöresel yemekleri öğretiyor.
Türk Kızılay Mardin Toplum Merkezi Yöneticisi Semra Karaboğa Taşkıran, 2015 yılında Türk Kızılay´ının ilk Toplum Merkezini yereldeki işbirlikleriyle Şanlıurfa´da kurduğunu ardından, İstanbul´da Anadolu ve Avrupa yakası olmak üzere iki, Konya, Ankara, Kilis, Bursa, İzmir, Adana, Mersin, Gaziantep, Hatay, Kayseri, Kahramanmaraş, Kocaeli ve Mardin´de olmak üzere 16 toplum merkezini hem yerel nüfusa hem de sığınmacı nüfusa hizmet sağlamak amacıyla kurulduğunu söyledi.
Mardin Toplum Merkezi Yöneticisi Semra Karaboğa Taşkıran, ?Toplum Temelli Göç Programları kapsamında yürütülen Toplum Merkezlerinin temel amacı; Suriye krizinden etkilenmiş olan ve Türkiye´de kamp dışında geçici koruma altında yaşayan Suriyelilerin, diğer uluslararası ve geçici koruma altında bulunan göçmenlerin ve yerel halkın, psikolojik, sosyal ve ekonomik iyilik hallerinin sağlanması, yeniden toparlanma ve yerel toplum ile uyum içerisinde birlikte yaşama kültürünün geliştirilmesini sağlayarak kriz sonrası iyileştirme yardım faaliyetlerini yürütmektir.? Dedi.
Dış kaynaklı fonlarla Mardin Toplum Merkezinde 45 bin kişiye ulaştık
Kısa sürede büyük işler yaptıklarını ifade eden Taşkıran ? 2018 tarihinde açılan ve Dış Kaynaklı Fonlar ile desteklenen Mardin Toplum Merkezi faaliyetleri ile yaklaşık 45.000 kişiye ulaşmıştır. Toplum Merkezleri çatısı altında kurulan işbirlikleri ile; Türkiye´ye uyum eğitimi, yasal hakları ve insani hizmetlerle ilgili bilgilendirme, Türkçe dil eğitimi, bireysel ve grup psikososyal destek aktiviteleri, grup terapileri, bireysel terapiler, çocuklar için drama, müzik ve atölye çalışmaları, çocuk ve genç dostu alan faaliyetleri, sağlık bilgilendirme ve yönlendirme çalışmaları, kadınlar için bilgilendirme toplantıları, el sanatları, giyim üretim, sanat ve tasarım eğitimleri, saha çalışmalarıyla ihtiyaç tespiti, vaka takibi, koruma, gibi faaliyetler yürütülmektedir. İstihdama yönlendirme, mesleki eğitimler, tarım hayvancılık eğitimleri, hane içi üretim destekleri gibi faaliyetlerle geçim kaynağını geliştirmeyi hedeflemekteyiz? şeklinde konuştu.
Toplum Merkezi´nde el sanatlarını ve gıda işlemeyi öğrenen genç kız ve annelerin çocukları için özel oyun mekanları yanında, Türkçe, İngilizce dil eğitimi verilirken bir taraftan da bilgisayar kursu ve psikologlar tarafından grup ve bireysel terapiler veriliyor. Tarımsal alanlarda gelir getirici farklı aromatik, sebze ve meyvelerin ekimine örnek teşkil edecek çalışmalara yapılıyor.
Suriyeli kadınlar işledikleri gıdaların satışını gelir elde ederken, toplumsal uyum, aile içinde ve ülkede yasal haklarını öğreniyor. Uygulamanın yerel halkı da kapsadığı belirtildi. Toplum Merkezleri iki toplum arasında kaynaşma ve dayanışmayı da sağlıyor.
Mardin Toplum Merkezi Yöneticisi Semra Karaboğa Taşkıran, Mardin´de 80 bin kayıtlı, geçici koruma altında olan Suriyelinin bulunduğunu kısa sürede 45 bin kişiye ulaştıklarını, çalışmalarının aralıksız olarak sürdürdüklerini söyledi.
Editor : HaberPanelim.com