GÜNDEM

Cumhurbaşkanı adayı Demirtaş Mardin`de

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Mardin`de iftar programına katıldı.

Cumhurbaşkanı adayı Demirtaş Mardin`de
06-07-2014 13:14

Mardin'de Mova Park sosyal tesislerinde gerçekleştirilen İftar programına Demirtaş'ın yanı sıra Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Ahmet Türk, Februniye Akyol, Diyarbakır Mardin Metropoliti Saliba Özmen, Mardin Müftülüğü adına Mardin Vaizi Ferhat Akkoyun, Artuklu İlçe Belediye Eş başkanları M.Emin Irmak ve Sevinç Bozan, Muhtarlar , Sivil Toplum Örgütleri temsilcileri ile Süryani ve Müslüman vatandaşlar katıldı.

Mardin Havameydanı yakınlarında bulunan MOVA Park alışveriş merkezinde düzenlenen iftar programına katılan Demirtaş, Mardinlilerin en fazla barış için ve kardeşlik için dua ettiğini söyledi.
Mardin`in bir kaç kilometre ötesinde büyük bir barbarlığın ve vahşetin yaşandığına dikkat çeken Demirtaş, bölgede ve ülkede barışın en acil ihtiyaç olduğunu anlattı.
Dünyanın en zengin liderinin bugün Türkiye`yi yönettiğini ileri süren Demirtaş, devleti yönetenlerin halktan bir insan olması gerektiğini savundu.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bunun için bir fırsat olduğunu belirten Demirtaş " Karşımızda iki aday yok. Tek anlayış var. Bu anlayışa göre devlet kutsaldır. Bu anlayışa göre devlet babadır. Döverde söverde. Bizim anlayışımıza göre devlet hizmetkardır, hizmetçidir. Biz bu anlayışı oturtana kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz " dedi.
Çankaya koltuk hasreti ve hevesi ile aday olmadıklarını, böyle bir heves ve tutkularının olmadığını kaydeden Demirtaş şunları söyledi.
"Çankaya`ya çıkarız, çıkmayız. Buna halk karar verecek. Ama çıkmasak da biliyoruz ki bu değerler bu ülke için savunulacak en haklı değerlerdir. koltuk için değerlerimizi satmadık satmayacağız. İstiyoruz ki Çankaya`da bu anlayış temsil edilsin. İstiyoruz ki Cumhurun başına bu anlayış bu ilkler gelsin. Devlet dediğimiz insanların icat ettiği bir mekanizmadır. Allah`ın emri değil, tartışılmaz değişmez değil. Devlet vatandaşından büyük olamaz. Büyük devlet diye bir şey yoktur. Büyük demokrasi vardır."dedi
"GEMİLER DOLUSU PARALAR GÖTÜRDÜLER"
Çarklarına çomak soktukları için rahatsız olduklarını kaydeden Demirtaş, "Gemiler dolusu paralar, servetler, evler, altınlar, hanlar, hamamlar. İşte bu saltanat bozulacak diye rahatsızlar. Böyle devlet mi yönetilir. Devlet memurunun maaşı bellidir. Milletvekili olsan, başbakan olsan, Cumhurbaşkanı olsan maaşı bellidir. Onunla bir servet edinemezsin. Servet edinmişsen de bu işte bir yanlışlık vardır. Yaptığın işe göre servetin abartılı ise bu işte bir terslik vardır. Ya hırsızlık yapmışsın ya hak yemişsin ya da hukuk yemişsin çalmışsın çırpmışsın. Bunun başka izahı yok. Odalar dolusu paralar başka türlü kazanılmaz. Başbakan maaşı ile emekli maşı ile bu işler olmaz. Ticaret yaptım başka işler yaptım ile olmaz. Dünyanın en zengin lideri olmuşsun. Mal beyanında görünmüyor bunlar. Çünkü senin üstüne değildir. Bizim malımız mülkümüz halkımızın bize verdiği sevgidir. Cumhurbaşkanları adayları sadece kendisinin değil eşinin çoluk çocuklarının varsa başkalarının da burada mal beyanını yapsınlar. Ne bir yakınımın ne bir arkadaşımız üzerinde gizli saklı bir malım yoktur' ifadelerini kullandı.
HALKI KALDIRABİLİRSİN AMA ALLAH`A NASIL HESAP VERECEKSİN"
Başbakan Erdoğan ve Ekmeleddin İhsanoğlu'nu mal varlıklarını tam olarak açıklamaya davet eden Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Şimdi Recep Tayyip Erdoğan ve Ekmeleddin İhsanoğlu da bu taahhütte bulunabilirler mi? Onlar da diyebiliyorlar mı? Mal beyanımızda ne varsa odur diyebilirler mi? Malını mülkünü bile halkından saklayan yarın bu ülkeyi nasıl yönetecek. Halk buna nasıl inanacak. Hani halkın bir kısmını kandırdın. Hani mal beyanı ile YSK'ı kandırdın. Yahu yukarıda Allah var. Allah inancın varsa bilmen lazım ki o biliyor. Herkesten sakladın. Allah'a hesap vermeyecek misin? Bunların din sömürüsü inanç sömürüsünün hesabını sorma fırsatıdır. Herkes elini vicdanına koysun. Doğrunun, haklının mazlumun ezilenin yanında olmayan zalimle birlik olmuş zulme ortak olmuş demektir. Edirne'deki Mardin'deki kardeşimizin de bunun hesabını iyi yapması gerekir. Bunları değiştirmek için bir ay kaldı. Sandığa gidip bunları değiştireceksiniz. İnşallah bu zulme ortak olmayacaksınız. Bakın birileri bizim adaylığımız için meşru değildir diyor. Ben özellikle Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu'nun buna cevap vermesini bekliyorum. Halen bekliyorum dünden beri suskunluğunu koruyor. Kendisini aday gösteren bir genel başkan bizim için bunların adaylığı meşru değil diyor. YSK'nın bunların adaylığını iptal etmesi lazım diyor. Şimdi Sayın İhsanoğlu susuyor halen cevap vermiş değil. Merak ediyorum ne diyecek kendisi katılıyor mu bu görüşe. Kendisi aynen kendi genel başkanı gibi mi düşünüyor katılmıyor mu buna? Bunları açıklaması lazım. Böyle susarak olmaz. Biz merak ediyoruz ne düşünüyor? Çünkü birileri bize ancak köleliği laik görüyor. Bunlar diyor bizim kapıcımız olabilir, temizlikçimiz olabilir, mahallemizde bakkal olabilir itirazımız yok. Ama Cumhurbaşkanı adayı olamaz, kafa bu işte bunlara göre bizim yerimiz o "
Adayların bu konudaki tavrını merak ettiğini, bu konuda bir şeyler söylerlerse kendilerinin de bir cevaplarının olduğunu belirten Demirtaş " Şunu herkes aklının bir köşesine yazsın. Onurumuz haysiyetimiz yani temsil ettiğimiz bütün kesimlerin bize emanet ettiği o irade asla sizin karşınızda boyun bükmez. Haddinizi bileceksiniz haddinizi. Önce siz haddinizi bileceksiniz. Biz Türkiye toplumunun aydınlık geleceği için halklarımızın özgürlüğü için canımızdan vazgeçeriz. Siz tırnağınızdan vazgeçmezsiniz sizin kıymetiniz değeriniz bu kadardır işte." şeklinde konuştu
BÖLGEDEKİ ELEKTRİK SORUNLARI
Bölgedeki elektrik konusuna da değinen Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü:
' Muhtarlarımızın burada halkı bir şikayetleri var. Mardin'de Urfa'da Şırnak'ta aylardır elektrik yok. Hak etmiyor mu bu halk. İnsanlar artık yollarda eylem yapıyorlar. Köylerde şehir merkezinde ilçelerde her gün yürüyüşler yapıyor. 45 derece 50 derece sıcakta insanlar soğuk bir tas su iftarda içemiyorlar, klimasını çalıştıramıyorlar. Bu insanlara yaptığınız zulümdür. Elektriğin yüzde 25'i burada üretilecek ve buradaki insanlar elektriksizlikten bu şekilde inim inim inleyecek. Bunu da bariz bir ayırımcılık olarak değerlendiriyoruz. Derhal bunu geciktirmeden bu sorunun çözülmesini ve buradan ifade etmek istiyorum. "
Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ise Mardin`in farklı etnik yapıları bir arada barından bir hoşgörü kenti olduğunu,şu anda salondaki manzaranın da buna benzediğini söyledi.
Devir aldıkları Belediyelerde sorunlarla cebelleştiklerini ifade eden Türk,kısa sürede sistemlerini yerine oturtarak hizmet atağına başlayacakların bildirdi.Her siyasi anlayış kendine göre bir cumhurbaşkanı adayı çıkardığını hatırlatan Türk 'İki aday AKP ve CHP adayları sistemin adaylarıdır.Birbirlerinden farkları yoktur. Demirtaş,halkaların adayıdır,barışın adayıdır,özgürlüklerin,halkaların güvenliğinin teminatının adayıdır.Bu bakımdan sizlerden destek istiyoruz. İyi bir oy alırsak o zaman kilit bir rol olacağız. Kürtlerin gücü barış sürecini amacına ulaştıracak.İkinci turda Kürtler belirleyici olursa, barış süreci için eğilmek durumunda kalacaklar.' dedi
İftar yemeğinde Metropolit, Müftülük temsilcisi ,Süryani, Hıristiyan, Müslüman, Kürt,Arap görüntünün bütün dünyaya ve Ortadoğu`ya egemen olmasını temenni ettiklerini belirten Türk, Türkiye`de devam eden barış sürecinin Kürt sorunun çözümüne ve halklar arasına barışın sağlanmasına vesile olacağına inandıklarını kaydetti.

 



Editor : HaberPanelim.com
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR