Kolaylı; Sorunlarımız Acil Çözüm Bekliyor

Mardin Gazeteciler Cemiyetinin de üyesi olduğu, Cemiyet Başkanı Mehmet Çelik´in yönetiminde yer aldığı, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı ?10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı? nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

GÜNDEM - 7 yıl önce

Milli birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyulan önemli bir süreçten geçildiğine dikkat çeken TGK Genel Başkanı Kolaylı, açıklamasında şu görüşlere yer verdi;

?Ülke olarak terörün neden olduğu acılarla dolu, önemli günler yaşıyor, tarihe geçecek gelişmelere tanıklık ediyoruz. Bu ortamda medyamız çok önemli bir işlev üstlenmekte ve halkın haber alma özgürlüğü doğrultusunda fedakârca görev yapmaktadır. Darbe gecesi Türkiye için taşıdığı büyük önemi kanıtlayan ve darbe girişimine milletimizle birlikte karşı duran medyamız, sorunlarının çözümünü beklemektedir.

Dayanışma günü olarak kutladığımız ?10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı´ nedeniyle, çözüm bekleyen sorunlarımızı kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Çünkü sektörümüzde yaşanan sorunların bir an önce çözümlenmesi, demokrasimizin gelişmesi açısından büyük önem taşımaktadır. 

Ülkemiz, medya alanında kapsamlı bir değişime, yenilenmeye ihtiyaç duymaktadır. Özgürlüklerden çalışma koşullarına, mesleki standartlardan yasal düzenlemelere kadar bir dizi yenilik, geniş katılımlı çalıştaylar dizisi ile belirlenmeli ve uygulamaya konulmalıdır.

Meslektaşlarımız yazdıkları yazılar ve yaptıkları haberler konusunda uzun yıllar hep özgür olma mücadelesi vermişlerdir. Ülkemiz medyası özellikle 12 Eylül döneminde büyük baskılar yaşamıştı. Gazeteciler ne yazık ki günümüzde de; yazdıkları yazılar, yorumlar ve haberler nedeniyle yargılanabilmektedir. Bu durumun sona erdirilmesi ve basın özgürlüğünün gerçek anlamda sağlanması için özgürlükçü bir basın yasasına ihtiyaç duyuyoruz.

Son dönemde tutuklanan, ancak terör ve darbe girişimi ile ilgisi olmayan meslektaşlarımızın durumu da belirsizliğini korumaktadır. Yaşadığımız süreçte kurunun yanında yaş da yanmamalı, suçlu ile suçsuz birbirinden çok iyi ayrılmalıdır. Terör örgütleriyle ve darbe girişimiyle ilgisi olmayan meslektaşlarımızın serbest bırakılmaları ve tutuksuz yargılanmaları en büyük arzumuzdur.

Öte yandan, 10 Ocak 1961, basında çalışanların haklarına ilişkin 212 sayılı yasanın uygulanmaya başlandığı gündür. Bu yasa, basın emekçilerinin sigortalı çalışmasını, işten çıkarılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesini, yıllık ve haftalık olmak üzere belirlenen tarihlerde izin yapmalarını ve belki en önemlisi de gazetecilik faaliyetlerini özgürce yürütmelerini güvenceye bağlamaktaydı.

Ancak günümüzde meslektaşlarımız çalışma ve yaşama koşulları ile mesleki yeteneklerini geliştirme ve mesleklerini özgürce yapma olanakları bakımından 10 Ocak 1961´den daha iyi haklara sahip değildirler. Bu nedenle meslektaşlarımız açısından bir bayramdan da söz edemeyiz. Hep tekrarladığımız gibi 10 Ocak´lar ve 24 Temmuz´lar bizim için bayram günü değil, dayanışma günleridir.

Unutulmamalıdır ki; Basın özgürlüğü ve basın özgürlüğünü de kapsayan ifade özgürlüğü, çağımızda demokratik yaşamın olmazsa olmazıdır. Özgür basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Halkın sesi olma görevini üstlenen bağımsız ve özgür basın, düşünce özgürlüğünün de en etkili aracıdır. Çağdaş demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkı basın ve ifade özgürlüğüyle mümkündür.

10 Ocak Basın Bayramı´nı gerçek anlamıyla kutlayabileceğimiz günlere elbirliğiyle ve en kısa zamanda ulaşmak umuduyla meslektaşlarıma saygı ve sevgilerimi sunarım.?

10 OCAK´IN TARİHÇESİ

5953 sayılı basın çalışanlarının haklarını düzenleyen yasa, 10 Ocak 1961 tarihli 212 sayılı yasa ile getirilen değişikliklerle basın sektöründe çalışanların özlük haklarında çok önemli kazanımlar sağladı. Bu kazanımlar, dönemin Türkiye Gazeteciler Sendikası ve basın örgütleri tarafından ?bayram? olarak kabullenildi.

Ne var ki, basın işverenleri yasayı protesto etti ve gazetelerini çıkarmama kararı aldılar. 3 gün süre ile 5 büyük gazete, işverenlerin kararı ile yayınlanmadı.

Gazeteciler, okuru gazetesiz bırakmamak amacıyla Türkiye Gazeteciler Sendikası çatısı altında kenetlendiler ve ?Basın? adı altında gazete yayınladılar.

Gazete yöneticisinden, üretimin her aşamasında görevli emekçiye kadar tüm basın çalışanlarının sendika çatısı altında kenetlenmeleri, gazete sahiplerinin direnişini kırdı. 212 sayılı yasa böylece yürürlüğe girdi ve yaygın uygulama alanı kazandı.

Ancak, özellikle 1990 sonrası dönemde ve basından medyaya dönüşüm sürecinde, sermayenin sektöre girmesiyle bu kazanımlar ?uygulamada? tek tek elden çıktı.

Haftanın Öne Çıkanları

Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Şahin

2017-01-07 19:17 - EKONOMİ

ÖZEL İLGİ ETÜT MERKEZİNİN TEOG BAŞARISI

2017-01-04 12:23 - EĞİTİM

Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ahmet Aslan

2017-01-07 19:31 - EKONOMİ

Müftülük Barış Komisyonu Devreye Girdi. 12 Yıllık Kan davası sona erdi.

2017-01-08 20:10 - GÜNDEM

Mardin Organize Sanayi Bölgesin´de Halı Saha Futbol Turnuvası

2017-01-03 21:50 - SPOR

Çiftçilere damlama sulama şartı getirildi

2017-01-05 15:27 - MAGAZİN

Mardin Sarıkamış Şehitleri İçin Yürüdü

2017-01-08 20:02 - GÜNDEM

Ömerli Belediyesi´ne atanan kayyum göreve başladı

2017-01-07 16:16 - GÜNDEM

Vali Yaman´ın Eşi Yeşilli´de Ev Ziyaretlerinde bulundu.

2017-01-02 20:42 - YAŞAM

Mardin´de Doğalgaz Meş´alesi Yakıldı

2017-01-06 20:24 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Mardin'de 23 Nisan coşkusu

20:16 - GÜNDEM

Vali Akkoyun’un 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı

22:23 - GÜNDEM

Borcu Olan Toplam 18 bin Çiftçiye Elektrik verilmeyecek!

09:17 - GÜNDEM

Vali Akkoyun oy kullandı, Seçime İlişkin Açıklamalarda bulundu

12:14 - GÜNDEM

Tarihi Yapı, Yağmura Yenik Düştü

15:45 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

Başkan El'den Bayram Mesajı

13:21 - YAŞAM

Ahmet Türk oyunu kullandı

14:08 - POLİTİKA

Büyükşehir Başkan Adayı Erin'in , Savur İlçesinde seçmen buluşması

19:52 - POLİTİKA

DİCLE ELEKTRİK SEÇİM HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI

22:44 - YAŞAM

MARDİN ATLETİZM SPOR KULÜBÜ SÜPER LİGE DEVAM DEDİ

16:11 - SPOR