?>

Dekan, kırk derece sıcakta tarlada buğday biçti

Artuklu Üniversitesi, Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Yusuf Doğan’ın gözetiminde potasyumun buğday üzerindeki etkisini araştıran yüksek lisans çalışması yapılıyor.

YAŞAM - 4 yıl önce

  Artuklu Üniversietsei Bünyesinde Kurulan Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Yusuf Doğan, Yukarı Mezopotamya ovasında ekilen buğday ve ürünlerin verim ve kalitelerini arttırmak için öğrencileri ile tarlalara indi, araştırmalara başladı.

                 Kırk Derece Sıcaklıkta buğday biçti

    Kızıltepe Ovasında termometrenin 40 dereceyi gösterdiği sıcaklara aldırış etmeden, deneme amaçlı ektikleri buğdayı öğrencileriyle elleriyle biçen Prof. Dr. Yusuf Doğan, araştırmalarının olumlu sonuçlar doğuracağına inandığını söyledi.

    İlk etapta 2 çeşit makarnalık buğday üzerinde çalışmalara başlayan Dekan Doğan ve ekibi, potasyum gübresinin verim, kalite ve besin etkisini araştırıyor. Ektikleri buğdayı  potasyum gübresi vererek yetiştiren Dekan Doğan ve ekibi, bölge tarımına ışık tutacak bir sonuç beklediklerinin altını çizdi.

.     Dekan Doğan “2 Çeşit makarnalık buğday ektik. Potasyum gübresinin bitkinin verimlilik, kalite ve besin değerini nasıl arttırdığı belirleyecek bir yüksek lisans çalışması yapıyoruz. Ülkemizde ve bölgemizde potasyum gübresinin ürün üzerindeki etkisi ve yararının yeterince bilinmediğini ya da yeterince kullanılmadığını görüyoruz. Oysa Potasyum Gübresinin  genel özelliklerine bakıldığında, bitkinin çimlenmesine, kök yapısının oluşmasına ve hastalıklara karşı dayanıklılığını arttırıyor. Araştırmalarımız sonunda, bitkinin toprağın içindeki potasyumun hangi oranda, kaç derecesini alabildiğini, potasyum gübresinin etkilerini, aldığımız verilerle değerlendireceğiz. Bölgemiz ve çiftçilerimiz için yararlı bir çalışma ve araştırma olacak” dedi.

 

 

Haftanın Öne Çıkanları

TÜRSAB'tan Eğitim Atağı

2022-06-03 11:03 - TURİZM

Dekan, kırk derece sıcakta tarlada buğday biçti

2022-06-07 08:51 - YAŞAM

MOKİD; YEREL VE MÜLTECİ KANAAT ÖNDERLERİNİ BİR ARAYA GETİRDİ

2022-06-03 08:36 - YAŞAM

Hayat Boyu Öğrenme Haftası

2022-06-02 08:27 - YAŞAM

Mardinli Kuaför Dünya Şampiyonu Oldu

2022-05-31 15:00 - YAŞAM

“Spor Aşkı Engel Tanımaz”

2022-05-31 14:58 - SPOR

Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Üyeleri Mardin'de

2022-06-02 07:18 - YAŞAM

“Yeşilli Starını Arıyor” adlı  Ses  yarışması için başvurular başladı

2022-06-03 14:21 - YAŞAM

Mardin’de Küçükbaş Hayvan Yetiştiricilerine Destek

2022-06-02 07:30 - YAŞAM

 “Yeşilli Starını Arıyor” adlı  Ses  yarışması için başvurular başladı

2022-06-03 14:09 - YAŞAM

İlgili Haberler

Mardin’de Kadınların Adalete Erişimi İçin 5 Belediyeyle Güç Birliği

19:55 - YAŞAM

Mazıdağı’nın Altyapısı Baştan Aşağı Yenileniyor

19:53 - YAŞAM

Aziz Sancar’ın Memleketi Savur’un Çehresi Değişiyor

12:26 - YAŞAM

Çelik'lerde Torun Sevinci: Hoş Geldin Helen Bebek

12:46 - YAŞAM

Mersin Kıyılarında ‘İthal Atık’ a tepki

12:34 - YAŞAM

Günün Manşetleri

Mardin’de Kadınların Adalete Erişimi İçin 5 Belediyeyle Güç Birliği

19:55 - YAŞAM

Mazıdağı’nın Altyapısı Baştan Aşağı Yenileniyor

19:53 - YAŞAM

Aziz Sancar’ın Memleketi Savur’un Çehresi Değişiyor

12:26 - YAŞAM

Kilisede Voleybol Heyecanı

11:42 - SPOR

Mardin Turizmine Nevşehir Tecrübesi

06:36 - TURİZM