?>

Pamuk üreticileri de işçiler de dertli

- Üreticiler artan maliyetlere karşı desteklemenin de artmasının beklerken, işçiler ise günlük ücretlerinin artmasını istiyor

EKONOMİ - 9 yıl önce

Mardin´in Kızıltepe Ovası´nda pamuk eken çiftçiler, ürünlerini toplamaya başladı. Zahmetli ve uzun süreli verilen uğraşlar sonucu ürünü hasat etmeye başlayan üretici, artan maliyetlere karşın iyi fiyat beklerken, işçiler de günlük ücretlerinin artmasını istiyor.Kızıltepe´ye bağlı Bağrıbütün Mahallesi´nde pamuk eken çitçiler, pamuğa verilen desteğin az olmasından yakınırken, tarım işçileri de pamuk toplamanın zahmetli bir iş olduğunu ve buna karşılık günlük ücretlerinin düşük olduğundan şikayetçi. Yeteri kadar destek verilmediği takdirde pamuk ekemez hale geleceklerini belirten üretici Mehmet Ali Şahin, "Bu yıl 30 dönüm pamuk ektim. Fiyatı çok düşük, kilosu 3 lira olacağına 1,5 liradan satılıyor. İşçiliği 350 lira, ilaçlaması var, gübresi var. Bunları da hesapladığınızda masrafını karşılamıyor. Bize kar kalmıyor. Bu yüzden millet artık pamuk ekmiyor. Böyle devam ederse seneye biz de ekmeyeceğiz. Devlet desteği az veriyor. Devletten destek istiyoruz, pamuk fiyatı çok düşük 3 lira olsa herkes eker" dedi. Sabah 07.00´dan akşam 18.00´a kadar pamuk topladığını belirten işçilerden Bahar Karaca, günde ortalama yüz 100 kilogram pamuk topladığını ve günlüğün 35 liraya geldiğini söyledi. Günlük ücretlerinin az olduğundan yakınan işçiler, "Sabah 07.00´da kalkıyoruz ve akşam 18.00´a kadar pamuk tarlasında pamuk topluyoruz. İşimizden memnun değiliz. İşimiz hem çok zahmetli hem de yevmiyemiz çok az. Akşama kadar belimizi bükerek pamuk topluyoruz ancak elimize 30-35 lira geçiyor. Ama başka çaremiz yok çünkü bölgemizde başka iş imkanı yok. Az da olsa zorda ailemizin bütçesine katkı sunmak için çalışıyoruz" diye konuştu. 

Haftanın Öne Çıkanları

Mardinli Sanayicilerin Miami Çıkarması

2016-09-27 22:42 - EKONOMİ

Mardin´de QUBA Cafe ve Restoran açıldı

2016-09-27 22:08 - YAŞAM

Derik şehitleri memleketlerine uğurlandı.

2016-09-27 13:07 - GÜNDEM

Artuklu Gücü 2. Lig yolunda

2016-09-30 13:52 - SPOR

Dramatik Sanatlar Eğitim ve Araştırma Derneği Kapatıldı.

2016-09-29 23:27 - -

Mardin Tanıtım ve Onur Ödülleri Sahiplerini Buldu

2016-09-28 22:17 - -

Dünya yürüyüş günü

2016-10-03 22:51 - SAĞLIK

Küçük esnaf kan ağlıyor

2016-10-01 10:49 - -

Pamuk üreticileri de işçiler de dertli

2016-10-03 23:17 - EKONOMİ

DİKA´dan ?Sağlam KOBİ´ eğitimi

2016-09-28 20:56 - EKONOMİ

İlgili Haberler

Mardin’de 4 Bin Arılı Kovan Üreticilere Dağıtıldı

21:06 - EKONOMİ

Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hatip Çelik “Yeni teşvik sistemi, sanayicilerimizin katma değerli ürün üretimini destekleyecek”

10:00 - EKONOMİ

Mardin TSO Başkanı Çelik, Irak’taki ihracat kaybını, Suriye ve İran’daki artış ile dengeliyor”

18:32 - EKONOMİ

Ömerli İlçesinde “Ekolojik Tarım, Kültür ve Sanat Festivali”

10:57 - EKONOMİ

Mardinli iş insanları Mardin'de bir araya geldi

18:27 - EKONOMİ

Günün Manşetleri

Artukbey Muş’ta Şube Açtı

06:34 - YAŞAM

Vali Akkoyun’dan Dargeçit’e Güvenlik, Esnaf ve Kırsal Mahalle Ziyareti

06:31 - YAŞAM

“Birbirimize Candan Bağlıyız Mardin” Sloganıyla Geleneksel Kan Bağışı Kampanyası

06:25 - YAŞAM

MİLLETVEKİLİ KILIÇ KIZILTEPE HUBUBAT VE TİCARET MERKEZİ’Nİ ZİYARET ETTİ

22:53 - YAŞAM

MAÜ Öğrencisinden Pickleball’da Türkiye Şampiyonluğu

22:41 - SPOR