EKONOMİ

Akademisyen ve Sanayi Sektör buluşması

Artuklu Üniversitesi, bölgenin ekonomik dinamiklerini hareketlendirmek, sanayiciyi modern ve güncel gelişmelere hitap edecek üretimlere yönlendirmeyi amaçlayan, akademisyen sanayici buluşmaları kapsamında, Mardin Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nasır Duyan’ı Rektörlük binasında konuk etti.

   Akademisyen ve Sanayi Sektör buluşması
23-06-2021 20:22
23-06-2021 20:24
MARDİN

           Mardin Artuklu Üniversitesi, Bölgenin Ekonomik at yapısını güçlendirmek, akademisyenlerin sanayi alt yapısında ve gelişmesinde sahada sanayicilerle işbirliği yapmayı hedefleyen, akademisyen- sanayici buluşmasının ilk oturumunu Mardin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı ve Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Nasır Duyan ile gerçekleştirdi.

      Artuklu Üniversitesi Rektörlük binasında, Derik Meslek Yüksek Okulu Müdürü ve Rektör Danışmanı Doç.Dr. Feridun Bilgin başkanlığında gerçekleştirilen akademisyen- sanayici buluşmasında, AÜ bünyesindeki fakültelerden çok sayıda akademisyen katıldı. Rektör danışmanı Bilgin, sektör temsilcileri ile üniversite akademi ekibini buluşturarak, karşılıklı bilgi alışverişinde bulanacaklarını söyledi. Bilgin “akademi dünyasının araştırma anlayışına yeni bir boyut getirdik. Akademi ekibimiz sahaya inerek, sektör temsilcileri ile bir araya gelerek, ilde sektörel bazda ortaya çıkan başarıları  ve aksaklıkları tespit ederek yatırım politikalarının bilimsel anlamda belirlenmesinde sanayicilerimize destek vererek bölgesel kalkınmaya destek vermeye çalışıyoruz” dedi.

              Geçmişte Üniversiteden taleplerimiz dikkate alınmadı

     MARSİAD Başkanı ve OSB Başkan Vekili Nasır Duyan, geçmiş dönemlerde, çevre illerde bulunan üniversitelerden öğretim görevlilerinin, ekonomik gelişmeleri takip etmek üzere OSB’ye geldiklerine dikkat çekerek, Artuklu Üniversitesinden talepleri olmasına rağmen bekledikleri ilgiyi göremediklerini söyledi. Son dönemlerde Üniversite yönetiminin  OSB ve Sanayicilere karşı duyarlılığını takdirle karşıladıklarını söyleyen Nasır Duyan, Organize Sanayi Bölgesinde bulunan yatırım ve sanayici profili hakkında akademisyenlere bilgi verdi. Duyan “ İpek yoluna yakın olduğumuz için önce taşımacılık sektörüne ilgi gösterdik. Daha sonra tarım aletlerindeki teknolojik gelişmeler bizi farklı yatırım alanlarına yöneltti. Çiftçi bir aile alt yapısından geliyoruz. Gelenekçi bir anlayışla yatırımlarımızı gerçekleştirdik. Tarlada ürettiklerimizi OSB’de işlemeye başladık. Geldiğimiz yerde çok iyi bir yerdeyiz. Bölgede Gaziantep’ten sonra ihracatta birinci sıradayız. Türkiye genelinde 17. Sırada yerimiz aldık. Un sektörün Türkiye ihracat birincisiyiz. Bulgur ihracatının %25 gerçekleştiriyoruz. Yılda bir milyar dolar ihracat potansiyeline sahibiz.” Dedi

               Gelenekçi yatırımdan kademeli olarak uzaklaşmalıyız

    Artuklu Üniversitesinin ve akademisyenlerin destekleri ile gelenekçi üretim ve yatırım anlayışından kademeli olarak uzaklaşarak daha modern ve katma değeri yüksek ürünlerle, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayabileceklerinin altını çizen Duyan “Bulgur sektöründe güzel gelişmeler sağladık. Markalaşma noktasında mesafe kat ettik. Mezopotamya topraklarında dünyanın en kaliteli buğdayı yetişiyor. Bu kaliteli buğdaydın, dünyanın en kaliteli bulgurunu  yapıyoruz. Paketleme ve pazara sunma sorunu da aşıldı. Coğrafi işaret aldık. Şimdi pişmiş yenilmeye hazır  paketlenmiş bulgur düşüncesi ortaya çıktı. Bunu Un sektöründe başaramadık. Akademisyenlerin desteği ile bunu da başaracağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

İstihdam ağırlık yatırımlara yöneldik

Organize Sanayi Bölgesinde 200 dolayında işletmede 5 bin 500 dolayında kişi istihdam edildiğine dikkat çeken Başkan Duyan “Un, Bulgur işletmelerinin gerekliliğine inanıyorum. Bölge  ekonomisin hareketlenmesini ve ildeki işsizlik sorununun ortadan kalkması için istihdam ağırlıklı üretimlere yöneldik. Organize Sanayi Bölgesinde buluna tekstil firmalarında, marka firmalara dikim yapılıyor. Bu alanda da kendi markamızı yaratmamız ve ihracata yönelmemiz gerektiğine inanıyorum. İleriki dönemlerde  Mardin Tekstil’de adından söz ettirecek bir konuma gelecek. Mardin 2. OSB’si, Midyat ve Nusaybin’de kurulacak Organize Sanayi Bölgeleri Mardin ekonomisinde ibreleri yükseltecek, ekonomik iyileşme  ile birlikte işsizlik sorunu ortadan kalkacak, geri göçler başlayacak “ diye konuştu.

    Yaklaşık 2 saat süren akademisyen-sanayici buluşmasında, akademisyenler  sanayi alanında gözlemledikleri eksikli ve aksaklıkları dile getirdi, OSB hakkında merak ettikleri soruları Başkan Duyan’a iletti, karşılıklı bilgi alışverişi gerçekleştirildi.


Editor :
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR