Süryaniler Paskalya´da Yumurta Tokuşturdu.

Mardin Valisi ve Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman ?Mardin huzur kentidir, birlikte yaşam değerlerini benimseyen insanların yaşadığı şehirdir.?

YAŞAM - 7 yıl önce

     Haber:Mehmet Çelik    

     Mardin´de yaşayan Süryaniler 50 günlük  orucun ardından  Hz. İsa´nın diriliş günü olarak kabul ettikleri paskalya bayramını 1600 yıllık Kırklar Kilisesinde düzenlen ayinle kutladı. Ayinde Metropolit Özmen dünya barışı için dua etti.

          Mardin´de yaşayan Süryaniler Hz.İsa´nın yeniden diriliş günü olarak kabul edilen ?Diriliş-Paskalya Bayramını? 1600 yıllık tarihi Kırklar Kilisesinde  gerçekleştirilen bir ayinle kutladı. Ayini Mardin-Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen ve Kırklar Kilisesi Başpapazı ?Gabriyel Akyüz  yönetti. Kiliseye ailece gelen Süryaniler gümüş tütsülükler içinde yakılan özel kokulu baharatlarla kutsandı.

                    Tarihi Kilisede düzenlene ve 3 saat süren ayinde kız ve erkek ilahi koroları, Türkçe, Arapça ve Süryanice ilahiler okudu. Ayinin ardından, kilisenin kabul salonunda tebrikler kabul edildi.

        Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman ?Süryani toplumunun çok kıymetli üyeleri,  Biz de siz değerli Süryani dostlarımızın bayramında,  sizler ile beraber olmak istedik ve şimdi de bir aradayız. Ben tekrar bayramınızı kutluyorum.  Tabi biraz önce değerli dostum Saliba beyi de söyledi bugün aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti  Anayasasında ki değişikliğin halk oylaması günü. İnşallah bugün sizde olduğu gibi, bugünden sonra da ülkemiz için bir bayram olacaktır. Ben hem il Valisi olarak hem de Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak siz değerli dostlarımızın her zaman yanında olmak istiyorum. Değerli misafirlerimiz ve kıymetli hemşerilerimle . Gerçekten Mardin bir huzur şehri. Bunu sizler sağlıyorsunuz. Mardin Türkiye´nin örnek bir şehri birlikte yaşam kültürünün en yüksek düzeyde olduğu, insanların  dil, din, etnik köken ayırımı yapmadan birbirlerini sevdiği bir şehir.  Mardin eski huzurlu günlerine dönüyor inşallah ve  bu şekilde devam edecek.? Dedi.

            Metropolit Saliba Özmen, ruhaniyetin insan yaşamında önemli yer aldığına vurgu yaparak ? Hz. İsa´nın  yeniden dirilişini düzenlediğimiz ayin ile kutladık. Kabahatlerden, günahlardan arınmak için dua ettik. Ruh ne kadar güçlü olursa insanlar o kadar huzurlu, dirayetli ve güçlü olur. Mardin dünyanın en önemli şehridir. İnsanların kardeşçe yaşadığı bir şehir. Her fırsatta ve ibadet günlerinde, ülkemizin, huzuru, insanlarımızın barışı ve güzellikler için dua ediyoruz. Tarihi şehirde  ve ülkede birbirimize sahip çıkmamız bir sorumluluk bir görevdir. Referandumun ülkenin selametine vesile olmasının diliyorum? dedi

         Yumurta Tokuşturdu

      Kilise Kabul salonuna gelen misafirlere, kırmızıya boyalı haşlanmış yumurta ikram edildi. Kırmızı boya  Hz. İsa´nı çarmıha gerilirken akan kanı, yumurta ise içinde civcivi yani dirilişi ifade ediyor. Süryanilerde Diriliş Bayramında yumurta tokuşturma geleneği bulunuyor. Bayramlaşmaya gelen misafirlerle yumurta tokuşturuluyor, kırılan yumurta, kıran yumurta sahibine veriliyor.

        Vali Yumurta Kırdı.

 Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman  ile Metropolit Saliba Özmen yumurta tokuşturdu. Vali Yaman´ın yumurtası, Metropolit ´in yumurtasını kırdı. Metropolit Özmen bürokratlarla tokuşturduğu yumurtalar kırılınca? Eyvah bu gün işler kesat. Ülkemizin şahsı açık olur, huzuru güzel olur? dedi. 

          Kiliseye, Mardin Valisi Eşi Gülseren Yaman, Kızı Elif Nur Yaman, Mardin Ak Parti Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Süleyman Bölünmez, HDP Milletvekili Erol Dora, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, Jandarma Komutamı Ahmet Zafer İzcan, Artuklu İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkanı  Vekili Şakir Öner Öztürk

        

         

 

Haftanın Öne Çıkanları

Tüm Hizmet İş Sendikası Genel Başkanı Necati Oruç ?Sarı Sendikacılıktan yana değiliz?

2017-04-13 11:07 - GÜNDEM

Baraş ve Tagıl Ailelerinin Mutlu Günü

2017-04-16 07:57 - YAŞAM

Ömerli obezite farkındalık etkinliği

2017-04-15 08:35 - SAĞLIK

Onardığı Okula, Babasının İsmi Verildi.

2017-04-11 08:36 - EĞİTİM

Mardinliler sandığa yöresel kıyafetlerle gitti

2017-04-16 12:22 - GÜNDEM

Süryaniler Paskalya´da Yumurta Tokuşturdu.

2017-04-16 13:36 - YAŞAM

Mardin´de çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi

2017-04-15 19:23 - GÜNDEM

Mardin´de Dikey bahçe Uygulaması

2017-04-15 08:22 - YAŞAM

Suriyeli mülteci tatlı yaparak geçimini sağlıyor

2017-04-11 19:34 - GÜNDEM

Artukbey´den 3 Bin Hediye Paketi

2017-04-11 00:08 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Bahçebaşı Mahallesine Kanalizasyon Hattı Döşendi

19:47 - YAŞAM

Dicle Elektrik yetkilileri sosyal medya üzerinden oluşturulmaya çalışılan algıya yanıt verdi.

19:57 - YAŞAM

Hasan Orhan’ın Acı Günü

09:52 - YAŞAM

Mardin İçme Suyu Hattı 5.Kez Patladı

06:41 - YAŞAM

Gazeteci Kerimoğlu ikinci sergisini açıyor

20:24 - YAŞAM

Günün Manşetleri

Dicle Elektrik yetkilileri sosyal medya üzerinden oluşturulmaya çalışılan algıya yanıt verdi.

19:57 - YAŞAM

Başkan El'den Bayram Mesajı

13:21 - YAŞAM

Ahmet Türk oyunu kullandı

14:08 - POLİTİKA

Büyükşehir Başkan Adayı Erin'in , Savur İlçesinde seçmen buluşması

19:52 - POLİTİKA

DİCLE ELEKTRİK SEÇİM HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI

22:44 - YAŞAM