EĞİTİM

Mardinli Çocuklar Robot Tasarlayacak

Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman tarafından kurulan ?Kodla Mardin Merkezi? ne 800 dolayında öğrenci kodlamayı öğrenecek

Mardinli Çocuklar Robot Tasarlayacak
26-03-2019 22:39

        

              Mardin´de sağlanan  huzur ve güven ortamı, sosyal yaşamın etkin hale gelmesi, turizm, eğitim ve farklı yaşamsal alanlarda etkisini göstermeye başladı. Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman tarafından kurulan? Kodla Mardin Merkezi? ne 8-14 yaş grubunda 800 dolayında öğrenci baş vuru yaptı.

            Kodla Mardin  Merkezinde, çocukların geleceğin bilim insanı olmaları için uzman ekipler tarafından eğitiliyor.

            Artuklu ilçesi Ravza Caddesi´nde kurulan Kodla Mardin  Merkezine  1 ay içinde 800 öğrencinin   başvuru yaptığı belirtildi.  Kayıt yaptıran öğrenciler, bilgisayar kodlama sistemini öğrenerek geleceğin bilimine ışık tutan dahiler olmak için var güçleri ile çalışıyor.
         8-14 yaş grubu  öğrencilerin eğitimlere katıldığı Kodla Mardin Merkezi´nde robotik kodlama eğitimi alan gençlerin kimi annesine ev işlerinde yardım edecek robot tasarımı için çalışırken kimisi de kendine yardımcı olacak robot tasarlamayı hedefliyor. Geleceğin meslekleri arasında ilk sırada yer alan kodlama  kursuna katılan öğrencilerin geleceğin bilim insanları olma yolunda emin adımlar attıklarını ifade eden eğitimciler,  Mardin´den Aziz Sancar´ın yolunu takip eden öğrencilerin bilime büyük katkı sağlayacaklarını söyledi..

? çocuklar robot üretimi için çalışıyor?

Kodla  Mardin Merkezi birim sorumlusu Ahmet Özkan, Merkezin  Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı  Mustafa Yaman tarafından kurulduğunu söyledi.   Merkezin girişinde bulunan kütüphanede  bin 500 TUBİTAK bilim dergisi ve kitap  bulunduğunu, kursa devam eden öğrenciler ve velilerin dergi ve kitaplardan yararlandığını, öğrenci ve velilere Vitamin cafeden ikramlar yapıldığını sözlerine ekleyen Özkan,10 Şubat´ta açılan merkeze 800 dolayında başvuru yapıldığını, şu anda 600 öğrencinin eğitim aldığını kaydederek, ?Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın yerli ve mili sanayiye önem verdiği için bölgemiz çocukları için bu merkez kuruldu. Bölgemizde geçmişte yaşanan terör olayları nedeni ile zor günler geçirildi şimdi çocuklar dışarıda dolanmıyor merkezde eğitim alarak geleceğin Aziz Sancar´ları olmak için mücadele ediyorlar. Kurslara devam öğrenciler robot üretmek için eğitim alıyor? dedi.
          Kodlama Merkezi´nde kodlama eğitimi veren bilişim teknolojileri eğitmeni Huri Melek Kahraman,  öğrencilerin zeka ve algılarının çok yüksek olduğunu ifade etti.
          İlk robotun Mezopotamya´da İslam Bilgini El Cezeri tarafından yapıldığına vurgu yapan Melek Kahraman, Bilim İnsanı Aziz Sancar´ın Nobel Ödülü almasının da tesadüf olmadığını söyledi.  Kahraman "Kod aslında bilgisayarın dilidir. 8-14 yaş arasında ki çocuklara yazılım yapmayı kodlamayı öğretmeye çalışıyoruz. Robotun en alt seviyesinden çok zengin robot arşivi bilgisini ve bu eğitimlerin sonunda robot tasarlamayı öğretmeye çalışıyoruz. Eğitimler sonunda öğrencilerimiz kendi robotlarını tasarlayarak, kendi ürettikleri parçaları robota adepte edecekler . Bölge için geç kalınmış  bir proje. Buralardan çok ciddi yeteneklerin çıktığını söyleyebiliriz. Biz kodlamayı öğreteceğiz, kursiyerlerimiz hayallerindeki robotları hazırlayacak ve  bilim dünyasına katkı sağlayacak. Bu topraklarından bilim insanlarının çıkması tesadüf değildir. İmkan sağlanırsa  bu topraklardan daha çok Aziz Sancar´lar, El Cezeriler çıkar? diye konuştu.

Annelerine yardımcı olacak robot tasarlıyorlar

     Kodla Mardin Merkezi öğrencilerinden Elif Sultan Hıdır, kodlamayı kablolar ve bir sistem üzerinden öğrendiklerini söyledi.
          Öğrencilerden Elif Tepe ise hayalinin annesine yardım eden bir robot yapmak olduğunu belirterek, ?Burada kablolarla elektrik sağlıyoruz ve bunlarla kodlama yapıyoruz. Ağabeyimle evi biraz dağıtıyoruz, o yüzden anneme yardım eden bir robot yapmak istiyorum? dedi.



 

 

 



Editor : HaberPanelim.com
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR