GÜNDEM

Habur Sınır Kapısı´nın Kapatılması sadece Mardin´nin değil Tüm Ülkenin ekonomisini etkiler

Habur Sınır kapısı´nın kapatıldığı takdirde ekonomik yönden büyük sıkıntı yaşanacağına dikkat çeken Mardin Sanayici İş Adamları Dernek Başkanı ve Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili, Nasır Duyan,

Habur Sınır Kapısı´nın Kapatılması sadece Mardin´nin değil Tüm Ülkenin ekonomisini etkiler
28-09-2017 20:24

Habur Sınır Kapısı´nın bölgenin ve Türkiye´nin can damarı olduğunu söyleyen Mardin Sanayici İş Adamları Dernek Başkanı ve Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Nasır Duyan, sınır ticaretinin devam etmesini umduklarını söyledi.

Habur´un kapatılması halinde ekonomik yönden büyük anlamda sıkıntı yaşanacağını belirten Duyan, "İhracatın yüzde 80´i Kuzey ve Güney Irak´a yapılıyor. Bu ekonomik yaptırım Mardin´i, Diyarbakır´ı ve hatta Tekirdağ´ı etkiler. Türkiye´nin ekonomisini etkiler. Bu yönden bakılması gerekir. Umarız bu sorun daha çok büyümeden diplomatik girişimlerle. diyalogla çözülür. Habur sınır kapısı bu bölgenin geçim kaynağıdır. Kapanırsa çiftçisinden nakliyecisine, esnafından sanayicisine, en küçüğünden en büyüğüne kadar tamamıyla etkilenecek. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti mutlak surette bunu göz ardı etmeyecek. Bölgenin sorunlarının da dikkate alınarak ona göre bir karar alınacağını, ona göre bir yaptırım yapılabileceğinin ümidini taşıyoruz." dedi.

"Irak, Türkiye´nin ihracat yaptığı ikinci büyük pazar"

Mardin´in, un ihracatında Türkiye birincisi olduğunu, bunun tamamına yakınının da Irak ve Irak Kürdistanı Bölgesine yapıldığını anlatan Duyan, "Mardin´in ihracat rakamı bir milyar dolara yakın. Bunun yüzde 60-65´i gıda geri kalanı da farklı sektörler; inşaat, temizlik, kozmetik, tekstil gibi? Bu tür ihracatlar yapılıyor. Irak, Türkiye´nin ihracat yaptığı ikinci büyük Pazar; bunu da gözardı etmemek gerek. Yıllık yaklaşık 15-17 milyar dolar ihracat söz konusudur. Bu ciddi bir rakamdır. Irak, Almanya´dan sonra 2´inci büyük pazarımız." ifadelerini kullandı.



Editor : HaberPanelim.com
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR