USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

10-16 Mayıs Engelliler Haftası

09-05-2017

Akraba evliliği, gebelik öncesi veya gebelik sırasında anne­nin ilaç, alkol veya uyuşturucu madde alması, doğum anında olabilecek hatalar, aşıların zamanında yapılmaması gibi durum­lar, zihinsel ve bedensel engellere sebep olabilir.Engelli vatandaşlarımız da yaşamlarını sürdürebilmek için ça­lışıp para kazanmak zorundadırlar, Çalışmak, bir işe yaradığını his­setmek her insan gibi engelli vatandaşlarımızı da mutlu ederek yaşama dört elle sarılmalarını sağlayacaktır.
Engelli vatandaşlarımızın günlük yaşamlarını kolaylaştırıcı ça­lışmalar yapılmalıdır. Örneğin; toplu taşıma araçları, engelli va­tandaşlarımızın kolayca binip inebileceği biçimde düzenlenmeli­dir. Caddede, parkta veya iş yerindeki tuvaletler, engelli vatandaşlarımızın kullanabileceği biçimde yapılmalıdır.Tüm dünyada olduğu gibi, yurdumuzda da engellileri koru­yucu kanunlar vardır. Bir işte çalışan engelliler, engellilik durumuna göre ya gelir vergisi ödemezler ya da indirimli gelir vergisi öderler, Yaşamlarını kolaylaştırmak amacıyla yurt dışından ithal ettikleri araç ve gereçlere gümrük vergisi ödemezler, Çalışan en­gellinin istediği zaman erken emekli olma hakkı bulunmaktadır,Engelli olmak, insanlığın ortak sorunudur. Bu nedenle hem yurdumuzda hem de Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede, 10-16 Mayıs tarihleri arası Engelliler Haftası olarak değerlendirilmektedir.Engelliler Haftası süresince radyolarda, televizyonlarda en­gellilerin sorunlarını, engelli olmayı önleyici durumları ve engellile­rin eğitimini anlatan, sorunların çözümler üreten programlar ya­yınlanır. Okullarda konuyla ilgili tiyatro gösterileri düzenlenir, Film, slayt gösterileri izlenir. Engellilerin sorunlarını anlatan konuşmalar yapılır, yazı ve şiirler okunur.
Yurdumuzda 1966 yılından beri Engelliler Haftası düzenlen­mektedir. Bu haftanın etkinliklerini, Sakatları Koruma Millî Koordi­nasyonu aşağıdaki program çerçevesinde oluşturmuştur:
VE LAKİN
Bedenler özgür gibi görünsede ruhun ve cesaretin özgür değilse ve görünmez zincirler ayağına prangaysa sen bu prangalara ruhunu bağladıysan ve bunun adına cemiyet medeniyet el alem ne der diyorsan inanki dostum en büyük esir ve ENGELLİ sensin inançlarının yolunda dimdik dur ve yürü başarı mutluluk için başka ENGEL yok