?>

Süryanilerin pizzası  İtalya’ya rakip oldu

Avrupa ülkelerinden köylerine 40 yıl sonra dönüş yapan Mardinli Süryaniler, Bagok Dağı’nda açtıkları milyon Euro’luk pizza köyleri ile İtalya’ya rakip oldular.  

YAŞAM - 3 yıl önce

Bir zamanlar terör olayları yüzünden terk edilen Midyat ilçesine bağlı Kafro (Elbeğendi) ve (Arkah) Üçköy köyleri, başta Türkiye olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde Pizza ile anılmaya başladı.

KÖYLERİNE 20 MİLYON EURO YATIRIM YAPTILAR

 Mardin’in Midyat ilçesi kırsalında, Avrupa ülkelerinden köylerine dönüş yapan Süryaniler harikalar yaratıyor. Elbeğendi Köyü’nde Nail Demir tarafından hizmete açılan ve kısa sürede ülke genelinde ünlenen bir pizzacıyı, Üçköy’de açılan başka bir pizza tesisi takip etti. Almanya’da 24 yıllık pizza deneyimi olan Moris Dal ve kuyumcu akrabası Gabriyel Çil, Üçköy’de 7 milyonluk pizza yatırımı yaptı. Köylerinde yaptıkları taş villalarla birlikte yaklaşık 20 milyon Euro tutarında bir yatırım gerçekleştirdiler. Gabriel Çil ve Moris Dal Almanya’da edindikleri 24 yıllık pizza deneyimini, Bagok Dağı üzerinde bulunan Üçköy’de yerli yabancı müşterilerle buluşturuyor.

40 YIL SONRA KÖYÜNE DÖNDÜ, PİZZA SALONU AÇTI

 Moris Dal, 12 yaşında ayrıldığı Üçköy’e 40 yıl sonra pizza ustası olarak geri döndü. Almanya’da edindiği 24 yıllık pizza deneyimini, doğup büyüdüğü ve özlemini duyduğu köyünde hizmete dönüştürme hayalini gerçekleştirdi.

DÜNYANIN İLGİSİNİ ÇEKTİLER

 Buralarda dağ turizmini canlandıran Çil ve Dal, Türkiye’den ve dünyadan birçok turizm turunu pizza köylerine çekiyor.

14 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLADILAR

İzla Pizzeria  işletmesi  hakkında açıklamada bulunan İşletme Müdürü Samet Bahtiyar, Bagok Dağı’nda bulunan Üçköy’de yapılan açılışın bir buçuk yıl önce gerçekleştiğini söyledi.

Üçköy’den 40 yıl önce Almanya ya göç eden Moris Dal ve Gabriel Çil’in, doğup büyüdükleri memleketlerine geri dönmeleri ile birlikte burada bu yatırımı yaptıklarını belirten Bahtiyar, “Üçköy’de yaptıkları taş villalar ve pizza salonu ile birlikte kendi köylerine 20 milyon Euro’luk bir yatırım gerçekleştirdiler. Burada 14 kişi ekmek yiyoruz. Kendilerine teşekkür ediyoruz.” dedi.

Burası açıldığından beri yoğun bir ilgi gördüğünü ifade eden Bahtiyar “Gerek Türkiye’deki turizm turları gerekse yurt dışındaki yabancı turistler buraya akın ediyor. Gerçekten mükemmel bir işletme oldu. Yapanların eline sağlık. Burada 14 çeşit pizza, 7 çeşit pide yapıyoruz. Kendimize özgü yöresel kavurmadan yaptığımız pizzalarımız var.” ifadelerini kullandı.

 TATLI PİZZA İLGİ ÇEKİYOR

İzla Pizzeria tesislerinde, pizza yapımında kullanılan ürünlerin çoğunun bölgesel ve yerli olduğuna dikkat çeken Bahtiyar, “Pizza yapımında yöresel ürünler kullanıyoruz. Pizzaya lezzet katan kullandığımız katkısız ürünlerdir. Bölgede yetişen üzüm ve meyvelerden ‘Arkah Pizza’ ismi ile tatlı pizza yapıyoruz. Tatlı niyetine müşterilerimize veriyoruz. Çok beğeni topladı.” şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Deniz Hitay’a Yeni Görev

2023-12-29 08:26 - EKONOMİ

Yol Hikayesinin adı; "Mardin"

2024-01-01 10:01 - TURİZM

Yahyaoğlu Ailesi Bir Haftada 2 Acı Yaşadı

2024-01-01 11:04 - YAŞAM

Marma Genel Müdürü Şahin İlhan’dan Yeni Yıl Mesajı

2023-12-31 20:53 - YAŞAM

Süryanilerin pizzası  İtalya’ya rakip oldu

2024-01-03 13:13 - YAŞAM

Başkan Sun’dan Yeni Yıl Mesajı

2023-12-31 11:37 - YAŞAM

Mardin Valisi Akkoyun, Şehit Mezarlarını Ziyaret etti

2023-12-28 21:42 - YAŞAM

Mardin’de 8 Kadın Aile Destek Merkezi açıldı

2023-12-27 18:53 - YAŞAM

Kılınç’tan Yeni Yıl Mesajı

2023-12-31 09:07 - YAŞAM

Öner’den Yeni Yıl Mesajı

2023-12-31 16:21 - YAŞAM

İlgili Haberler

Savur’da Tarihi Çarşı Esnafıyla Buluşma

20:58 - YAŞAM

Bozgeyik’ten Başkan Şahin’e Midyat Ziyareti

17:11 - YAŞAM

Terfi Eden Mustafa Keklik’e, Mardinspor’dan Anlamlı Jest!

07:39 - YAŞAM

Mardin’in Genç Fikirlerine İstanbul Kapısı Açılıyor

20:49 - YAŞAM

TMMOB Mardin’den 19 Eylül Mesajı: “Emeğimize ve Mesleğimize Sahip Çıkıyoruz”

20:40 - YAŞAM

Günün Manşetleri

Savur’da Tarihi Çarşı Esnafıyla Buluşma

20:58 - YAŞAM

Bozgeyik’ten Başkan Şahin’e Midyat Ziyareti

17:11 - YAŞAM

Kızıltepe’de Sigarayı Bırakmak İsteyenlere Mobil Destek!

04:01 - SAĞLIK

Savur’daki Tarımsal Gelişmeler Vali Akkoyun’a Anlatıldı

10:25 - EKONOMİ

Mardin’de Sağlık Personeline Üreme Sağlığı Eğitimi

10:48 - SAĞLIK