EĞİTİM

36 Stk Dershanelerin Kapatılmasına Tepki Gösterdi

Milli Eğitim Bakanlığı`nın dershanelerin kapatılmasına yönelik hazırladığı taslağa tepkiler sürüyor

36 Stk Dershanelerin Kapatılmasına Tepki Gösterdi
19-11-2013 16:06

Mardin'de bir araya gelen 36 Sivil Toplum Örgütleri (STK) ve çeşitli dernek temsilcileri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından dershanelerin kapatılmak istenmesine tepki gösterdi. Kentte bir araya gelen 36 STK ortak bir açıklama yaparak,  dershane, etüt merkezi ve okuma salonlarının kapatılması bölge insanının eğitim ve öğretimi özgürlüğünü kısıtlayacağına dikkat çekti.

Kararın eğitime büyük darbe vuracağını aktaran STK'lar, yasa çalışmasının TBMM'ne sevk edilmesi halinde ise milletin iradesine uygun olarak reddedilmesini istedi. Açıklamaya Esnaf ver sanatkarlar derneği Başkanı Kasan Aydın ve mardin İş Adamları Derneği başkanı M. Ali Babaoğlu da destek verdi.

Mardin Sanayi ve Ticaret Odasında 36 STK adına gerçekleştirilen ortak açıklamayı Mardin Sanayi ve Ticaret Odası Başkan yardımcısı Bumar Budak yaptı.

Dershanelerin kapatılması anayasa teminatı altındaki teşebbüs hürriyetiyle çeliştiğini belirten Sanayi ve Ticaret Odası Başkan yardımcısı Bumar Budak, Anayasa'mızın 48. maddesinde 'Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahip olduğunu söyledi.

Anayasada özel teşebbüsler kurmak serbesttir.' ifadesi yer aldığına dikkat çeken Budak,'  Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik hukuk devleti ilkesinin altını dolduran hürriyetlerden biri olan teşebbüs hürriyetinin Meclis marifeti ile de olsa gasp edilmesi, kısıtlanması kabul edilemez. Bu açıdan Milli Eğitim Bakanlığı'nın dershaneleri kapatmak üzere hazırladığı kanun taslağı, Anayasa'nın 48. maddesi ile devletin temel amaç ve görevlerini tanımlayan 5. maddesine aykırıdır. Kanunlar Anayasa'ya aykırılık teşkil edemeyeceğine göre MEB'in gece yarısı girişimini TBMM onaylarsa, hukuk devleti ilkesi ağır yara alacaktır. Hal böyle iken iş dünyasındaki derin sessizliği izah etmek zor.'dedi

Bu Müesseseler Eğitimde Fırsat Eşitliği Sağlıyor

Dershanelerin ve etüt merkezlerinin açılması keyfiyete binaen olmamış olup eğitim ve öğretim hizmetlerinin fırsat eşitliğini sağlayamadığından ihtiyaca binaen anayasamızın 48. Maddesinde belirtildiği üzere kurulmuş müesseseler olduğunu ifade eden Budak, şöyle konuştu'  Bu müesseseler eğitimde fırsat eşitliğini hem de devletin istihdam konusundaki zafiyetinin özel sektör marifetiyle tesis edildiği gözlenmektedir. Bu doğrultuda dershanelerin ve etüt merkezlerinin kapatılması ya da başka bir eğitim kurumuna dönüştürülmesi şeklinde dayatılan bir modeli bugün sessizce kabul edenler, yarın hükümetin 'Bakkallar tez elden markete dönüşsün. Yoksa 500 bin TL para cezası keserim.' kanununa da ses çıkaramaz. Böylelikle hür teşebbüsün önü kesilmiş anayasamızda derin yaralar açacağı aşikârdır.'

Dershaneler Devletin Kalifiye Personel Açığını Kapatıyor

Dershanelerin kapatılması bölgemiz adına çok ciddi sorunlar oluşturacağına dikkat çeken Budak konuşmasına şöyle devam etti.'  Okullarımızın derslik ve öğretmen açığının çok fazla olduğu ve bu sebeple bu okulların eksikliklerinin dershaneler tarafından tamamlandığı üniversiteye yerleştirme oranlarına bakıldığında görülüyor. Batı illerindeki gençler ile gençlerin arasındaki eğitim açığının dershaneler ve etüt merkezleri tarafından azaltıldığı gözlenmiştir. Bölgemizin en büyük eksiklerinden olan yetişmiş ve kalifiyeli insan problemi bu dershaneler sayesinde azaltılmış, üniversiteyi kazanıp okuduktan sonra şu an kendi memleketinde doktor öğretmen ebe vb sektörlerde faaliyet gösteren ve devletin bölgeye kalifiye personel açığını bu vesileyle kapattığını görmekteyiz hükümetimizin bütün bunları göz önünde bulundurup bu yanlıştan bir an önce dönülmesini kamu vijdanı adına talep etmekteyiz.' Şeklinde açıklamalarda bulundu.



Editor : HaberPanelim.com
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR