?>

Süryaniler Köylerine Geri Dönüş Yapacak

Mardin’in Savur İlçesine bağlı Dereiçi Köyüne, Avrupa ülkelerinde çalışan Süryaniler geri dönüş hazırlığında

TURİZM - 9 ay önce

Mardin’in Savur İlçesine bağlı Dereiçi Köyünde yürütülen altyapı çalışmaları tamamlandı, “Dereiçi Geleneksel Mor Dimet Anma Günü etkinliğine” katılmak üzere gelen çok sayıda Süryani, terk ettikleri köylerine dönme kararı aldı.

Babasının 7 yıl muhtarlık yaptığı Dereiçi Köyündne 52 yıl önce ayrıldığını söyleyen Hazme Süner, 4 çocuğu ile geldiği Dereiçi köyünde duygulu anlar yaşadı. Doğup büyüdüğü tarihi evin doğal nedenlerle ve bakımsızlıktan yıkıldığı gören Hazme Süner “Çocukluğumun geçtiği, köye gelen misafirleri ağırladığımız evimizi yıkılmış haline görünce içim yandı. Hatıralarım, çocukluğumun hayalleri yıkıldı. Köye gelen yöneticiler  babam muhtar olduğu için bize gelirlerdi. Valiler, kaymakamlar misafir ettiğimiz ev şimdi harabe olmuş. Şu anda hem mutlu hem hüzünlüyüm. Hüznüm evimizin yıkılmış, anılarımızın yok olması. Mutluluğumda tekrar köye dönüş kararı almam. Evimizi onarıp hayata yeniden başlayacağım. Evimiz oturulacak gibi olsaydı, asla gitmez burada yaşardım” şeklinde duygularını dile getirdi.

    Çocukluğumda Dut topladım ağaç hala duruyor

İsviçre ya yaşayan İda Dal ise evlerinin yıkıldığını, avluda bulunan ve çocukluğunda tut yediği, dut ağacının hala ayakta durduğunu söyledi. Dal “ Avrupa’ya giderken, buralarda hatıralarımızı, çocukluğumuzu bırakı gittik. Uzun süre adaptasyon sorunu yaşadık. Çocuklarımız, kardeşlerimiz okudu belli yerlere geldiler. Köyde bırakıp gittiğimiz değerlerimizi hiçbir maddi güç ve rahatlık karşılayamaz. Köye geldiğimde yüreğim yerinden fırlayacak gibi oldu. Evimizin yıkıldığını görünce için dağlandı. İlk fırsatta evimizi onarıp geri döneceğiz. Dünyanın hiçbir ülkesinde bizim köyden daha güzel köy yok.” Dedi.

      Avrupa ülkelerinden köydeki etkinliğe katılan yüzlerce kişi, kildanı, Ortodoks ve Protestan mezhebine ait  kiliseleri ve köyün otantik sokaklarını gezdi, özlem giderdi.

Mardin Valisi Tuncay Akkoyun ve Savur İlçe Belediye Başkanı  Engin Uğur Hamiidi’nin “Köyünüze geri dönün” çağrılarına köylüler olumlu tepki verdi ve köye dönüş kararı aldı.

 Köyde başlatılan altyapı ve restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile Dereiçi köyü  Mardin Turizminde önemli bir yer edineceği konuşuluyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Süryaniler Köylerine Geri Dönüş Yapacak

2024-09-25 14:46 - TURİZM

Ünlü Dermatolog Nihat Özkan'ın oğlu, JPMorgan yöneticisi Gökhan Özkan: "Türkiye'ye batıdan stratejik ilgi görmüyoruz"

2024-09-19 16:55 - EKONOMİ

Ak Parti Mardin İl Başkanı Mehmet Uncu'dan İş Müjdesi

2024-09-24 00:17 - YAŞAM

Başkan Eşlerinden Mardin Çıkarması

2024-09-23 10:21 - POLİTİKA

Mardin Valisi Akkoyun, Mor Dimet Anma günü etkinliğinde Köyünüze geri dönün çağrısı yaptı

2024-09-25 10:02 - YAŞAM

Mardinspor Bir Puanla Yetindi

2024-09-22 20:03 - SPOR

Kendisini Polisi Tanıtıp Dolandırıcılık yaptı, Cezaevini boyladı

2024-09-22 10:13 - ASAYİŞ

İl Başkanı Uncu Proje Peşinde

2024-09-21 11:37 - EKONOMİ

Mardin’de 5 Aile Barış Masasına oturdu

2024-09-23 09:47 - YAŞAM

Prof. Aytaç Coşkun, Zerzevan Kalesini Dünyaya tanıttı

2024-09-23 21:06 - TURİZM

İlgili Haberler

Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, Çin'de Turizm Fuarına katıldı

05:25 - TURİZM

Mardin’den Hatay’a Gönül Köprüsü: Gönül Mutfağı Hizmete Açıldı

19:40 - TURİZM

Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor

19:52 - TURİZM

Mardin’de Turizm Haftası Etkinliklerle Başladı

09:42 - TURİZM

İl Başkanı Uncu Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'u Ziyaret etti

02:50 - TURİZM

Günün Manşetleri

Artukbey Muş’ta Şube Açtı

06:34 - YAŞAM

Vali Akkoyun’dan Dargeçit’e Güvenlik, Esnaf ve Kırsal Mahalle Ziyareti

06:31 - YAŞAM

“Birbirimize Candan Bağlıyız Mardin” Sloganıyla Geleneksel Kan Bağışı Kampanyası

06:25 - YAŞAM

MİLLETVEKİLİ KILIÇ KIZILTEPE HUBUBAT VE TİCARET MERKEZİ’Nİ ZİYARET ETTİ

22:53 - YAŞAM

MAÜ Öğrencisinden Pickleball’da Türkiye Şampiyonluğu

22:41 - SPOR