DÜNYA

BİR BAŞARININ ÖYKÜSÜ

Hayat Çalışınca güzel

BİR BAŞARININ ÖYKÜSÜ
13-06-2016 20:07

             Bu sayıdaki konuğumuz, çalışma, üretme irade ve azminin beraberinde getirdiği bir başarının öyküsünü gözler önüne seriyor.

            Kamuda başlayan ve İş Dünyasına uzanan bir hayat hikayesi.

            Mehmet Nurettin Kasap. Bugünün MÜSİAD Başkanı İnşaatla uğraşan, insanlara istihdam yaratan çok yönlü bir işadamı. Evli 3 çocuk 2 torunu olan, Yönetim ve Organizasyon Yüksek Lisans mezunu.

M.Nurettin Kasap Rize´de Sağlık Memuru olarak işe başlamış ve 2 yıl aynı şehirde kalmış.

            Sonra toprak çekmiş olmalı doğup büyüdüğü Kızıltepe ilçesine tayin yaptırmış. Ama aradığını bulamamış. Kendi deyimiyle ufak bir sağlık ocağında orta yaş çalışan grubunun, kahve- oyun muhabbetinin sıkıcı ortamından uzaklaşmanın bir yolu olmalıydı.

           Sağlık Memuru Nurettin Kasap, sosyal, kültürel bir şeyler yapmanın özlemi ile okumak yaşamında değişiklikler yapmak ihtiyacı baskın gelince, dünyası da değişti.

           Bugünkü MÜSİAD Başkanı Nurettin Kasap Kimdir?

          Kızıltepe ilçesinde dünyaya geldim. Eğitimimin bir bölümünü doğup büyüdüğüm yerde yaptım. İzmir Yenişehir Sağlık Kolejinden mezun olduktan sonra, Rize İl´inde sağlık memuru olarak görev yaptım. Aynı yıl evlendim.

          Kızıltepe´ye dönüş nasıl oldu?

          Galiba toprak çekti. Akrabalarımız, yakınlarımız buralarda olunca, bir an geldi yeter dedim. Ve Kızıltepe sağlık ocağına tayin yaptırdım. Biraz da memleketimdeki insanlara yararım dokunsun istedim.

             Memuriyetten iş adamlığına giden yol nasıl başladı

            Kızıltepe´de küçük bir sağlık ocağında, orta yaş grubu bir avuç kişiydik. Sohbetimiz kahvehane, oyun ve yemeğe dayalı kısır bir döngüden ibaretti. Bunu kırmanın, sosyal ve kültürel faaliyetlerin daha yoğun olduğu bir alanda çalışmanın fikri doğdu.

             Kolay mı oldu geçişiniz?

          Birkaç yıl hizmet yaptığınız bir alandan başka bir alana yönelmenin daha doğrusu memuriyetten ticarete geçişin zor olduğunu taktir edersiniz. Ben bu yıllarda kaybettiklerimin ve kazandıklarımın muhasebesini yaptım. Maneviyat ve beyin gücü olarak, sosyal yaşama dair kayıplarımın fazlalığına inandım. Ortam değiştirmem gerekliliğine inandım ve sınava girip inşaat teknikerliğini okudum.

           Özel bir laboratuvarda çalıştım, ama hala burası bana göre dediğim çalışma alanımı bulamamıştım

           Ticaret Hayatı Nasıl Başladı?

          Ağabeyim gıda üzerinde yatırımları vardı. Galiba onun da etkisiyle, Gıda işine girdim. 10 yıl süre ile Toptan ve perakende Gıda işi yaptım. Bu arada Kamu Yönetimi lisans bölümünü tamamladım. Benim için eğitim her şeyden önce gelir.

            Marketçilik ile mi başladınız?

           Hayır 10 yıl toptan ve perakende gıda ile uğraştım. Ardından Kızıltepe´in İlk Aliş Veriş Merkezini Kızıltepe ilçesinde ortaklı kurduk. AVM´lere rağbet iyiydi. Zergan AVM adı ile. Sonra AVM´nin adını taşıyan bir radyo ya da Reklamımızı yapma karşılığında yer verdik. AVM iyi tuttu. 2 yıl sonra devrettik. Galiba dünyanın en zor işlerinden biri marketçiliktir. Marketçilik döneminde Yüksek Lisans bitirdim. Yabancı Dil seviyem yeterli olsaydı Doktorada yapmak isterdim.

               Hareketli bir ticari hayat değil mi

              Evet oldukça hareketli bir ticari yaşam. Galiba aradığımı bulmaya çalıştım. 2009 yılında inşaat işine girdim. Konut işine başladım. Şimdilik çalışma alanımı yakaladım gibi geliyor bana. Piyasa koşullarının bozulmasına rağmen inşaata devam ediyorum.

               MÜSİAD´a giden yol nasıl başladı?

                   Gençliğim sol düşünce ile geçti. Muhafazakar camiadan uzaktım. Kızım aileden bağımsız olarak, kendi hür düşüncesi ile örtününce etkilendim ve geçmişimi sorguladım. İnsanın vicdani sorumluluğunu kendi içinde sorgulaması en doğru şeydir. Ben de onu yaptım. Aslında gençliğimde aradığım istediğim, sosyal adalet, eşitlik, sosyal dayanışma, sosyal devlet, hak, hukuk ve özgürlükler idi. Bunları MÜSİAD ve yeni siyasi düşüncede buldum.

                  MÜSİAD´a 2009 yılında ortağım Yakup Kılıç tavsiyesi ile üye oldum. 2 yıllık üyelik ve M.Ali Dündar başkanlığı döneminde 3 yıl Y.K üyeliğinden sonra da Şube Başkanlığına getirildim.

         Diğer İş Dünyası Kuruluşlarında bu saydıklarınız yok mu?

 

               Vardı. Ama Müslüman İş adamlarının seslerini duyurabilecekleri ortam yoktu. TUSİAD belli kesimin tekelindeydi. Bazı iş adamları TUSİAD´ın kapısından içeri giremiyordu. İhtiyaç doğdu. MÜSİAD ortaya çıktı. Hükümetleri şekillendiren iş camiası artık yok. Ekonomi ile uğraşan, Ülkesine hizmet eden iş camiası var.

              Sol düşünceli Genç, nasıl muhafazakar olabilir?

               Gençliğinde sosyalizmi, komünizmi savunanlar, iş hayatına atıldıklarında kapitalist oluyor. Bende de böyle gelişti. Bu bir espri tabi. Dedim ya vicdan muhasebesi ve kızımın tamamen hür iradesi ile kapanması düşüncemin yönünü değiştirdi.

            MÜSİAD Şube Başkanı M. Nurettin Kasap ile komünizmi savunanların parayı bulunca kapitalist olduğu söylemi üzerinde gülüşüyoruz.

           MÜSİAD´ı nasıl özetleyebilirsiniz?

              Müsiad bir okul gibi, ufuk açıcı, Erdemli işadamlığına uzanan bir yol.

           Üyeler arasında belli bir aşamadan sonra ilişki düzeyi arttıkça, Müsiadı daha yakından tanıdıkça 2. Aile gibi oluyor ve bu aşamadan sonra maneviyat ve değerler önceliğimiz oluyor.

           Hayatıma çok önemli katkıları oldu.

           Artık sadece Mardinli değilim, Dünyanın Dört bir tarafında, Türkiyenin her köşesinde 11000 i aşkın üyesi olan büyük bir ailenin kardeşleri ile beraberim.

             Kurumumuz Üyelerinin iş potansiyellerini yükseltmeye, geliştirmeye zemin hazırlamakla beraber her şube kendi ilinde ve Genel Merkez aracılığıyla Ülkemizin ekonomik, sosyal, kültürel ve her alanda gelişmesi için raporlar hazırlamakta, çalışmalar yapmaktadır.

           Herkesin refah düzeyi yüksek, huzur barış içinde bir yaşamı olsun temennisiyle söyleşimizi tamamlıyoruz.

           Bir başka söyleşide buluşmak dileğiyle dostça kalın?

       NOT: Gazete Baskısında Sayın Kasap ile Yaptığımız söyleşi´de yanlışlıklar oldu.

                 Affola!...



Editor : HaberPanelim.com
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR