POLİTİKA

CHP İl Başkanı Eken, Nusaybin Sınır Kapısı Açılsın

Cumhuriyet Halk Partisi Mardin II Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken, 12 Sene Önce Kapanan Nusaybin Sınır Kapısının yeniden açılmasını istedi.

CHP İl Başkanı Eken, Nusaybin Sınır Kapısı Açılsın
14-09-2023 20:58
14-09-2023 21:04
MARDİN

      Mardin’in Nusaybin İlçesinde bulunan ve Suriye’nin Kamışlı İlçesine sınır olan Nusaybin Sınır Kapısının yeniden açılmasını istedi.. Nusaybin İlçesine giden İl Başkanı Prof. Dr. Hasan Eken basın açıklaması yaptı, sınır kapısının bir an önce açılmasını istedi.

  CHP Mardin İl Başkanı Eken açıklamasında şu ifadelere yer verdi.”Nusaybin şehir merkezinde bulunan sınır kapısı 2011 yılından beri kapalıdır. 2011 yılında Yap-işlet-Devret yöntemi ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin işbirliğiyle ihale edildi ve temeli atıldı.

   Temeli atıldığında yıllık 2 milyon 500 bin ve 500 bin araç geçişinin olacağı tahmin edilen yeni sınır kapısı ise tamamlanmış olmasına rağmen yıllardan beri açılmadı.      Kapının kapalı olmasıyla Nusaybin'de sınır ticareti sona ermiş ve sınır  ticaretiyle geçimini sağlayan esnafın tamamı işyerlerini kapatmak zorunda kalmışlardır. Yani adeta Nusaybin'in şah damarı kesilmiştir.

    Sadece Nusaybin değil Mardin ilimizin diğer ilçeleri ve çevre iller de de kapının kapalı olması nedeniyle mağdur olmuşlardır. Mağduriyetin birinci boyutu ticaridir. Kapının kapalı olmasının sebep olduğu ticari kayıp 1 milyar dolar düzeyindedir. Mağduriyetin ikinci boyutu ve belki de daha önemlisi ise insani mağduriyettir. Nusaybin ve Kamışlı bir elmanın iki yarısıdır ve her iki kentte yaşayan insanlar akrabadır. Kapının kapalı olması nedeniyle yakın akraba olan bu iki kentin sakinleri dini bayramlarda bile birbirlerini ziyaret edememektedirler. Karşılıklı ticaret ve ziyaret ancak Habur kapısından Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ne geçip oradan da Kamışlı, Amude, Haseki ve diğer kentlere gitmekle mümkün olmaktadır.

Mağduriyetin üçüncü boyutu ise Yap-lşlet-Devret yöntemiyle yapılan ve verilen garantiler nedeniyle çalıştırılmayan kapının devlete ve TOBB'a olan maliyetidir. Kapının çürümesi de başka bir maliyet ve ekonomik kayıptır. Yaşanan bu ticari, insani ve mali mağduriyetlerin giderilmesi için hükümete Nusaybin sınır kapısını behemahal açmalarını Mardin ilimiz ve Nusaybin ilçemiz adına talep ediyoruz. Hükümet bu mağduriyeti derhal gidermelidir.”


Editor : Mehmet ÇELİK
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR