TURİZM

Mardin Bulgur Festivali Coşkusu

Mardin’de düzenlenen 1.Uluslararası Bulgur Festivali renkli görüntülere sahne oldu, Cumhuriyet alanındaki etkinliklere yerli yabancı turistlerin katılması ile festival karnavala döndü.

Mardin Bulgur Festivali Coşkusu
05-11-2022 19:38
06-11-2022 08:42
MARDİN

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mardin Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi, Mardin Artuklu Üniversitesi ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) tarafından düzenlenen ve Mardin Bulgurcular Derneği ile Mardin Turizm İşletmeleri Derneğinin sponsor olduğu Uluslararası Bulgur Festivali kapsamında Cumhuriyet Meydanında Bulgur Şenliği yapıldı.

Bulgur Şenliği, Vali ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Murat Süzen, Artuklu belediye Başkanı Mehmet Tatlıdede, Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Nasır Duyan, Bulgurcular Derneği Başkanı Faysal Sun, Mardin Turizm İşletmeleri Derneği Başkanı Aslan Paşaoğlu, Daire Başkanları, il protokolü, ulusal ve uluslararası aşçıların kurdele kesmesi ile başladı.

Yöresel kıyafetli kadınlar meydanda ateşin üzerinde bulgur kaynattı. Mardin Büyükşehir Belediyesi Sanat Akademisi Mazruna Halk Oyunları Ekibi, yöresel oyunlar şenliğe katılan vatandaşlara güzel dakikalar yaşattı. Bulgurdan yapılan ikramlar, şenliğe katılan vatandaşlara dağıtıldı.

     Turistler Halay Çekti, renkli görüntüler ortaya çıktı

Cumhuriyet alanında yapılan Bulgur festivalinde tarihi kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin, halay çekmesi festivale ayrı renk kattı. Cumhuriyet alanı bir anda  eğlence alanına çeviren turistler, etli bulgur, içli köfte ve çiğ köfte yedi.

Mardin Bulgurcular Derneği Başkanı Faysal Sun, dünyanın en kaliteli bulgur ve makarnalık buğdayın Mezopotamya ovasında yetiştiğine dikkat çekerek, Türkiye Bulgur üretimin yüzde 25’ni, ihracatın da yüzde 25 ni Mardin’den gerçekleştirdiklerini söyledi.

          Tarım ve Turizm’de iddialıyız

Şenlikte bir konuşma yapan Demirtaş, birçok dilin, dinin ve kültürün huzur içerisinde bu kentte böyle güzel bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan onur duyuyorum.

 “Bugün şehirde turist yoğunluğu var otellerimiz dolu” diyen Demirtaş, konuşması şöyle sürdürdü:

“Tarımsız turizm ve turizmsiz tarım olmaz. Turizm önemli bir alt yapısı olan gıda sektöründe kendimizi çok iyi bir şekilde göstermemiz lazım. Mardinimiz Mezopotamya’nın tam ortasında. Yani Mezopotamya’nın başkenti diyebileceğimiz bu şehrimizde gerçekten çok verimli arazilerimiz var. 300 bin hektarın üzerinde arazimiz var. Bu arazilerimizin yaklaşık yüzde 55’ini sulama imkanımız var. Bu arazilerimizde yılda en iki ürün alabiliyoruz. Bunun Mardin için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Hem bulgurluk hem de makarnalık buğday üretiyoruz. Yılda yaklaşık 250 bin ton bulgur üretimi yapıyoruz. Bunun yaklaşık yüzde 30’unu ihracat etme imkanımız var. Yakın bir gelecekte 100 bin ton ihraç edebilecek bir duruma geleceğiz. Bulgur coğrafi işaret aldığımız bir ürünümüz biliyorsunuz. Bu rakamlara ulaşmak için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz. Bu potansiyelimizden dolayı çiftçilerimiz başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum”

Mardin’in artık bir huzur kenti olduğunu vurgulayan Demirtaş, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Batıdan buraya gelecek olan vatandaşlarımız tedirgin oluyordu. Çok şükür şuan bu tedirginlik kalmadı. Askerimiz, jandarmamız, polisimiz ve güvenlik kuvvetlerimiz sayesinde bir huzur şehri oldu. Bu huzur şehrini nasıl daha kalkındırabiliriz, nasıl daha güzel hale getirebiliriz diye düşünüyoruz. Birinci Organize Sanayi bölgesinde tamamen dolmuş. İkinci Organize Sanayi bölgesinde tüm arsalar satılmış. Yaklaşık 15 fabrikamızın temeli atılmış. Bu yıl içerisinde 6-7 fabrikamızın açılışını düşünüyoruz. Bir taraftan da pamuk, mısır, buğday üretimi yapacağız. Yani hepimizin çalışması lazım. Artık bu devir o devir. Çocuklarımızı çalıştıracağız. Gençlerimizi çalıştıracağız. Üreteceğiz, üreterek ancak saygın bir ülke ve toplum haline gelebiliriz. Üretmeyen bir toplumun dünyada saygın bir toplum içerisinde olması mümkün değil. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde inşallah daha da fazla üreteceğiz. Bu ülkeyi bu ili daha da geliştireceğiz. Hepimizin yolu açık olsun inşallah.”

Konuşmanın ardından, Vali Demirtaş, Türkiye, İran, Tunus, Lübnan, Ürdün ve Singapur'dan katılım sağlayan usta aşçılara plaket verdi. Demirtaş, stantları gezerek vatandaşlara başta bulgur pilavı ve çiğköfte olmak üzere çeşitli ikramlarda bulundu.   


Editor : Mehmet ÇELİK
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR