EKONOMİ

Midyat Acur´undan Turşu Yapıyorlar

Midyat İlçesinde Çok Amaçlı Toplum Merkezinde 20 Kadın Fabrika gibi üretim yapıyor

Midyat Acur´undan Turşu Yapıyorlar
09-08-2017 17:03

Mardin´in Midyat İlçesi´nde bulunan Çok Amaçlı Toplum Merkezi´nde (ÇATOM) çalışan kadınlar, ilçeye özgü sebzelerden turşu yaparak ev ekonomisine katkı sağlıyor. Midyat ÇATOM Sorumlusu Gülten Erol, hazırladıkları turşuları birçok farklı kentlere  sattıklarını söyledi.

Midyat Kaymakamlığı bünyesinde faaliyet yürüten ÇATOM´un, kadınların istihdamlarına yönelik sürdürdükleri çalışmalar kapsamında aralarında Suriyeli kadınlarında bulunduğu 20 kadın turşu yapımına başladı. Kadınlar, 1 ay boyunca 1 litrelik şişelere nohut, sarımsak, acı biber, kişniş, acur ve tuzlu su koyarak turşu üretecek. Turşu imalatında çalışan kadınlara günlük 25 lira ödeme yapıldığını ifade eden Midyat ÇATOM Sorumlusu Gülten Erol, hazırladıkları turşuları Mardin ve il dışında bulunan Mardinlilere ve turşuyu daha önce tadanlara sattıklarını söyledi. Erol, turşu üretiminde çalışan kadınlara verdikleri ekonomik destekle, kadınların ev ekonomilerine katkı sağladığını hatırlatarak, "Kadınlarımızla hep birlikte güzel turşular üreteceğiz. Kadınlarımız çalışacak, para kazanacak. Turşu olmadan yemek yemiyoruz. İnsanın bedeni için de turşu çok sağlıklıdır. Şu an 20 kadın yanımızda çalışıyor. Aralarında Suriyeli olanlar da var, Türkler var, Kürtler, Araplar hepimiz burada kardeş gibi çalışıyoruz. Biz kadınlar bir araya gelince hem sohbet ortamı buluyoruz hem de işimizi yapıyoruz, stresimizi atıyoruz. Terapi gibi geliyor çalışma ortamı. Gün sonunda mutlu bir şekilde evlerimize gidiyoruz. Kadın bir şeyi ürettiği zaman çok mutlu oluyor" dedi.

            Turşu yapan   Emine Demir, çocuklarının okul masraflarını çıkartmak için turşu yapımına katıldığını söyledi. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Midyat´a gelen Suriyeli Merve Osman ise "Biz Suriyeliyiz, kaçtık buraya geldik. Burada iş var, turşu yapıyoruz. Turşu yapmak için bizi çağırdılar. Bize yardım ediyorlar. Aile bütçesine katkı sağlamak beni mutlu ediyor. Bu imkanı bize sağlayanlara teşekkür ediyorum? şeklinde konuştu                  

            Çok Amaçlı Toplum Merkezinde mevsimine göre, acur turşusu, yaprak salamura, nane, sumak ekşisi, sebze kurutması, pestil, cevizli sucuk yapılıyor.



Editor : HaberPanelim.com
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR