SAĞLIK

Diyarbakır’da ​Kardiyoloji Alanında Bir İlk Yaşandı

9-11 Haziran 2023’ te Dicle Üniversitesi Kardiyoloji AD ve Kardiyovasküler Akademi Derneği’nin ortaklaşa organizasyonu ile şehrimizde Ulusal ve Uluslararası formatta bir toplantı gerçekleştirildi.

Diyarbakır’da ​Kardiyoloji Alanında Bir İlk Yaşandı
17-06-2023 13:47
18-06-2023 18:52
MARDİN
 Son teknolojik gelişmeler ışığında geliştirilen tedavi yöntemlerinin masaya yatırıldığı toplantı detaylarını, bu toplantının gerçekleşmesi için büyük bir çaba gösteren Kardiyoloji AD öğretim görevlisi Prof. Dr. Faruk Ertaş’a sorduk.
Dr. Ertaş toplantı detayları ve toplantının şehrimiz ve ülkemiz açasından ne gibi mesajlar verdiğini şöyle aktardı;
21.yy’da teknoloji alanındaki baş döndürücü gelişmelere paralel olarak son yıllarda Tıp’taki ameliyat dışı pek çok tedavi yönteminde paradigma değişimi yaşandı. Bu değişimden büyük ölçüde payını alan alanlardan biri de Girişimsel kardiyoloji alanıdır. Bu alan ile ilgili şehrimizde böylesi zengin içerikli ve büyük bir katılımla bir toplantının gerçekleşmesi önem arz etmektedir.
Kırk ayrı ilden ve yaklaşık üç yüze yakın kardiyoloji alanındaki bilim adamının katıldığı, Ülkemizin önde gelen operatörler tarafından canlı yayınlarda kalbin ana damarı, çatal damarları ve uzun süreli tam tıkalı kalp damarları, şah damarları ve ayak damarlarının stentleme yöntemi ile açılması, kalp kapaklarının ameliyatsız yöntemle değiştirilmesi, kalp kapak darlıklarının balon yöntemi ile genişletilmesi, doğuştan kalp deliklerinin kapalı yöntem ile kapatılması gibi son teknolojik tedavilerle gerçekleştirildi. Eş zamanlı olarak vakalar büyük bir ilgiyle izleyen diğer meslektaşlarımızla tartışılarak, herkes tecrübelerini aktararak eğitici bir ortam oluşturuldu. Canlı vakalar dışında eğitici kurslar, ilginç olgular vb. oturumlar gerçekleştirildi.
Dr. Ertaş şöyle devam etti;
Ulusal ve uluslararası formatta böylesi bir organizasyonun şehrimizde gerçekleşmiş olması hem şehrimizin hem de Üniversitemizin sağlık alanında katettiği olağanüstü mesafeyi gözler önüne sermektedir. Toplantıya katılan tüm bilim adamları buna şahitlik etmiş ve pozitif geri bildirimlerde bulunmuşlardır. Ayrıca uzun yıllardır Üniversitemizin bünyesindeki kalp hastanesi orta doğunun en büyük kalp merkezi olarak biliniyor. Bu hastanemizin alt yapısı, teknik donanımı, uygulanabilir son teknolojik tedaviler ile böylesi bir organizasyona ev sahipliği yapması bu unvanını pekiştirmiş olup etkin ve yetkin bir merkez olduğunu kanıtlamıştır. Ülkemizin metropol dışı perifer şehirlerde bu tarz organizasyonların gerçekleşiyor olması son dönemlerdeki sağlık politikalarıyla doğrudan ilişkili olup bölgeler arası yatırım eşitsizliğinin ortadan kaldırılmasının önemli örneklerinden biridir.

Editor : Mehmet ÇELİK
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR