BİZİM DE BİR KENT KONSEYİMİZ VAR - DI

Latif Sakız

4 yıl önce

Uzun uzadıya yönetmelik resmi gazete vb... teferruatlara girmeden kısaca bahsetmek gerekirse;

İçişleri Bakanlığı´nın 3 temmuz 2005 te resmi gazetede yayınladığı 26313 numaralı yönetmeliğinde kuruluş görev ,organları tespit edilmiş ve 21 yy yerel sorunlarını bilen , çözüm üreterek yerel yönetimlerle ortak çalışmalar yürüten , eleştiri ,karar alma , yönetişim gibi sorumlulukları kendi bünyesinde ihtiva eden ; kadın , çocuk , gençlik meclisleriyle yerelde üstün yetkileri olabilecek bir resmi topluluktur Kent Konseyleri.

Mardin´imiz de Kent konseyi olduğunu biliyor muydunuz?

Bir zamanlar kent konseyi

Yerel Gündem 21 kapsamında ve inisiyatifinde kurulan kent konseyinde gençlik başkan vekilliği görevini seçimle sahip olduğum zaman diliminden(2006-2008) farklı bir konsey yapılanması tarafından sokakta darp ! edilmeme kadar geçen süreçte (ki takribi 2 yıl kadar bir süreç) Gençlik Meclisi olarak yapılamaz denilen güzel faaliyetlere imza attık.

Mardin´de rock konseri dinleyecek 5 kişi bile toparlayamayacağız derken Cumhuriyet Meydanı´nı binlerce vatandaşımızla doldurduk.Alt yapısını kuvvetlendirmek için günlerce emek verdiğimiz organizasyonda Bursa Nilüfer Belediyesi Gençlik Meclisi rock grubunu 3 gün Mardin´de konuk ettik ve efsane bir konsere ev sahipliği yaptık ekip arkadaşlarımızla birlikte.

Temiz bir çevre bilinci oluşturmak ,sehrimizin sokaklarında çöp yerine çiçek ve reyhan görebilmek adına çalışmalar gerçekleştirdik.Donemin yerel yönetim temsilcilerini etkinliğimize davet ederek Diyarbakır kapı ile Savur kapı arasındaki güzergahta , dövizler ,pankart ve hazırladığımız broşürlerde esnaf abilerimiz başta olmak üzere tüm vatandaşlarımıza bilgi mesajları naklettik.Temsili çöp poşeti ve reyhan çiçeği dağıttık.

Mahalle temsilcileri vasıtasıyla her mahallede gözümüz ve sözcümüz oldu.Mahalle temsilcileri kendi yerelindeki sorunu ve çözüm önerisini bize naklediyor ve biz de çözüm için adım atiyorduk.Şehir ışıkları , temizliği , altyapı sorunu , ihtiyaç sahibi dezavantajlı bireyleri vb... Bilip çözümü noktasında yüzlerce çalışmaya imza attık.

Mardin´de Hollanda ve Litvanya dan 14 genci ağırlamak ve kültür tarih bilgisini nakletmek için Gençlik Meclisimizin projesini gerçekleştirdik.

Gençlik sorunlarından biri de issizlik! Turizmde kalifiye eleman yetiştirebilmek amaçlı 20 kursiyere turizm alanında 2 ay suren eğitimler ilgili eğitimciler tarafından verildi ve bu kursiyerler eğitim sonunda sertifika alarak iş verenler ile temaslar kuruldu ve bir kısmı iş sahibi oldu.

Dönemin milletvekilleri ve STK temsilcileri ile kadın çocuk ve gençlik meclisleri ile yerel yönetim temsilcileri (vali ,belediye başkanı , muhtar vb...)bir araya getirilip sorunların çözümü noktasında bürokrasinin hızlı ilerlemesi adına ikili diyaloglara vesile olundu.

Belediyeye çözüm odaklı eleştiri ve proje teklifleri sunmak gibi onlarca çalışmayı başarmanın haklı gururunu yaşadık.

Tabi üzerinden çoook uzun süre geçti ve yaş da ilerledi takdir edersiniz unuttuğum onlarca etkinlik de yapıldı.Bu ve buna benzer çalışmaları gönüllülük esasına dayalı onlarca temsilci canı gönülden yaklaşım sergileyerek güzel işlere vesile oldu.Dönemin Konsey temsilcisi Mardin Belediye eski başkanı Sayın Aydın Saraçoğlu bu hususta bizlere destek sunarak ,edinim ve siyasi geçmişini -ikili ilişkilerini konsey için kullandı.

O dönemde çalışmalarımıza gönülden katkı sunan , destek veren sahada bizlerle alın teri döken tüm gönüldaşlara selam olsun!

O dönemde yaptığımız çalışmalara siyasi yaklaşımlar sergileyip yapılan bu faaliyetlerin devam ettirilmemesi hususunda bizlere aba altından değnek gösteren bireylere de selam olsun!

Kendi dönemimizde ekip arkadaslarimizla birlikte yaptığımız onlarca çalışma ve elde ettiğimiz onlarca başarı ile bayrağı bizden sonraki jenerasyona devrederek aynı kararlılıkla devam etmelerini umud ettik.Ancak istenilen olmadı .

Geçen yıl seçim manifestomda kent konseyinin önem ve sahip olduğu güçten bahsetmiştim.Ancak kent konseyi istenilen kararlılıkta ilerleyemiyor.

Mardin´de kent konseyinin aktif olması adına girişimleri olan değerli ağabeyim Semih Hocaoğlu dışında kimseyi bilmiyorum.Belki de var ama isimlerinin duyulmasını istemiyorlar.Ya da ben araştırmadığım , sorup sorusturmadığım için bilmiyorum.

Kentimizin gelişimi adına kent konseyi bir an evvel aktif edilmesi ve tüm meclisleri görev ve sorumlulukları devredilmesi önemli ve tarihi bir adım olacak inancındayım., Bu husustahamiligi , yol göstericisi yapacak değerli isimler vardır elbette ancak yerel yönetim temsilcilerinin bu hususta kolaylaştırıcı olması şehrimizin geleceği ve gelişimi için önemli ötesindedir.

Halihazırda var olan kent konseyi listesini bilmiyorum ancak yıllardır faaliyet gosteremiyorsa vardır bir hikmeti !

Hali hazırda konsey listesinde bulunan değerli hemşerilerimizin , abi abla ve kardeşlerimizin etkinlik ve yetkinlik hususunda arka planda siyaseten pasifize edilmeleri hususunda tüm STK ve bireylerin yek vücut olması olmazsa olmazlardan!

Siyasetin asla müdahil olmadığı sıfır bir kadro ile konsey çalışmalarına aciliyetle devam etmeli kanaatindeyim.

Hamilik ve yol göstericilik hususunda etkinlik ve yetkinliklerini halihazırdaki konseyin, aktif edilecek konsey için yerel yönetimle ikili diyalogların sağlanması noktasında kolaylaştırıcı olması şehrimiz adına hayırlı olacak kanaatindeyim.

Konseyin aktif olmasında bütün ön hazırlık ve çalışmaları hamiler yapsın konseye seçilecek bireyler hazıra konsun olmamalı ancak kent hakları konusunda emek veren , çaba sarf eden tüm bireylerin öncelikle bir araya gelmesi !!! Ve akabinde bu çalışmaların idame edilmesi gerekli .

Konseyi aktif etme adına emek veren ve girişimler gerçekleştiren Semih hocamızı takdir ediyorum . Emeğine yüreğine sağlık.Ancak bu bir kaç kişinin ya da grubun inisiyatifiyle olmuyor.HERBİRİMİZ ÜZERİMİZE DÜŞEN SORUMLULUĞU YERİNE GETİRMEK ZORUNDAYIZ.

YAZARIN DİĞER YAZILARI