GÜNDEM

Mezopotamya Ovasında çiftçiler Kan ağlıyor

Kur hareketliliği, hayat pahalılığı ve tohumluk buğday ve arpaya gelen zamlar çiftçileri kara kara düşündürüyor

Mezopotamya Ovasında  çiftçiler Kan ağlıyor
03-01-2022 09:22
03-01-2022 18:09
MARDİN

Mardin ve çevresinde çiftçilikle uğraşan vatandaşlar, kurdaki hareketlilik, Türk Lirasının kısa sürede değer kaybetmesi ve ekin döneminde tohumluk, gübre, elektrik ve mazota gelen uçuk zamlar karşısında kara kara düşünmeye başladı.

             Parasını ödediğim traktörü alamadım

        Artuklu İlçesine bağlı Hatunlu köyünde çiftçilik yapan M. Nezir Aydın, geçen yıl 1 lira olan tohumluk arpanın bu yıl 4 lira 5 kuruşa, 2 lira 40 kuruş olan tohumluk buğdayın 6 lira 5 kuruşa aldıklarını söyledi. Aydın” Artan fiyatlar karşısında çiftçiler olarak çaresiz kaldık. 670 bin liraya aldığım ve parasını ödediğim elimde proforma faturası olan traktörü alamadım. Ziraat bankası firmaya 500 ben de geri kalan yüzde 30 lük bölümünü yatırmama rağmen, firma zamlandı gerekçesi ile traktörü vermedi. Tohumluk arpa ve buğdaylar uçtu. Ekeceğimiz tohumlukların akıbeti ve getirisi  ne olacak bilemiyoruz. Mazot, Gübre ve elektrik aldı başını gidiyor. Çiftçiler olarak, üreticiler olarak tedirginlik yaşıyoruz, önümüzü göremiyoruz” dedi

                               4 bin damızlık kesimhaneye gitti

       Kızıltepe ve çevresinde damızlık danaların kesimhanelere gittiğini iddia eden M.Nezir Aydın “ Et fiyatları uçtu. Yem ateş pahası. Hayvancılıkla uğraşanlar yaşanan olumsuzluklar karşısında çaresiz kalınca damızlık danalarını kesimhaneye götürdü. Önümüzdeki yıl et fiyatları uçacak. Kasaplar kesim hayvanı bulamayacak. Hayvancılığın geliştirilmesi için üretici ve yetiştiricilerin teşviklerle güçlendirilmesi gerekir” şeklinde konuştu.

     

 


Editor : Mehmet ÇELİK
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR