TURİZM

Mardin Artuklu Üniversitesi Hasankeyf Kazılarına Devam Ediyor

Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesindeki Hasankeyf Kalesi'nde arkeolojik kazı çalışmaları Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekai Erdal başkanlığında uzman bir ekip tarafından yürütülmeye devam ediyor.

Mardin Artuklu Üniversitesi Hasankeyf Kazılarına Devam Ediyor
11-05-2022 15:14
11-05-2022 15:16
MARDİN

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde yürütülen arkeolojik kazının 2021 yılından itibaren  Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Artuklu Üniversitesi’ne verildiğini belirten Kazı Başkanı Doç. Dr. Zekai Erdal, 2022 yılı kazı sezonunun tekrar Hasankeyf Kalesi’nde başlandığını  ve  Edebiyat Fakültemize bağlı, Sanat Tarihi, Arkeoloji, Antropoloji ve Tarih bölümü öğretim üyelerinin de Hasankeyf Kazısına bilimsel destek verdiğini söyledi.

Baraj sularının çekilmesiyle ortaya çıkan nitelikli mezar taslarını taşıdıklarını söyleyen Erdal, bu yılki çalışmaların, kaledeki Roma askeri garnizon yapısı olan Büyük Saray ile  Eyyübiler döneminde kullanılan Saray ve çevresinde yapılacağını belirtti.

Gerçekleştirdikleri kazıların hangi alanları kapsadığı yönünde bilgilendirmelerde bulunan Kazı Başkanı Doç. Dr. Zekai Erdal:“Diyarbakır İçkalesi ve Amida Höyükte bulunan Hasankeyf Artuklularına ait sarayda görev yaparak su ile çalışan robotları yapan, meşhur El-Cezeri’nin ilham aldığı ve ilham verdiği Hasankeyf Kalesi ile çevresindeki Artuklulara  ve Eyyubilere ait  tarihi su sistemlerini de bu seneki çalışma kapsamımıza aldık. Önemli bulgulara rastlayacağımızı düşünüyorum.” dedi.


Editor : Mehmet ÇELİK
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR