GÜNDEM

Miroğlu´ndan Kültür Varlıkları Bölge Koruma Kurulu Müjdesi..

Ak Parti Mardin Milletvekili Miroğlu ?Mardin´de 2 bin dolayında eser var, Kültür Varlıkları Bölge Koruma Kurulu Müdürlüğünün tarihi kentte kurulması için Bakan Kurtulmuş´un onayını aldık.?

Miroğlu´ndan Kültür Varlıkları Bölge Koruma Kurulu Müjdesi..
24-08-2017 16:34

      Ak Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu,  Mardin Merkezli  Koruma Kurulu Taleplerinin Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş´a ilettiklerini, Bakan Kurtulmuş´un  Mardin´e Kültür Varlıkları Bölge Koruma Kurulu talebine sıcak baktığını söyledi.

           Mardin Korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının iş işlemlerinin  daha önce Diyarbakır Koruma bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü, şimdi ise  Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurullarının görev alanlarına  devredildiğine dikkat çeken Miroğlu ?Mardin´de 2 bin dolayında korunması gereken taşınmaz  eser ve yapı var. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine girmeye aday bir şehirde Koruma Kurulu2nun bulunmaması bir eksikliktir.  Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Numan Kurtulmuş´u makamında ziyaret ederek, tebrik ettik ve Mardin´le ilgili taleplerimizi sunduk.? Dedi.

                   Koruma Kurulu ve Mardin Kalesinin Turizme Açılması

          Mardin Kalesinin bir önce  turizme açılması gerektiğine vurgu yapan Miroğlu ?Bu taleplerimizin başında  gelen konulardan biri Mardin´de bir koruma kurulu oluşturulması , diğeri de Mardin Kalesi´nin halka açılması yönündeydi. Kale ile ilgili süreç Bakanımızın talimatları doğrultusunda ve dün itibariyle başlamış oldu. Ama bu görüşmenin en önemli sonucu da, Bakanımızın Mardin için bir koruma kurulu oluşturulması talebimize çok sıcak bakması ve konuyla ilgili gerekli talimatı vermesi oldu. Değerli hemşerilerimizin bildiği gibi, Mardin, geçen haftaya kadar Diyarbakır Bölge Koruma Kuruluna bağlıydı. Son kararla da, Mardin bu defa da maalesef Şanlıurfa´ya bağlandı. Oysa Mardin´de 2000´in üzerinde korunması gereken yapı ve eser var. Mardin Unesco statüsüne sahip olmak isteyen bir şehir. Dargeçit ve Şanlıurfa arasındaki mesafe 300 km´yi buluyor. İşte bu haklı gerekçeler, Mardin´in de bir Kültür Varlıkları Bölge Koruma Kuruluna sahip olması gerektiğini açıkça ortaya koyuyordu. Kültür ve Turizm Bakanımız talebimiz için talimat verdi.

        Tarih, inanç, kültür ve turizm hizmetlerini fazlasıyla hak eden Mardin´e kurulacak olan Bölge Koruma Kurulu şimdiden hayırlı olsun.? Dedi.

          Kültür ve Turizm Bakanı Numan  Kurtulmuş´a tarihi şehre gösterdiği hassasiyet ve ilgiye teşekkür eden Miroğlu ?1500´ün üzerinde tescilli tek yapı ölçeğinde korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının,  190 adet arkeolojik sit alanlarının, Mardin, Midyat Savur kentsel sit alanları ve bu alanlara ilişkin kültür envanteri henüz tamamlanamamıştır. En ufak bir iş ve işlem için Şanlıurfa Bölge Müdürlüğüne müracaat ediliyor, sıraya alınan müracaatların değerlendirilmesi ve sonuçlanması aylar bazen yıllar alıyor. Bu durum mevcut tarihi dokunun korunması ve restorasyon çalışmalarının zamanında yapılmasını engelliyor. Mardin Kültür Varlıkları Bölge Kuruma Kurulu Müdürlüğünün kurulması bir çok kolaylığı ve işlemlerin yerinde ve hızlı yürütülmesini sağlayacaktır. ? şeklinde sözlerini sürdürdü.

 

 



Editor : HaberPanelim.com
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR