TGK’dan 24 Temmuz açıklaması: Özgür basın topluma katkı sağlar!

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, sansürün kaldırılışının yıldönümü olan 24 Temmuz Basın Dayanışma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, basının sansürle değil, özgürce yayın yapması halinde topluma katkı sağlayacağını söyledi.

GÜNDEM - 2 yıl önce

Türkiye genelinde 9 gazeteciler federasyonu, 86 gazeteciler cemiyeti ve basın derneği ile bu derneklere üye yaklaşık 20 bin medya çalışanını tek çatı altında toplayan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun Genel Başkanı Nuri Kolaylı, sansürün gerçek anlamda kalkmadığını ve basın çalışanlarının görevlerini özgürce yapamadığına dikkat çekti.

Haziran ayında TBMM gündemine gelen ve Ekim ayında yeniden görüşülmek üzere ertelenen, kamuoyunda “dezenformasyon yasası” olarak bilinen yasal düzenlemenin basının geleceği açısından büyük önem taşıdığını ifade eden TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:  

“Türk basınında sansür, gazetecilerin 24 Temmuz 1908 tarihinde gerçekleştirdiği onurlu direniş sonucu kalkmış, ancak süreç içerisinde yapılan çeşitli yasal düzenleme ve baskılarla yeniden gündeme gelmiştir. 

Basınımız 2022 yılının 24 Temmuz’una da, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi birçok sorunla giriyor. Bu sorunların başında da, TBMM'de görüşülmesi ertelenen 40 maddelik “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” gelmektedir. 

Kanun Teklifi, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak dile getirdiğimiz mesleki sorunların bir bölümüne çözüm getirecek içerikte olsa da, birçok maddede düzenleme yapılması gerekmektedir. 

Kanun değişikliğinin gerekçesi olan “dezenformasyon”; dünyanın ortak, önemli ve acil çözüm bekleyen sorunlarından biridir. Dezenformasyon sadece iktidarların değil, iktidarı ve muhalefetiyle tüm ülkemizin sorunudur ve mutlaka mücadele edilmelidir. Bu soruna yasal düzenleme ile çözüm aranmasını destekliyoruz. Ancak bu düzenleme, basın özgürlüğünü engelleyici yönde olmamalıdır.

Kanuna ilişkin karar verici konumdaki tüm taraflara, basının sansürlenerek değil, özgürleşerek topluma ve demokrasiye katkı sağlayabileceğini hatırlatmak istiyoruz.

Sektörümüzde yaşadığımız en öncelikli sorunumuz, diğer sorunların da kaynağı olan “Gazetecilik Meslek Yasası” olmamasıdır. Medya, gerçek anlamda işlevini yerine getirebilmesi için, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na acilen ihtiyaç duymaktadır.  

Ülkemizde gazetecilik meslek yasası olmadığı için dileyen herkes, eğitimine ve bilgi birikimine bakılmaksızın “gazeteciyim” diyerek mesleğe başlayabilmektedir. Oysa gazetecilik/habercilik, özel eğitim gerektiren bir meslektir. Gazetecilik yapmak isteyen bir kimse, eğitim seviyesi ne olursa olsun işe girebilmektedir.

Bu durum, basın mesleğini her türlü istismara açık hale getirmektedir ve habercilik, tehdit ve şantaj aracı olarak kullanılmaktadır. Daha da kötüsü bu tür kişileri basın mesleğinden uzaklaştıracak herhangi bir yasal düzenleme de bulunmamaktadır. 

Bu çarpık durumu ortadan kaldırmak için, gazetecilik mesleğini kimlerin yapabileceğini düzenleyen “Gazetecilik Meslek Yasası" acilen çıkarılmalıdır.

Sansür ise, meslektaşlarımızı kıskacına alan önemli bir sorunumuzdur. Çeşitli medya kurumlarında yaşanan uygulamalara bakıldığında, sansürün kalkmadığını, etkisini arttırarak devam ettiğini görmekteyiz.  Sansür günümüzde ‘haber yasaklama’ yoluyla yapılmasa da, gerçeği çarpıtma, gizleme veya çeşitli tehdit ve yaptırımlarla devam etmektedir. 

İfade ve basın özgürlüğü demokrasinin olmazsa olmazıdır ve Türkiye’de demokratik yaşamın temel sorunu ne yazık ki basın ve ifade özgürlüğünün gerçek anlamda olmamasıdır. Halkın haber alma hürriyetinin işlerliği için, basın ve ifade özgürlüğü temel gerekliliktir.  

Halkın gerçekleri öğrenme ve bilgi edinme hakkının aracı olan basın özgürlüğünün önündeki engeller kalkmadıkça, 24 Temmuzlar bizler için bayram olmayacaktır. Bu nedenle bu yıl da 24 Temmuz’u Basın Bayramı olarak değil, dayanışma günü olarak görüyor, bu anlamda kutluyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haftanın Öne Çıkanları

MHP İl Başkanı Ferhan Bozkuş Oğlunu Evlendirdi

2022-07-20 10:38 - YAŞAM

Uçurtma Sanatçısı Zahit Mungan, Endonezya’da Türkiye’yi temsil edecek.

2022-07-18 16:03 - YAŞAM

Vali Demirtaş’ın burkulan ayağı alçıya alındı

2022-07-21 15:55 - YAŞAM

Mardin’de 4 Tekstil Fabrikası İçin İlk Kazma Vuruldu

2022-07-20 10:34 - SPOR

İl Koordinasyon Kurulu’nun 2022 Yılı 3. Toplantısı Yapıldı

2022-07-23 15:30 - GÜNDEM

TGK’dan 24 Temmuz açıklaması: Özgür basın topluma katkı sağlar!

2022-07-23 15:37 - GÜNDEM

Belediye Başkanı Şahin’den, Başsavcı Gürgah’a hayırlı olsun ziyareti

2022-07-21 15:29 - YAŞAM

Mardin 2. Organize Sanayi Bölgesinde Altyapı Çalışmaları Tamamlandı

2022-07-21 15:28 - YAŞAM

AK PARTİ MARDİN TEŞKİLATINDAN VEFA ZİYARETLERİ

2022-07-16 18:28 - YAŞAM

Yaz Spor Okullarına Yoğun İlgi

2022-07-20 10:36 - YAŞAM

İlgili Haberler

Mardin'de 23 Nisan coşkusu

20:16 - GÜNDEM

Vali Akkoyun’un 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı

22:23 - GÜNDEM

Borcu Olan Toplam 18 bin Çiftçiye Elektrik verilmeyecek!

09:17 - GÜNDEM

Vali Akkoyun oy kullandı, Seçime İlişkin Açıklamalarda bulundu

12:14 - GÜNDEM

Tarihi Yapı, Yağmura Yenik Düştü

15:45 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

Mardin'e gelen yerli ve yabancı turistler yanı sıra şehri ziyaret eden misafirlerin huzurlu ve güvenli bir şekilde ziyaretlerini gerçekleştirebilmeleri için Vali Tuncay Akkoyun'un talimatıyla Turizm Denetim Komisyonu kuruld

19:57 - YAŞAM

Başkan El'den Bayram Mesajı

13:21 - YAŞAM

Ahmet Türk oyunu kullandı

14:08 - POLİTİKA

Büyükşehir Başkan Adayı Erin'in , Savur İlçesinde seçmen buluşması

19:52 - POLİTİKA

DİCLE ELEKTRİK SEÇİM HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI

22:44 - YAŞAM