?>

Mardin Bayramda Turist Akınına Uğradı, Hizmet Sektörü Sınıfta Kaldı

Uzmanlar, bu tür yoğun dönemler için yerel yönetim, üniversite, esnaf ve sivil tolum kuruluşları ile mahalle muhtarlarının birlikte hareket ederek kapsamlı planlamalar yapması gerektiğini vurguluyor.

TURİZM - 1 yıl önce

Bayram tatilinde Mardin’in sokakları, caddeleri, tarihi yapıları ve turistik noktaları ziyaretçi akınına uğradı. Zinciriye Medresesi, Deyrulzafaran Manastırı, Kırklar Kilisesi gibi önemli yapılar önünde uzun kuyruklar oluştu. Yoğunluk nedeniyle kent merkezi zaman zaman araç trafiğine kapatıldı.

Restoranlar ve Esnaf Yetersiz Kaldı

Ziyaretçi sayısındaki artış, özellikle restoran ve yeme-içme sektöründe ciddi sıkıntılara yol açtı. Birçok lokanta bayramın ilk iki gününde kapalı kalırken, açık olan işletmelerde fiyat istikrarsızlığı dikkat çekti. Küçük şişe sularının bazı yerlerde 20 TL’nin üzerinde satıldığı bildirildi. Turistler, yemek yiyebilmek için uzun kuyruklarda beklemek zorunda kaldı.

Çöp Sorunu ve Trafik Karmaşası

Bayram yoğunluğu çöp sorununu da beraberinde getirdi. Yetersiz çöp kutuları nedeniyle sokak aralarında atıklar birikti. Araç park yasağının bayram boyunca gevşetilmesi   turistlerin cadde kenarında park eden araçlar arasında gezmeleri karmaşık görüntü seriledi.

Yetkililere ve Esnafa Eleştiri

Uzmanlar ve vatandaşlar, bu kalabalığın uzun süredir beklendiğini ancak yerel yönetim ve esnafın bu yoğunluğa karşı  güvenlik alanında gösterilen hassasiyetin, yeteri kadar hizmet alanına  yansıtılamadığı  ileri sürülüyor. Birinci cadde üzerinde  Belediyeye ait toplu taşıma araçlarının bayram boyunca, ücretsiz olarak görevlendirilmesi ve özel araçların girişine izin verilmemesi gerektiğini belirten uzmanlar, zabıta ekiplerinin,  hizmet sektörü  ve fiyat denetimlerine daha fazla mesai harcamaları gerektiğini dile getiriyor. Turist ve bazı esnafların  çöplerini ulu orta atmaları ve herhangi bir cezai müeyyide uygulanmaması da sıkça dile getirilen eleştiriler arasında yer aldı.

“Turist Altın Yumurtlayan Tavuk Değil”

Şehirde yalnızca otel işletmecilerinin yüzünün güldüğü belirtilirken,  Mardin’in turizmde  genel anlamda bayram süresince hedeflerinin gerisinde kaldığı  ifade ediliyor. Uzmanlar, bu tür yoğun dönemler için yerel yönetim, üniversite, esnaf ve sivil tolum kuruluşları ile mahalle muhtarlarının birlikte hareket ederek kapsamlı planlamalar yapması gerektiğini vurguluyor.

Ayrıca çevre yollarının tamamlanması ve ağır tonajlı araçların şehir merkezine girmesinin engellenmesi gerektiği, kent trafiğini rahatlatacak en önemli adımlar arasında gösteriliyor.

 

Haftanın Öne Çıkanları

Mardin Turist doldu, taştı

2025-04-01 07:30 - TURİZM

Mardinspor Teknik Direktörü Ulusan’dan taraftara davet

2025-04-05 00:11 - SPOR

Artuklu Belediyesi'nden Bayram Mesajı

2025-03-29 16:19 - YAŞAM

Fuat Oktay, AK Parti Mardin İl Başkanlığı’nı Ziyaret Etti

2025-04-04 16:38 - POLİTİKA

Mardin'li İş ve Spor adamı Zafer Karataş'ın Bayram Mesajı

2025-03-30 08:54 - YAŞAM

Mardin Bayramda Turist Akınına Uğradı, Hizmet Sektörü Sınıfta Kaldı

2025-04-05 07:31 - TURİZM

İş İnsanı Kılınç Bayram Mesajı Yayımladı

2025-03-29 14:01 - YAŞAM

İş İnsanı Yertüm’den Bayram Mesajı

2025-03-29 13:44 - YAŞAM

Mardin 1969 Spor liderliğini 5 gol ile sürdürdü

2025-04-02 17:31 - SPOR

İş İnsanı Budak’ın Bayram Mesajı

2025-03-29 15:42 - YAŞAM

İlgili Haberler

Midyat’ta Tarihi Doku “Katori” Taşıyla Yeniden Hayat Buluyor

10:08 - TURİZM

Mardin Turizmi İçin Güç Birliği Mesajı

00:14 - TURİZM

Beyazsu Turizme Kapılarını Açtı

08:45 - TURİZM

Mardin'de 1 Mayıs Yoğunluğu

07:15 - TURİZM

Mardin’de Tespih Sanatı Fuarı Kapılarını Açıyor

21:23 - TURİZM

Günün Manşetleri

Artuklu’da Trafiğe Nefes Aldıracak Karar

20:28 - YAŞAM

Mardin, Hastane Afet ve Acil Durum Eğitimine Ev Sahipliği Yapıyor

20:18 - SAĞLIK

Bakan Yardımcısı Macit’ten Mardin’de Eğitim Zirvesi

20:09 - EĞİTİM

Nusaybin’de Eğitime Dev Yatırım: Ömer Özel Eğitim Kompleksi’nin Temeli Atıldı

19:59 - EĞİTİM

Ravza Mila Cafe’nin 2. Şubesi Ravza Caddesi’nde Açıldı

19:52 - YAŞAM