GÜNDEM

Mardin’de 29 Ekim Coşkusu

Cumhuriyetin kuruluşunun 99. yıl dönümünde, 29 Ekim Mardin'de coşkuyla kutlandı. Yıllar sonra yapılan kapsamlı kutlama memnuniyet yarattı..

Mardin’de  29 Ekim Coşkusu
29-10-2022 17:50
29-10-2022 17:56
MARDİN

             Mardin Valiliği Makamında düzenlene tebrikat töreninde  Vali Mahmut Demirtaş, tebrikleri kabul etti.

       Ardından,21 Kasım Şehir Stadyumunda devam eden kutlamalarda Vali  Demirtaş ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hikmet Yokarıbaş katılımcıları ve vatandaşları selamladı.

          Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajı okundu.

             Günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapan Vali Mahmut Demirtaş, konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

         "Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşunun 99. yıldönümünü büyük bir coşku ve kıvançla kutladığımız bugünde, sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. Öncelikle sizlerin şahsında tüm hemşehrilerimizin ve aziz milletimizin Cumhuriyet Bayramını kutluyorum.

Bizlere bu kadim coğrafyayı vatan kılarak Cumhuriyetimizi armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, kurtuluşta ve kuruluşta emeği geçen aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 99. Yılını kutlamanın gururunu ve coşkusunu, yurdumuzun dört bir köşesinde olduğu gibi Mardin’imizde de hep birlikte yaşıyoruz. Ellerimizde ay yıldızlı al bayrağımızla, bağımsızlığımıza olan tutkumuzla, Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına bir adım daha yaklaşmanın gururunu ve sevincini tüm benliğimizde hissediyoruz.

Milletimiz, bundan yüzyıl önce tarihin gördüğü en haksız işgali, muhteşem bir zaferle taçlandırmış; 29 Ekim 1923’te, “Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir. Türkiye Devletinin hükümet şekli Cumhuriyettir.”  ifadeleriyle cumhuriyet ilan edilmiştir. Bu yönüyle değerlendirdiğimizde Cumhuriyetimiz, aziz ve asil milletimizin küllerinden yeniden doğuşu, yeniden ayağa kalkışıdır. Bu coğrafyadaki bin yıllık varlığımızın, sonsuzluğa taşıyacağımız var olma inancımızın en somut göstergesidir.

Geride bıraktığımız 99 yılda Cumhuriyetimiz, aziz milletimizin tabiatına ve geleneklerine uygun, yüksek ahlaki değer ve niteliklere dayanan, erdemli, faziletli insanlar yetiştirmiştir. Yenilikçi ve sağlam esaslarıyla milletimizin istikbal yolunda hızla ilerlemesini, gelişmesini ve yükselmesini sağlamıştır. Birlik ve beraberliğimizi güçlendiren, bağımsızlık ve hürriyete olan tutkumuzu arttıran, çağdaş dünyada hak ettiğimiz yeri alma kararlılığımızı tüm dünyaya gösteren çağdaş bir yönetim şekli olmuştur.

Bu bakımdan bugün büyüyen ekonomisiyle, güçlü demokrasisiyle, insani değerlere olan bağlılığıyla dünyanın önde gelen ülkelerinden biriysek, bunu Cumhuriyetin kazanımlarına borçlu olduğumuz unutulmamalıdır.

 Yüz yıl önce yaşadığımız zorlu ve çetin günlerden sonra kanla, şanla ve irfanla kurduğumuz Cumhuriyet sayesinde bugün, büyük bir millet ve devlet olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Elbette ki ulaşmamız gereken daha nice hedef,  yapmamız gereken daha nice büyük işler vardır. Milletimizin kutlu medeniyet yolculuğunda Atatürk’ün muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma ideali bugün de büyük anlam taşıyan en önemli hedeftir. Bu hedef istikametinde durmadan çalışmak bu memleketin her bir ferdinin en mühim görevidir.

Bununla birlikte sahip olduğumuz tarihi misyon ve üzerinde yaşadığımız coğrafyanın stratejik önemi nedeniyle, içeride ve dışarıda karşımıza sürekli düşman çıkarmıştır, çıkarmaya da devam edecektir. Fitne ve fesadı kendisine meslek edinenler, hileden ve hainlikten vazgeçemeyenler, bizi bize düşürmek için elinden geleni ardına koymayacaktır. Biz bu oyunları bozmak, bu coğrafyada huzur ve emniyetle yaşamak için uyanık olacağız. Hainlere, büyüyüp gelişmemizi istemeyenlere asla fırsat vermeyeceğiz.

İstiklal şairi Mehmet Akif’in “toplu vurdukça sineler, onu top sindiremez” dediği gibi, yüreklerimizin her daim birlik ve beraberlikten yana atmasını sağlayacağız. Velhasıl kirli oyunları boşa çıkaracak, hain girişimleri bertaraf edecek, Cumhuriyetimizi ilelebet payidar kılacağız.” dedi 

Vali Gençlere seslendi.

“Sizler, Cumhuriyetimizin teminatısınız ve ülkemizin geleceğisiniz. Unutmayınız ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyetini koruma, yaşatma ve yüceltme görevini ulusumuzun göz bebeği, siz gençlere vermiştir. Bu sebeple çağın gerektirdiği bilgi ve becerilerle yetişmeniz fevkalade önemlidir.

Sizlerden en önemli beklentimiz, vatanımıza, milletimize, bayrağımıza, devletimize, cumhuriyetimize ve demokrasimize,  her şartta sahip çıkmanızdır. Milli ve manevi değerlerimize göz diken hain odaklara karşı durmanızdır. Yaptığınız her işte, vatanının ve milletinin menfaatini en ön planda tutan fertler olarak yetişmenizdir”.

 

   Mardinlere şu mesajı verdi

“Yüz yıl önce ecdadımızın sergilediği azim ve kararlılığı, istiklal ve istikbale olan aşkını, yüksek vatan ve bayrak sevdasını kendimize örnek alarak Mardin’imizdeki çalışmalarımıza devam ediyoruz. Devletimizin vizyon hedeflerine Mardin olarak katkı koymayı sürdürüyoruz. Mardin’in tarımdan sanayiye, finanstan ticarete, kültürden eğitime, sağlıktan emniyete kısacası her alanda gelişimi, değişimi ve dönüşümü için mesai mefhumu gözetmeden çalışıyoruz.

Dillerin, dinlerin ve medeniyetlerin kenti Mardin’in cumhuriyetin nice yüz yıllarına emin adımlarla yürümesi için üzerimize düşenleri yapıyoruz. Biliyoruz. Yolumuz uzun olsa da, gayretimiz kaimdir, daimdir. O bakımdan Mevla Mardin’e, Mardinli hemşehrilerimize hizmet yolculuğumuzda yar ve yardımcımız olsun. İşlerimizi kolaylaştırsın. Birliğimizi, dirliğimizi, kardeşliğimizi güçlendirsin. Bizleri aziz milletimize, hemşehrilerimize, devletimize ve cumhuriyetimize hizmet yolundan bir an olsun ayırmasın.

Bu duygularla 99. yıldönümünü coşkuyla kutladığımız Türkiye Cumhuriyeti’ni bizlere armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum. Siz değerli Mardinli hemşerilerimin Cumhuriyet Bayramını bir kez daha kutluyor; sağlık, mutluluk ve başarı dileklerimle hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum”

            Mardin'deki 29 Ekim kutlamaları öğrencilerin günün anlam ve önemine istinaden okudukları şiirlerin ardından halk oyunları gösterileri, Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okulların öğrencilerinin sergilediği çeşitli gösteriler ve sportif gösteriler ile devam etti.

 

Program, askeri birliklerin ve öğrencilerin geçiş töreni ile son buldu.

 


Editor : Mehmet ÇELİK
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR