TURİZM

Kaçak Rehberler Mardin Turizmini Baltalıyor

Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm Rehberi Bölüm Başkanı Prof.Dr.Serhat Harman, kokartlı olmayan ehliyetsiz rehberlerin Mardin turizmine zarar verdiğini iddia etti.

Kaçak Rehberler Mardin Turizmini Baltalıyor
15-08-2023 06:01
15-08-2023 06:03
MARDİN

             Dünyanın en önemli turizm şehirleri arasında yer alan Mardin’e şehrine getirilen yerli, yabancı turistler, ehliyetsiz rehberler  yüzünden,  turizm  ve kültürel değerlere zarar veriliyor.

          Artuklu Üniversitesi Turizm Rehberi Bölüm Başkanı Prof.Dr.Serhat Harman, ehliyetsiz ve kokartsız rehberlerin yakın takibe alınması gerektiğini söyledi.  Harman, Eğer hemen konu üzerinde durulmazsa önümüzdeki turizm sezonun tamamen baltalanacağını ileri sürdü.

“Ülkenin en önemli destinasyonlarından biri olan Mardin için turizm sezonu açılıyor. Özellikle Eylül, Ekim ve Kasım ayları havaların serinlemesiyle büyük bir ziyaretçi yoğunluğu gözlemlenmesi bekleniyor” diyen Harman,”Eylül ayı itibariyle Mardin’i yüksek bir sezonun bekliyor. Turizmin bu denli yoğun sezonda kaliteden ödün vermenin doğru olmayacağını ve bu yoğunluğu ancak bilgili turist rehberleri sayesinde atlatılabileceğin inanıyorum. Rezervasyonlar ve bununla birlikte oluşan talep gayet iyi gözükmekte. Fakat bölgenin en önemli sorunu son zamanlarda kaçak rehberlik faaliyetleri. Kültür turlarında 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanununa göre profesyonel turist rehberi bulundurma şartı var. Bu şart gereği alanında uzman, en az 1 dili ana dili gibi konuşan ve yüksek eğitimli rehberler gezilere eşlik etmek durumunda. Fakat son zamanlarda şikayetlerden ve denetimlerden ortaya çıkan en önemli husus kaçak rehberlik faaliyetleri. Profesyonel turist rehberliği çalışma kartı olmayan, herhangi bir rehberlik formasyonu almamış kişilerden oluşan kaçak rehberler, hem Mardin’i ziyaret eden misafirlere yanlış bilgiler veriyor hem de kaçak rehberlik yapıyorlar. Bu durumun sonunda misafirler oldukça memnuniyetsiz bir şekilde turdan dönüyor. Bu da şikayetlerdeki artışı tetikliyor. Bu durumun önüne geçmek için Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası ve Turist Rehberleri Odaları Birliği ile Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ortak denetimler gerçekleştiriyor. Bu denetimlerin sonunda onlarca kaçak rehberlik faaliyeti tutanak altına alınıp ilgili birimlere iletiliyor. Bu tutanakların işleme alınıp ilgili kişilerin cezalandırılması gerekiyor. Bu sayede hem şikayetlerin hem de büyük bir sorunun önüne geçilmiş olur. Şikayetlerin büyük çoğunluğu bu yönde gözüküyor. Yani bu durum Mardin turizmini açık ve net şekilde baltalıyor” diyen Harman, “ülkemizin sayılı fakülteleri arasında yer alan Turizm Fakültemiz turist rehberliği öğrencileri yetiştirerek sektöre bilinçli ve bilgili bireyler kazandırmaktadır.Bizler elimizden gelenin en iyisini yaparken bu tip sıkıntıların etki seviyesinin yüksek olacağını düşünüyorum. Yeni sezonda kaçak rehberliğin önlenmesi için mutlaka denetimlerin sıklaşması gerektiğine inanıyorum” dedi..


Editor : Mehmet ÇELİK
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR