TURİZM

AÇ KAPIYI KOMŞİ BİZ GELDİK.. YASUUU…

Türkiye - Yunanistan arasında feribot işletmeciliği yapan beş firma, Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in Türkiye’ye kıyısı olan 10 Yunan adasına başlatacaklarını duyurduğu Kapı Vize uygulamasını, 2024 sezonu beklentilerini, kur farkı ve İsrail Savaşı’nın hatlarına etkilerini değerlendirdi

AÇ KAPIYI KOMŞİ BİZ GELDİK.. YASUUU…
16-03-2024 10:25
16-03-2024 10:33
MARDİN

Türkiye Yunanistan arasında feribot seferleri  dostluk köprüsü oluşturuyor

YıllarcTürkiye Yunanistan arasında feribot seferleri  dostluk köprüsü oluşturuyora aynı coğrafyada ortak tarihi ve kültürü paylaşan ve derin dostluklar kuran Türk ve Yunan halkının, tıpkı kendileri gibi siyasilerin de iyi ikili ilişkiler kurma beklentileri her geçen gün pozitif yönde ilerliyor. Geçtiğimiz yılın Aralık ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Atina'daki buluşmalarında iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi yönünde mesajlar vermişlerdi. Bu güzel gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in 4 Mart’taki doğum gününü kutlamak için Atina’yı aramıştı. Halkların yakınlaşma isteğine kulak veren siyasiler, ikili ilişkilerin özlenen dostluk ve işbirliği çerçevesinde geliştirileceği mesajlarını vermeye devam ediyorlar.

İKİ LİDERDEN DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİ MESAJLARI

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında Atina’da bir araya gelen iki lider ticaret, turizm ve kültür gibi iki ülke halkının beklentisi olan konu başlıklarında olumlu demeçler vermiş, işbirliği anlaşmaları imzalamışlardı. Görüşmelerin ardından yapılan açıklamalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz Ege'yi bir barış ve işbirliği denizi haline getirelim istiyoruz. Açık söylüyorum bizim aramızda çözülemeyecek kadar hiçbir sorun yok" demiş, Yunanistan Başbakanı Miçotakis de "Sınırdaş olan iki ülke yan yana ve beraber hareket etmek zorunda. Güzel bir geleceği yaratmak durumundayız." diye konuşmuş ve vize kolaylığı için Mart ayında Yunan adalarında Türk turistlere kapıda bir hafta vize uygulamasına geçileceğini belirtmişti.

YUNANİSTAN BAŞBAKANI MİÇOTAKİS: 10 ADAYA VİZE KOLAYLIĞI

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türkiye’ye kıyısı olan 10 Yunan adasına (Sakız Adası / Chios, Midilli Adası / Lesvos, Sisam / Samos Adası, Kos / İstanköy Adası, Rodos / Rhodes Adası, Patmos / Batnaz Adası, Leros / İleryoz Adası, Kalimnos / Kelemez Adası, Simi / Sömbeki Adası ve Meis Adası / Kastellorizo) yapılacak turistik seyahatler için ‘Kapı Vize’si uygulamasını tekrar başlatacaklarını duyurmuştu. İlk olarak 2012 yılında başlayan Kapı Vizesi uygulamasıyla turizm sezonu boyunca Chios / Sakız, Lesvos / Midilli, Samos / Sisam, Kastolorizo / Meis ve Simi / Sömbeki adalarındaki limanlarda vize verilmesi uygulamasıyla ülkemizden Yunanistan’a giden turist sayısında büyük bir artış yaşanmış, 2015 yıl sonu itibariyle Yunanistan’ı ziyaret eden Türk turist sayısı tarihi bir rekorla bir milyonu aşmıştı. Pandemi öncesiyse Türk turist 2019’da Yunan adalarına tam 330 milyon Euro bırakmıştı. 2020 ve 2021 yıllarında pandemi nedeniyle seferler yapılmamış, 2022 ve geçtiğimiz yıl 2023’de de kapı vizesi uygulaması yapılmamıştı. Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in bu yıl tekrar Mart ayında başlayacağını duyurduğu kapı vizesi uygulaması, son yıllarda Schengen vizesi almakta zorlanan Türkler ve turizmleri büyük ölçüde Türk turistlere dayanan bahsi geçen adaların halkları ve ada esnafları tarafından memnuniyetle karşılanmıştı.

İLK ETAPTA 5 ADADA BAŞLAYACAK

Mart ayının ortasına gelinmesine rağmen halen başlamayan 10 Yunan adasını kapsayan ‘Kapı Vize’ uygulamasının ilk etapta vize sürecini yürütmeye hazır olan sadece Sakız Adası / Chios, Midilli Adası / Lesvos, Sisam / Samos Adası, Kos / İstanköy Adası, Rodos / Rhodes Adası olmak üzere toplam 5 Yunan Adası’na 30 Mart’ta başlayacağı öngörülüyor. Kapı Vizesi’nin Bayram tatilinde başlaması ise halen biraz riskli. Diğer 5 ada için tam net tarih belli olmamakla birlikte, Nisan ayı içinde uygulamanın başlaması bekleniyor.

İKİ KIYIYI BULUŞTURAN FERİBOTLAR SEZONA HAZIR

Türk turist UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki değerleri, yıllar boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yaptığından dolayı çeşitli tarihi ve antik kalıntıları, büyüleyici köyleri, otantik sokakları, taş döşemeli yolları, pitoresk manzaraları, kristal berraklığındaki masmavi suları, çarpıcı plajları ve nefis yerel mutfaklarıyla ünlü Yunan Adaları’na gitmek için gün sayarken, Ege Denizi'nde Türkiye kıyılarıyla Yunanistan adaları arasında tarifeli deniz seferleri yaparak iki kıyıyı buluşturan feribotlar da sezon öncesi son hazırlıklarını tamamlayıp, derin sulara açılmaya hazırlanıyor. Kış sezonunda da seferlerine devam ederek iki karşı kıyıyı buluşturan feribotların işletmecileri yoğun geçeceğini düşündükleri sezonda misafirlerini en rahat, en güvenli ve en mutlu şekilde ağırlamak için titizlikle son hazırlıklarını tamamlıyorlar.

Türkiye - Yunanistan arasında feribot işletmeciliği yapan beş firma, Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in başlatacaklarını duyurduğu Türkiye’ye kıyısı olan 10 Yunan adasına Kapı Vize uygulamasını, 2023 sezonunun nasıl geçtiğini, 2024 sezonundan beklentilerini, kur farkı ve İsrail Savaşı’nın hatlarına etkisini değerlendirdi.


Editor : Mehmet ÇELİK
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR