GÜNDEM

Mardin'de "Dualı Gömlekler" Sergisi

Serginin açılışını yapan Vali Demirtaş" Bu ülkenin vatandaşıyım diyen herkesin bu sergiyi gezmesi, görmesi gerekir"

Mardin'de "Dualı Gömlekler" Sergisi
23-03-2022 18:03
23-03-2022 20:26
MARDİN

      Mardin’de, Osmanlı padişahlarının savaşta galip gelmek ve kötülüklerden korunmak için giydiği,  üzerinde ayet, hadis ve sembollerin yer aldığı tılsımlı gömleklerin benzerleri sergilendi.

    Merkez Artuklu İlçesinde Mardin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezinde tezhip sanatçısı Ayşe Vanlıoğlu ve hattat Dr.Mehmet Vanlıoğlu'nun da aralarında bulunduğu 15 kişilik ekip 8 yıllık çalışmalarının ardından celi, sülüs ve kufi yazısıyla ayet ve duaların yazıldığı 24 gömlek sergilendi.

  Kare ve yıldız gibi geometrik şekillerin yanı sıra Kadem-i Saadet, Süleyman mührü, Zülfikar ve lale gibi anlamlı motiflerin yer aldığı ve Osmanlı padişahlarının savaş kazanmak, nazardan korunmak ve şifa bulmak gibi pek çok sebeple giyindikleri "Dualı Gömlekler" sergisine, vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Serginin alışını yaparak eserleri inceleyen Mahmut Demirtaş, yaptığı açıklamada, Gençlik ve Spor Bakanlığı himayelerinde önemli değerin anlatıldığı serginin açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

          Bu Ülkenin Vatandaşıyım diyen herkes sergiyi görmeli

Sergide çok önemli eserlerin bulunduğunu, her birinin ayrı özellikler taşıdığına dikkat çeken Demirtaş, şunları söyledi:

"İslam’ın bütün motifleri kullanılmış. Ayetler, hadisler ve sureler olduğunu görüyoruz. Her gömleğin de bir hikayesi var. 5 gün boyunca burada sergilenecek. Bütün vatandaşlarımızı buraya davet ediyor bu sergiyi gezmelerini istiyorum. 'Ben bu ülkenin vatandaşıyım' diyen herkesin görmesi lazım. Çok güzel muhteşem bir sergi. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.

         Yurt içinde ve yurt dışında sergilenecek

Tezhip sanatçısı Ayşe Vanlıoğlu da 8 yıldır hem akademik araştırmalar yaparak hem de ecdadın kullandığı metotları takip ederek bir koleksiyon oluşturduklarını söyledi.

Osmanlı döneminde yapılan gömleklerin yapılışını, kullanılan boya ve malzemeleri araştırdıklarını belirten Vanlıoğlu, "15 kişilik bir ekibimiz var. Yol arkadaşlarım çok emek verdiler. Daha önce Japonya, Almanya, Arnavutluk’ta açtık sergimizi. Türkiye’de de Kars, Erzurum ve Ankara’da açık. Bundan sonra Bursa ve İstanbul, daha sonra da yurt dışına tekrar devam edecek." ifadelerini kullandı.

Serginin açılışına, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Murat Süzen , Artuklu Kaymakamı Mesut Tabakcıoğlu, Gençlik ve Spor İl Müdürü Beytullah Birlik, İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, , eserleri yapan sanatçılar ve davetliler katıldı.


Editor : Mehmet ÇELİK
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR