?>

Derik´te zeytin hasat sezonu başladı

Mardin´in Derik ilçesinde zeytin hasat sezonu düzenlenen törenle başladı

GÜNDEM - 6 yıl önce

PKK´lı teröristlerin hain saldırısı sonucu şehit edilen Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk´ün dünyaya tanıtma hayalini kurduğu Derik ilçesinde üretimi bin yıl öncesine dayandığı tahmin edilen zeytinde hasat başladı.

Hasat sezonu törenine, Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman,  eşi  Gülseren Yaman, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Sema Ramazanoğlu, İl Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, ilçe kaymakamları, Artuklu Belediye Başkanı Abdulkadir Tutaşı, Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, AK Parti İl Başkanı Faruk Kılıç ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Zeytin bahçelerini ziyaret ederek, çiftçilerle sohbet eden Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, başlayan zeytin hasadı sezonunun hayırlı olmasını ve çiftçilerin bol kazançlı bir hasat dönemi geçirmelerini diledi.

Vali Yaman, Derik Zeytin´in dünya raflarında yerini alan bir üne kavuştuğunu belirtti.

Yaman, şunları söyledi: ?Allah rahmet eylesin değerli kardeşim rahmetli Muhammed Fatih Safitürk´ün önderliğinde başlatılan ve bizimde destek olduğumuz bu proje 3 senedir devam ediyor. Mardin Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi olarak zeytin üreticileri, ilçe müdürlüğümüz ile Kaymakamlığımıza gerekli destekleri veriyoruz ve bundan sonrada vermeye devam edeceğiz. Çünkü Derik zeytin için orijinal bir bölge ve coğrafya. Derik halhal zeytini çok tercih edilen bir zeytin. Derik zeytinin fidan üretiminde sıkıntı yaşıyorduk. Harran Üniversitesi ile işbirliği içerisindeyiz. İnşallah fidan üretim sayımızı artırmış oluyoruz. Derik orijinal hali ile Türkiye´de zeytin havzalarından biri haline gelecek?

Hasat döneminin bereketli olması dileğinde bulunan Yaman, ?Hasat ve zeytinyağı üretimi sırasında modern bir üretime kavuşmayı arzu ediyoruz. Bu hasat döneminin hayırlı olmasını diliyorum. Allah ürünlerimizi bereketli kılsın, kazancımızı bereketli kılsın? diye söyledi. 

Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Sema Ramazanoğlu, ise Derik Zeytininden elde edilen yağın muhteşem olduğunu söyledi.

Ramazanoğlu, ? Böyle bir lezzeti bir kadın arkadaşımızın ticari bir ürüne dönüştürmesinden dolayı kendisini tebrik ediyorum. Bir sağlıkçı olarak bütün yemeklerinizde zeytinyağı kullanın ve bol bol zeytinyağı tüketin. İnşallah her yıl daha bereketli hasatlar alınır. Bu çalışmalara öncülük ettiği için şehit Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk´ü rahmet ve minnetle anıyorum. Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Mustafa Yaman´a Mardin´e yürekten yaptığı bu katkılar için kendilerine teşekkür ediyorum.?dedi

Derik kaymakamı Hakan Kafkas da, Derik Zeytin´in tanıtılmasında verdikleri katkılarından dolayı Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Mustafa Yaman´a teşekkür etti.

 Uluslararası Zeytinyağı Kalite Yarışması´nda Derik Zeytininden üretilen yağın dünyanın en iyi yağı ödülünü aldığına dikkat çeken Kafkas, ?Bu destekler sayesinde Derik Zeytinin dünyaya tanıtılması konusunda çok ciddi mesafeler kat ettik. Sayın Valimizin destekleriyle 18 örnek zeytin bahçesi oluşturduk. Şuan 50 bin metrekare üzerine yaklaşık 20 bin zeytin ağacı diktik. Bunun yanında zeytin yağı entegre tesisi kurduk. Bu tesiste günlük olarak 20 ton zeytini sıkıp zeytinyağı haline getirebiliyoruz. Zeytinyağı paketleme işlemlerini de gerçekleştiriyoruz. Londra´da düzenlenen ?LondonOliveOil´ Uluslararası Zeytinyağı Kalite Yarışması´nda Derik Zeytininden üretilen yağ dünyanın en iyi yağı ödülünü aldık. Bu ödül bizim için çok anlamlı bir ödül oldu? diye konuştu.

Etkinlikte Vali Yaman,  eşi  Gülseren Yaman ile Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Sema Ramazanoğlu zeytin hasadı yaptı.

Tören çiftçilere Teleskopik Zeytin Toplama Makinaların dağıtımıyla son buldu.

Haftanın Öne Çıkanları

Hayırsever İş Adamının Yaptırdığı Okul Törenle Açıldı

2019-10-08 20:57 - EĞİTİM

Nevzat Özpelitoğlu Balıkesir´den yaman bir Vali geçti: MUSTAFA YAMAN

2019-10-08 21:11 - -

MAÜ Çalışanlarına Hizmet İçi Eğitim Programı

2019-10-14 18:45 - EĞİTİM

Derik´te zeytin hasat sezonu başladı

2019-10-15 20:22 - GÜNDEM

Artuklu Üniversitesinde Sigara Konferansı

2019-10-10 08:34 - SAĞLIK

NUSAYBİN´DE SOKAKLARINDA SESİZLİK HAKİM

2019-10-13 18:01 - GÜNDEM

PARKENİN BAŞAKLARINDAN BARIŞ PINARI HAREKATINA PANKARTLI DESTEK

2019-10-13 18:09 - SPOR

Başak Spor Zorlu Deplasmandan 3 Puan İle Döndü

2019-10-14 08:28 - SPOR

Misafir Öğrenciler, Midyat´ta bir araya geldi

2019-10-08 20:22 - EĞİTİM

Midyat Belediyesi Meclisinden Barış Pınarı Harekatına Destek

2019-10-14 18:29 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Bakan Işıkhan, Mardin'de "Medya Buluşması"ın gazetecilerin sorularını cevapladı

06:05 - GÜNDEM

Mardin’de 19 Mayıs Coşkusu

19:12 - GÜNDEM

Mardin-Şırnak Eczacılar Odası'nın Eczacılar Günü Açıklaması

21:15 - GÜNDEM

Siirt Üniversitesi Rektörü Davacıyken Davalı Oldu

19:13 - GÜNDEM

Tarım Bakanı Yumaklı Mardin'e gelecek

19:34 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

Artukbey Muş’ta Şube Açtı

06:34 - YAŞAM

Vali Akkoyun’dan Dargeçit’e Güvenlik, Esnaf ve Kırsal Mahalle Ziyareti

06:31 - YAŞAM

“Birbirimize Candan Bağlıyız Mardin” Sloganıyla Geleneksel Kan Bağışı Kampanyası

06:25 - YAŞAM

MİLLETVEKİLİ KILIÇ KIZILTEPE HUBUBAT VE TİCARET MERKEZİ’Nİ ZİYARET ETTİ

22:53 - YAŞAM

MAÜ Öğrencisinden Pickleball’da Türkiye Şampiyonluğu

22:41 - SPOR