GÜNDEM

DİCLE ELEKTRİK’TEN ŞANLIURFA’YA 10.3 MİLYAR TL YATIRIM

Dicle Elektrik, müşteri odaklı ve kayıpsız, kesintisiz ve kaliteli enerji dağıtımı vizyonuyla, Şanlıurfa bölgesindeki enerji altyapısını güçlendirmeye yönelik önemli yatırımlar gerçekleştirdiğini duyurdu

DİCLE ELEKTRİK’TEN ŞANLIURFA’YA 10.3 MİLYAR TL YATIRIM
12-03-2024 08:35
12-03-2024 08:41
MARDİN

Dicle Elektrik, müşteri odaklı ve kayıpsız, kesintisiz ve kaliteli enerji dağıtımı vizyonuyla, Şanlıurfa bölgesindeki enerji altyapısını güçlendirmeye yönelik önemli yatırımlar gerçekleştirdiğini duyurdu. 2013 yılında özelleşme sürecinin başlamasından bu yana, şirketin Şanlıurfa için yaptığı toplam yatırım 6,7 milyar TL’yi aştı. Dağıtım şirketinin Şanlıurfa'daki enerji altyapısını daha da güçlendirme hedefi kapsamında, 2024 yılı için planlanan yatırım miktarı ise 3,5 Milyar TL’nin üzerinde. Bu yatırımlarla birlikte, Şanlıurfa'ya özelleşme dönemi boyunca yapılan toplam yatırım 10 milyar TL’yi aşacak.

Dağıtım bölgesindeki faaliyetlerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın gözetiminde ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun ‘Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri ve Hizmet Kalitesi Yönetmelikleri’ çerçevesinde sürdüren Dicle Elektrik’in, özelleşme sonrası Şanlıurfa’da yaptığı yatırım miktarı 6,7 milyar TL’yi aştığı açıklandı. Şirket tarafından 2023 yılı içerisinde tamamlanan yaklaşık 2 Milyar TL'lik yatırımın ardından, 2024 yılı için 3,5 milyar  TL'lik ek yatırım planlandı. Kırsal ve şehir merkezlerinde yapılacak çalışmalar ile birlikte özelleştirme sonrası Şanlıurfa’nın elektrik alt yapı ve üst yapı çalışmalarına 10 milyar TL yatırım gerçekleştirilmiş olacak. 

231 yeni trafo ile daha güçlü şebeke

Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, 2023’te il genelinde planladıkları 119 yatırım projesini tamamladıklarını ifade ederek yatırımlardan 740 binden fazla abonelerinin olumlu yönde istifade ettiğini belirtti. Arvas, “Şanlıurfa’da gerçekleştirilen yatırımlar kapsamında 411 kilometre alçak ve 232 kilometre orta gerilim hattı tesis edildi. Yatırımlarla mevcut şebeke, 170.8 MVA gücündeki 231 yeni trafo ile eskisinden çok daha güçlü bir hale getirildi. Geride bıraktığımız 2023 yılında gerçekleştirilen yatırımların tutarı ise yaklaşık 2 milyar  TL’yi buldu.”dedi.

 892 mahallede bakım ve onarım

Açıklamalarını sürdüren Arvas, bir yandan yeni yatırımlarla şebekeyi güçlendirirken, diğer yandan arıza önleyici bakım ve onarım çalışmalarını aksatmadan sürdürdüklerini de dile getirdi. Genel Müdür Arvas’tan alınan bilgilere göre, güvenli ve sürdürülebilir enerji arzı için geçtiğimiz yıl Şanlıurfa genelinde 892 kırsal mahallede bakım ve onarım çalışması yapıldı. Arıza bakım ve onarım ekipleri tarafından 2023 yılında il genelinde yaklaşık 3.250 kilometre orta ve 2.000 kilometre alçak gerilim hattının bakım işlemleri tamamlandı. Arvas’ın ifadelerine göre ekipler, söz konusu sürede 2.500’ü aşkın direk tipi trafoyla yaklaşık 625 adet KÖK binasında bakım ve onarım çalışması gerçekleştirdi.

 30 bin armatür yenilendi

Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas'tan edinilen bilgilere göre, 2023 yılında şehirlerin güvenlik ve estetik açısından kritik bir öğesi olan aydınlatma şebekeleri de gerekli önemle ele alındı. Aydınlatma ekipleri, ekonomik ömrünü tamamlamış olan eski aydınlatma ekipmanlarını yenileriyle değiştirme ve dış etkenlere bağlı olarak arıza yapan toplam 30 bin aydınlatma armatürünü ya tamir ederek ya da yenisiyle değiştirerek çalışır hale getirdi. Söz konusu çalışmalar ile Şanlıurfa'da bulunan cadde ve sokaklar, daha aydınlık bir atmosfere kavuşturuldu.

 Özelleşme öncesiyle kıyaslanamaz

Özelleşmeden önce Şanlıurfa’ya yapılan elektrik altyapı yatırımı hakkında da görüşlerini paylaşan Arvas, “Özelleşme sonrasında yapılan yatırımlar kıyaslandığında aradaki olağanüstü fark da kendisini gösteriyor. Şanlıurfa’ya 2013’teki özelleşmeden önceki 4 yılda toplam 587 milyon TL yatırım yapıldı. Söz konusu yatırımların yıllık ortalaması yaklaşık 150 milyon TL civarında gerçekleşti. Dicle Elektrik tarafından 11 yılda yapılan 10 milyar TL yatırımın yıllık ortalaması ise 1 milyar TL’ye yaklaştı. Bu da özelleşme sonrası Dicle Elektrik tarafından Şanlıurfa’ya her yıl 6.5 kat daha fazla yatırım yapıldığı gerçeğini ortaya koyuyor.” ifadelerine yer verdi.

 


Editor : Mehmet ÇELİK
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR