?>

Diyetisyenden Ramazan Uyarısı: Dengeli Beslenme Sağlığı Koruyor

Kızıltepe Devlet Hastanesi’nde görev yapan Diyetisyen Nur Samuk, Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek vatandaşlara dengeli ve ölçülü beslenme çağrısında bulundu

SAĞLIK - 4 ay önce

Kızıltepe Devlet Hastanesi’nde görev yapan Diyetisyen Nur Samuk, Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek vatandaşlara dengeli ve ölçülü beslenme çağrısında bulundu. Samuk, “Ölçülü ve dengeli sofralar hem bedeni hem ruhu arındırmanın en güzel yoludur” mesajını paylaştı.

Ramazan ayı dolayısıyla vatandaşların beslenme düzenine daha fazla özen göstermesi gerektiğini belirten Samuk, oruç süresince yeterli ve dengeli beslenmenin sağlık açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

Ramazan boyunca beslenme düzeninin sahur ve iftar olmak üzere iki ana öğün, iftardan sonra ise bir veya iki ara öğün şeklinde planlanması gerektiğini belirten Samuk, özellikle sahurun atlanmaması gerektiğini vurguladı. Sahurda yoğurt, peynir, yumurta ve söğüş gibi hafif ancak tok tutucu besinlerin tercih edilmesinin faydalı olacağını söyledi.

İftara su, hurma veya çorba gibi hafif gıdalarla başlanmasını öneren Samuk, kısa bir mola sonrası az yağlı et yemekleri, sebze yemekleri veya salata ile devam edilmesinin daha sağlıklı olduğunu belirtti. Yemeklerin yavaş tüketilmesi ve iyi çiğnenmesi gerektiğine dikkat çeken Samuk, iftar sonrası ağır ve şerbetli tatlılar yerine meyve ve yoğurt gibi hafif gıdaların tercih edilmesini önerdi.

Ramazan süresince sıvı tüketiminin de ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Samuk, iftar ile sahur arasında günlük ortalama 10–12 bardak suyun aralıklarla tüketilmesinin önemine dikkat çekti.

Sağlık riski bulunan bireylerin oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini hatırlatan Samuk, tüm vatandaşların Ramazan ayını sağlıklı geçirmeleri temennisinde bulundu.

Ramazan ayının birlik, beraberlik ve dayanışma ayı olduğuna vurgu yapan Samuk, tüm vatandaşların Ramazan ayını tebrik ederek hayırlı Ramazanlar diledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Öğrenci Temsilcileri Gazetecileri Ziyaret etti

2026-02-12 05:01 - YAŞAM

Artuklu Üniversitesi’nde Görev Değişimi: Reşit Yıldız Gaziantep’e Uğurlandı

2026-02-18 04:56 - EĞİTİM

MAÜ’de Rektör Yardımcılığı Görevine Yeni Atama

2026-02-17 20:20 - EĞİTİM

Diyetisyenden Ramazan Uyarısı: Dengeli Beslenme Sağlığı Koruyor

2026-02-18 20:03 - SAĞLIK

MAR-DAD şehitler için mevlit okuttu

2026-02-15 09:44 - YAŞAM

Çocuk Uzmanı Genç'ten anne sütü vurgusu

2026-02-12 12:36 - SAĞLIK

Mardin Valisi Akkoyun Poligonda İlk Atışta Hedefi Vurdu

2026-02-13 09:05 - SPOR

Batman Çalışan Gazeteciler Derneği'nde Hatice Türkan dönemi

2026-02-14 19:51 - YAŞAM

Mardin Engelliler Derneği, Vali Tuncay Akkoyun’u Ziyaret etti

2026-02-12 22:06 - YAŞAM

Artuklu Kızılay’dan Hastanedeki Çocuklar İçin Anlamlı Destek

2026-02-17 09:07 - YAŞAM

İlgili Haberler

Mardin'de koruyucu aileler şenlikte buluştu

11:26 - SAĞLIK

Mardin Kan Bağışında Rekor Kırdı: 3 Bin 241 Ünite Kan Toplandı

13:52 - SAĞLIK

Uzmandan Yaz İçin Cilt Uyarısı

21:20 - SAĞLIK

Uzmandan yaz uyarısı: Sıcak hava kalp hastaları için ciddi risk oluşturuyor

20:47 - SAĞLIK

UMKE Personeline Afetlerde Psikososyal Destek Eğitimi

17:53 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

Mutfakta Pişen Lezzet, Aile Bağlarını Güçlendirecek

20:39 - YAŞAM

İlhan: "Çiftçinin Hakkını Savunan Güçlü Bir Ziraat Odası İnşa Edeceğiz"

20:08 - YAŞAM

MAÜ, Anayasa Çalıştaylarının Altıncısına Ev Sahipliği Yaptı

21:12 - EĞİTİM

Mardinspor'a Senagal'den Teknik Çalıştırıcı

19:04 - SPOR

MTSO’nun Ortak Akıl Masası Mardin’in Yatırım Vizyonunu Şekillendirdi

12:09 - EKONOMİ