YAŞAM

Batman’da Yerel Basını Güçlendirme Eğitimi

Batman Çalışan Gazeteciler Derneği, kentteki gazetecilere yönelik Yerel Basını Güçlendirme Eğitimi düzenledi

Batman’da Yerel Basını Güçlendirme Eğitimi
07-11-2021 19:47
07-11-2021 20:01
MARDİN

         Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı  Prof. Dr. Özcan Yağcı ile Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Erkan Saka’nın konuşmacı olarak katıldığı programda habercilikte ve basın dilinde dikkat edilmesi gereken hususlar ile gazetelerin web sayfaları ve sosyal medya hesaplarını güçlendirme tekniklerine ilişkin bilgilendirme yaptı.

EĞİTİM, GÜN BOYU SÜRDÜ

Batman Çalışan Gazeteciler Derneği Başkanı Ercan Atay’ın öncülüğünde kentteki gazeteciler için düzenlenen Yerel Basını Güçlendirme Eğitimine Güneydoğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Başkanı Mehmet Çelik ve Siirt Gazeteciler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı  Atilla Durak da katıldı. Mezopotamya Otelde 10.00–16.00 saatleri arasında düzenlenen eğitimde Bilgi Üniversitesi Öğretim Göevlisi  Doç. Dr. Erkan Saka, gazetelerin web sayfaları ve sosyal medya hesaplarını güçlendirme tekniklerini anlattı.

İNTERNETİN ÖNEMLİ SORUNU, ENFORMASYON ÇÖPLÜĞÜ OLMASI

Saka, twitter, instagram, youtube ve facebook mecralarında gazete paylaşımlarının dikkat çekici hale getirilebilmesi için ipuçlarını paylaşırken, güncel ve dikkat çekici haberciliğin önemine vurgu yaptı. Saka “Sizin inşa ettiğiniz siteler uzun soluklu olacaksa o zaman internetin bazı evrensel değerlerine de daha çok değer vermek lazım belki. Siteyi de ona kurmak lazım. Bazen öyle bir şey oluyor ki çok güzel bir haber yapıyorsunuz, çok güzel bir içerik var ama istenen reytingi, trafiği almıyor ama 4 yıl sonra alabilir. Siz birikim yaptıkça mutlaka dönüşler olacak. Google gibi arama motorlarında o zaten giderek yerleşecek ve kaliteli bir site olarak zaten öne çıkacaksınız. İnternetin önemli sorunu bir enformasyon çöplüğü olmasıdır. Bu reddedilemez bir gerçek. Burada gazetecilere epey önem düşüyor. İnternete başvurulduğunda siz o enformasyon çöplüğünün ötesinde bir şey koyabiliyor musunuz ortaya? Google ve bu gibi şirketlerin derdi kaliteli içerikleri öne çıkarabilmektir çünkü artık onlar da bu çöplükle baş edemiyorlar. Bu yüzden kaliteli içerikleri öne çıkarıyorlar. Sizin de hedefiniz bu olursa bir süre sonra o şey inşa ediliyor. İnternet anlık haber vurgusu öne çıkmış bir platform. Özellikle medya ve gazetecilikte anlık haberden kaçamazsınız. Önerebileceğim ilk taktiklerden biri, kalıcı ve uzun vadeli trafik getirecek içeriğe yönelmek. İnternet ve sosyal medya, hadi burada dursun, denilecek bir şey olmaktan çıktı. Yani severek yoğun bir şekilde yapacak bir ekip lazım” dedi.

EĞİTİMİN İKİNCİ OTURUMUNDA HABER DİLİ VE ‘ETİK’ KAVRAMI TARTIŞILDI

Programın ikinci oturumunda Başkent Üniversitesi Prof. Dr. Özcan Yağcı sunum yaptı. Yağcı, habercilikte kullanılacak dil ve ‘etik’ kavramı üzerine tartışma açtı. Yağcı “Sosyoloji olmadan yaptığınız iş olmaz, psikoloji olmadan olmaz, siyaset bilimine uzaksanız hangi haberciliği konuşuyoruz? Bilginin kaynağı çok geniş, bilgi nereden geliyor. Bu soru niye önemli? Bilgi önemli bir güç de ondan. Güç birliği yaparsanız kazanırsınız. Merdiven altı sitelerin yaptıklarından farklı olmalıyız. Kaliteli ve sevgiyle yapılan işin etkileri daha iyi oluyor. Araç olarak ifade edilen internet ortamı gerçekten de bir çöplük. Bu çöplük içerisinden neyi nasıl ayıklayacağız. Çöplüğe gitmeyecek işler yapmamız lazım. Bir sosyolog, gazetecili ölüyor mu sorusuna şu cevabı veriyor, gazetecilik ölmüyor, şekil değiştiriyor. Eğer gazeteci olacaksanız genel kültürsüz bir gazeteci olmayın. Gazetelerin güvenilir olması lazım. Güvenilir olmayanların bir marka değeri de olamaz. Etik duruşunuzun olması çok önemli. Haber bir uyarandır. O uyaranı göndermek lazım. Ekonomi gözüyle bakarsak haber eşittir paradır ama okuyucu gözüyle bakarsanız haber uyarandır. Uyarı gönderendir. Peki, bunu kim gönderiyor eğer ben gazeteciysem ben gönderiyorum” dedi

 

 


Editor : Mehmet ÇELİK
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR