GÜNDEM

Dargeçit İlçesi Kabuğunu kırıyor

Mardin'in Dargeçit İlçesi, Ilısu barajı üzerinde su sporları ve Tarihi Göbeklitepe'den daha eski olan Boncuklu Tarla ile turizmdeki yerini alacak.

Dargeçit İlçesi Kabuğunu kırıyor
20-12-2020 16:46
Dargeçit Belediye Başkanı Mehmet Cüneyt Aksoy'un girişimleriyle hayata geçirilecek projeler vatandaşların hizmetine sunulacağı günü sabırsızlıkla bekliyor. Dargeçit ilçesinde ilk kez kadın istihdamına yönelik projelere imza atıldı. Dargeçit Belediyesi tarafından hayata geçirilen “Boncuklu Tarla Mezrone Üzümünde Kadın Eli ve Lavanta” projeleriyle ilk kez kadınlar Dargeçit'te istihdam edilecek.""

"" Dargeçit ilçe Belediye Başkanı Mehmet Cüneyt Aksoy, bir yandan ilçeyi imar ederken bir yandan da kırsal mahallerde yaşam ve ekonomik düzeyin yükseltimesin için yoğun bir çalışma ve çaba harcadıklarını söyledi. Aksoy “Bir yandan şehri imar ederken diğer yandan kırsal mahallelerimizi çamurdan, tozdan kurtarırken, halı sahaları inşa ederken biz kadınlarımızı da unutmayalım dedik. Şu anda kadınlar için iki farklı projemiz var. Birincisi baraj bölgesinde, Ilısu Barajının kenarında lavanta bahçeleri kuruyoruz. Dezavantajlı kadın dediğimiz aile getirisi olmayan, haneye parası girmeyen, resmi bir kaydı olmayan dezavantajlı aileleri belirlemek suretiyle 15 kadına 17’şer dönüm lavanta bahçesi teslim ediyoruz. İnşallah önümüzdeki hafta dikime başlıyoruz fidanları. Saha hazır, havalar düzelir düzelmez ekime başlıyoruz. İkinci bir husus da şu anda biz” Boncuklu Tarla Mazrone Üzümünde Kadın Eli” diye bir projemiz . Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ile ortaklaşa yaptığımız ve yürüttüğümüz bir projemiz. Burada yine dezavantajlı kadınlarımızın istihdamına yönelik ve burada hem ilçemizi ön plana çıkartacak hem kendimize özgü bir marka oluşturmak suretiyle Dargeçit’in ürünlerinin dış pazarlarda sergileneceği bir mekanizma kuruyoruz. Burada üzüm işleme tesisini kuruyoruz. Tamamen kadınlarımızın istihdamına yönelik bir tesis haline getirilecektir. Allah’ın izniyle ilçemizi artık yere sağlam basan, kendi ayakları üzerinde duran bir ilçe konumuna getiriyoruz. Biz ilçeyi bir yandan inşa ederken bir yandan da insanlarımıza güven tesis ediyoruz. Ve insanlarımız şu anda yatırıma yöneliyor. Bir bakıyorsunuz atıl durumda olan araziler, binlerce, milyonlarca liralık harcamalarla ekilecek hale getiriliyor. Bu, ilçede inşa edilen güvenin bir eseri olarak ön plana çıkıyor. İnşallah ilçemizi en kısa zamanda yani özellikle bu önümüzdeki 2- 3 yıl içerisinde hem barajın sayesinde hem de belediyemizin yapacağı, öncülük edeceği projeler sayesinde çok daha farklı bir konuma geleceğiz” Dedi.

Ilısu Barajı üzerinde su sporları projemiz var

Başkan Aksoy “ Şu an baraj suyu tutuldu. Yani elektrik üretimine başlandı. Fakat Hasankeyf’te çalışmalar oluyor. Suyun debisi iniyor, yükseliyor. Ama İnşallah burada su sporlarıyla alakalı projelerimiz var. Tarım bakanlığıyla ortak yürüttüğümüz bir çalışmada, bütün barajın etrafının yeşillendirilmesi çalışması olacak.” Şeklinde konuştu""

Aşıkların Birlikte Gömüldüğü Boncuklu tarla

Ortaya çıkarılan Boncuklu Tarla’nın tarih ve yaşam zenginliği bakımından Göbeklitepe’den daha eski olduğuna vurgu yapan Aksoy “Tabii burada en önemli mesele bizim için, hemen barajın kenarında 12 bin 300 yıllık bir geçmişe rastladık. Biliyorsunuz boncuklu tarla diye, Göbekli Tepeden yaklaşık bin yıl daha eski bir tarihi eserlere ulaştık, bir şehre ulaştık. Burada tarihte bundan daha eski yuvarlak binalara daha rastlanılmamış. İlk defa burada aşıkların birlikte defnedildiği, gömüldüğü ilk aşıklar bizdedir. O açıdan İnşallah Kültür bakanlığımızın da desteğiyle burada kazılar devam ettikçe, yeni şeyler ortaya çıktıkça ilçemizin turizm açısından çok önemli bir hale geleceğini düşünüyorum. Tabii su da ayrı bir bereket getiriyor. Suyun kenarında böyle bir şeyin olması ayrı bir avantaj sağlayacak bize. “ dedi.

Kaplıcalarımız turizme hizmet edecek

Mardin geleninde yeraltı sıcak suyun bulunduğu tek ilçenin Dargeçit olduğunu ifade eden Aksoy şunları söyledi “ Tabii bu su kendi cazibesiyle çıkan bir kaynak suyuydu. Ve ilkel şartlarda insanların orada istifade ettiği bir kaplıcaydı. Ancak barajın yapılmasıyla birlikte tabii gövdenin hemen altında olması nedeniyle bu suyun altında kaldı. Burada o mıntıkada yani Ilısu köyünden başlayarak ta Temelli, Kartalkaya mahallemize kadar bu mıntıkada zaten bütün sondaj çalışmalarında sıcak su çıkıyor. Bu verileri de Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğünden aldık. 60 ile 70 derece arasında değişen bir su sıcaklığımız var. Bununla alakalı çalışmalarımız devam edecektir. Gerek jeotermal sağlık tesisi olarak gerek jeotermal seracılık konusunda çalışmalarımız olacak. Ama bu belli bir fizibilite çalışmasından sonra netlik kazanacak. Bunun debisini öğrenmemiz lazım. Bunun sıcaklık verilerinin ne kadar olduğunu net bir şekilde ortaya koymamız lazım. Orada hangi alanda kullanabileceğimizi bir de iklim şartlarını da göz önünde bulundurarak İnşallah ilçemizin halkımızın istifadesine sunacağımız projelerimiz olacak. “

Yatırımcıları davet ediyoruz

"" Dargeçit’in kabuğuna sığmayan bir ilçe haline geldiğinin altını çizen Başkan Aksoy, son zamanlarda ilçeye bir pozitif ayrımcılığın gösterildiğini sözlerine ekledi. Aksoy” Kayyım dönemiyle başlayan ve devam güzel hizmetlerle birlikte ilçemizin yatırım merkezi haline gelebileceğini dışarıda bulunan iş insanlarımıza, vatandaşlarımıza ve hemşerilerimize söylüyoruz. Ve gelin ne olursunuz birikimlerinizi kendi memleketinizde değerlendirin. Kendi insanınıza faydanız dokunsun. Ve burada gerçekten i iş gücü olarak da çok iyi bir konumdayız. Bütün iş sahalarında hem usta çalışanları hem de kalfa çalışanlarında sıkıntı çekmeyeceklerini de garanti ediyoruz.” Dedi.



Editor : HaberPanelim.com
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR