Anadolu'nun Gözleri Belgeseli

-Anadolu'nun Gözleri Belgeselinin Bir Bölümü Mardin'de Çekiliyor.

- - 10 yıl önce

Yönetmenliğini Cemalettin İrken, Yapımcılığını Cengiz Duru, Görüntü Yönetmenliğini Sabri Savcı'ın üstlendiği belgeselin, kameramanlığını, Mazlum Demirbağ, Ömer Demirci ve Filiz Çakmak yapıyor. Işık ise Kadir Döner tarafından düzenleniyor.

   Belgesel, yıllardır Anadolu'nun çeşitli il ve ilçelerinde stüdyo fotoğrafçılığı veya foto muhabirliği ya da fotoğraf sanatıyla  ilgilenen fotoğrafçıların gözü ile yola çıkıldığı belirtildi Yönetmen Cemalettin İrken '.Bu fotoğrafçılar, yaşadıkları kentin sosyal, mimari, ekonomik ve kültürel gelişimine tanık olmuştur. Kendileri de yaşadıkları yerde tanınan ve sevilen kişilerdir. Zaman zaman gözlerimizi onların gözlerine emanet ederek o kente bakmışızdır, çektikleri hatıra fotoğraflar ve vesikalıklar albümlerimizi süslemiştir.

Belgesel, Anadolu'nun çeşitli kent ve kasabalarında bulunan bu emektar fotoğrafçıları ortaya çıkararak onların gözünden şehrin yakın geçmişine ve bugününe bakmayı amaçlar' dedi.

                Belgeselin Mardin Ayağı Zengin

Belgeselin Mardin bölümünde Gazeteci ve Fotoğraf Sanatçısı Mehmet Çelik ile Fotoğraf Sanatçısı Lütfi Kavak'ın objektiflerinden geçmişten günümüze yansıyan fotoğraflar ile tarihi şehrin sosyal ve kültürel değerleri geleceğe taşımayı hedeflediklerini ifade eden Cemalettin İrken' Kimi zaman büyük kentlerde kimi zaman kenarda kalmış kasabalarda yakın tarihe tanıklık etmiş fotoğrafçılar vardır. Bazıları stüdyo fotoğrafçılığı bazıları foto muhabirliği yapan bu tanıklar, onlarca yıldır yaşadıkları yerin ve insanların fotoğraflarını çekmişlerdir. Oldukça ilginç kişilikleri ve yerel yakın tarihe görsel tanıklıkları vardır. Sanatçı duyarlığına ve gazeteci titizliğine sahiplerdir. Çoğu orta yaşın üstünde, hatta yaşlılık evresinde olan Anadolu'nun bu gören gözlerini tanımak programın birinci amacıdır.

İkinci amaç bu yerel fotoğrafçıların çektikleri fotoğraflar aracılığıyla o kentin geçmişine ve insanlarına bakmaktır.

Üçüncü amaç kentin geçmişine tanık olan gözlerin bugünkü hayatı bize göstermesidir.

Dördüncü amaç o kentin/kasabanın eski fotoğraflarını ortaya çıkarabilmek, toplanması, arşivlenmesi ve değerlendirilmesini sağlamak için bir hassasiyet yaratmaktır. 

           Belgesel boyunca, fotoğrafçıyla birlikte sokağa çıkılır, onun gözünden kent/kasabanın durumuna bakılır, ilginç kişilikleriyle tanışılır, fotoğrafları çekilir. Bu arada zaman zamana fotoğrafçının arşivine dönülerek eski fotoğraflar, vesikalıklar, aile hatıraları, stüdyo çekimleri görülür. Ekip olarak Mardin sokaklarında,tarihi mekanlarda,köylerde büyülü görüntüler yakaladık.Mardin bu anlamda oldukça zengin  bir konuma sahip. Belgeselin Mardin Turizmine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum' şeklinde konuştu.

            Niçin 'Anadolu'nun Gözleri'?

Fotoğraf çağdaş dünyada belleğin en önemli araçlarından biri olduğuna vurgu yapan yönetmen Cemalettin İrken sözlerini şöyle sürdürdü.' Gerek toplumsal gerek bireysel hafızanın işlevi büyük oranda fotoğraflara, aile albümlerine, fotoğraf arşivlerine emanet edilmiştir. Geçmişin hatırlanması için ilk başvurulan merci fotoğraflardır.

Yakın zaman öncesine kadar sadece varlıklı kesimlerin değil dar gelirli veya orta sınıftan ailelerin de stüdyolarda çektirdikleri fotoğraflar, bir dönemin sosyolojik analizi için en değerli kayıtlardır. Bu kayıtların önemine ilişkin farkındalık yaratmak, kimi programlarında yaygın eğitim kurumu işlevini yerine getiren ve görsel alanın en etkili aracı olan TV kanallarını yakından ilgilendirir.

Durağan görüntünün (fotoğrafın) Anadolu'daki kayıtçıları olan ve kendi çevrelerinde birer öncü sayılan bu fotoğrafçıların önemine dikkat çekmek ve onların yıllardır biriktirdiklerini ortaya çıkarmak aynı zamanda kadirşinaslık olacaktır.

Bu programın yayınlanmasıyla birlikte Anadolu'da var olan ve bu güne kadar ortaya çıkmamış pek çok değerli görsel arşive, fotoğraf koleksiyonlarına ulaşmak da mümkün olacaktır. Ülkemiz için önemli bir hafıza kaynağı yaratmanın önü böylelikle açılabilir.

Bu  bağlamda ilk çekimlerimiz Mardin'de Fotoğraf sanatçılarımız Mehmet Çelik ve Lütfi Kavak belgeselimize konuk oldu.Kültürel ve görsel zenginliğiyle Mardin'i onların objektifinden tanıyacağız'

        Yedi bölümden oluşacak olan Belgeselin danışmanlığını  Özcan Yurdalan Mardin'deki bölümün danışmanlığını Florans Orundaş,ulaşımı ise Ahmet Yücel yaptı.

Haftanın Öne Çıkanları

Tarım Müdürü Eskişehir'e Atandı.

2014-06-13 10:46 - GÜNDEM

Kızıltepe Tanıtım Filminin Fragmanı Yayınlandı.

2014-06-11 12:58 - -

Kızıltepe'de yürüşe yapılan müdahale son buldu

2014-06-11 12:56 - GÜNDEM

Anadolu'nun Gözleri Belgeseli

2014-06-16 13:20 - -

Mardin Sakatlar Derneği'nden Anlamlı Yardım

2014-06-09 15:34 - GÜNDEM

Gap Turları Geliştirilebilir?

2014-06-13 12:05 - YAŞAM

Mardinfed Gazeteciler Cemiyetini Ziyaret Etti

2014-06-12 16:03 - YAŞAM

Dünyanın Sonu? Mardin'de Sahnelendi.

2014-06-12 10:31 - -

Borçlu belediyelerin elektrikleri kesiliyor

2014-06-12 12:23 - GÜNDEM

Mardin Valisi Ayağının Tozu İle Karne Dağıttı.

2014-06-13 18:31 - EĞİTİM

İlgili Haberler

'Kayıtdışı' Sergisi Mardin'de açıldı

14:08 - -

Mardin'in son demircisi...

18:09 - -

Yazları Serin Kışları Sıcak: Abbaralar

14:43 - -

Doğu'nun antik efesi görenleri hayran bırakıyor

14:26 - -

Suriye'de İslâm ve Osmanlı izleri yok edildi

12:32 - -

Günün Manşetleri

Dicle Elektrik yetkilileri sosyal medya üzerinden oluşturulmaya çalışılan algıya yanıt verdi.

19:57 - YAŞAM

Başkan El'den Bayram Mesajı

13:21 - YAŞAM

Ahmet Türk oyunu kullandı

14:08 - POLİTİKA

Büyükşehir Başkan Adayı Erin'in , Savur İlçesinde seçmen buluşması

19:52 - POLİTİKA

DİCLE ELEKTRİK SEÇİM HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI

22:44 - YAŞAM