EĞİTİM

Nobel Ödüllü Aziz Sancar İle Video Konferans

Prof. Dr. Aziz Sancar: “Türkiye’nin, dünyanın güçlü ve lider ülkeleri arasında yer alması için bilim ve teknoloji üretmesi şart”

Nobel Ödüllü Aziz Sancar İle Video Konferans
18-12-2023 22:52
18-12-2023 23:05
MARDİN

Mardinliler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (MAREV) bursiyerleri, 16 Aralık Cumartesi günü MAREV Ataşehir tesislerinde düzenlenen etkinlikte Mardin topraklarında doğup büyümüş, yaptığı çalışmalarla Nobel Ödülü’ne layık görülmüş Prof. Dr. Aziz Sancar ile biraraya geldiler. “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Atatürk’ün İzinde” temasıyla gerçekleşen etkinliğe Amerika’dan çevrimiçi katılan Prof. Sancar’ın din ve bilim, kadın-erkek fırsat eşitliği, bilim ve teknoloji konularındaki yorumları salondan büyük alkış aldı.

Eğitime destek, hemşehriler arası dayanışma ve Mardin’e sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda katkı sağlamak amacıyla 1990 yılında faaliyete başlayan Mardinliler Eğitim ve Dayanışma Vakfı, Türkiye’nin dört bir yanında üniversite eğitimlerine destek verdiği yaklaşık 600 Mardinli genci, Nobel ödüllü Türk doktor ve akademisyen Prof. Dr. Aziz Sancar ile bir araya getirdi. Düzenlenen organizasyona öğrencilerin bir kısmı vakfın İstanbul’daki tesisine gelerek, bir kısmı ise çevrimiçi bağlanarak katıldılar. İstanbul Kültür Sanat Derneği Çağdaş Senfoni Orkestrası konseri ile başlayan etkinlik, MAREV Genel Başkanı Av. M. Haluk Eldem’in açılış konuşmasının ardından Prof. Dr. Aziz Sancar ile yapılan çevirim içi bağlantı ile devam etti. Sancar ayrıca, MAREV bursiyerlerinin sorularını da içtenlikle cevapladı. 

 “Din ve bilimi kesinlikle ayrı tutmamız lazım. Aksi takdirde din saygınlığını kaybeder, bilim körleşir.”

Yaptığı konuşmada Atatürk’ün ‘’Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.’’ sözünü konuklara hatırlatan Prof. Dr. Aziz SancarMardin yıllar boyu farklı din ve mezheplere ev sahipliği yaptı. Ancak din, doğanın kanunlarını, teknolojik araştırmaları ve teknolojik gelişmeleri kapsamıyor. Bu nedenle din ve bilimi kesinlikle ayrı tutmamız lazım. Aksi takdirde din saygınlığını kaybeder, bilim körleşir.” dedi.  

 “Bilim ve teknoloji üretmeliyiz”

Türkiye’nin, dünyanın güçlü ve lider ülkeleri arasında yer alması için bilim ve teknoloji üretmesi gerektiğinin şart olduğunu dile getiren Nobel ödüllü bilim insanı “Bakın altını çizerek belirtmek isterim “üretmek” diyorum. Batı’dan bilim ve teknoloji ithal etmekle gerçek manada bağımsızlık ve kalkınma gerçekleşemez. Bu anlamda üretim şarttır. Son yıllarda küreselleşmeden bahsediliyor. Fakat Batı’nın küreselleşme anlayışı  ‘onların teknoloji ve bilim üretmesi ve bizim bunları kullanmamız’ demek. Bu, bizim kabul edebileceğimiz bir durum değil. Küreselleşmeyi, bilim ve teknik alanlarında eşitlikle kabul edebiliriz. Bunun özellikle altını çiziyorum, çünkü küreselleşme gençlerimizin gündeminde yer alan konuların başında geliyor” dedi.

 “Kadın-erkek fırsat eşitliği çok önemli”

Prof. Dr. Aziz Sancar konuşmasında kadın-erkek fırsat eşitliğine de değindi. “Bundan 50 yıl önce Mardin’den ayrılırken kızlarımız/kadınlarımız özgür ve bağımsızdı, şimdi takip edebildiğim kadarıyla bu durum Mardin’de katlanarak artıyor. Bu anlamda, Türkiye’de öncüydük ve bu öncülüğümüzü devam ettirmeliyiz.

 Bursiyerler, Sancar’ın eğitim hayatındaki motivasyon kaynağını, karşılaştığı zorlukları nasıl yendiğini ve Türk öğrencilere Amerika’da sağladığı destekleri sordu.

Konuşma bitiminde Mardinli gençler kariyer yolculuklarına başlamadan önce sordukları sorularla Prof. Dr. Aziz Sancar’dan altın değerinde öğütler aldılar; değerli akademisyenin deneyimlerini dinleme imkânı buldular. Gençlerin merak ettiği konular arasında Sancar’ın eğitim hayatındaki motivasyon kaynağı, karşılaştığı zorlukların nasıl üstesinden geldiği ve Türk öğrencilerine Amerika’da sağladığı destekler yer aldı.

 Motivasyonunun çocukluğundan beri etrafında olup biteni anlamak isteği olduğunu dile getiren Prof. Dr. Aziz SancarDoğal bilimlere bir ilgim vardı. Tabiatın nasıl inşa edildiğini öğrenmek isterdim. Ayrıca rekabeti de seviyordum. Futbol takımında olan arkadaşlarım bilir, kaleciyken bile hayatımı tehlikeye atardım. İstanbul’da üniversiteye gittikten sonra buna bir şey daha eklendi. Türkiye’nin farklı yerlerindeki insanlara Mardinlilerin büyük işler başaracağını kanıtlamak!” dedi.

Zorluklarla karşılaştığında sorunun üzerine gittiğini ve asla pes etmediğini söyleyen Sancar “Üzerinde çalıştığımız konu ve deneyler çalışmadığında ‘Ben seni çözeceğim, bunun başka çaresi yok.’ diyorum. Bazen tuttuğunuz yolun ve kullandığınız yöntemin o soruyu yanıtlayamayacağını gördüğünüzde yöntemi değiştirmeniz gerekebilir. Ama gayenizden asla vazgeçmeyin.” dedi.

Ekip arkadaşlarını, Türk öğrencilerden ve asistanlarından seçtiğini belirten Nobel ödüllü akademisyen “Laboratuvarımda şu an üç Türk kız öğrenci var.  Ayrıca üniversitemizde başka alanlarda çalışan Türk öğrencilerimiz var. Amerika’daki Türk Evi’nin iki gayesi bulunuyor. Birincisi, Türkiye’yi Amerika’ya tanıtmak; ikincisi de öğrenci yurdumuzu tamamlamak. Orada da Türk öğrencileri yakın zamanda misafir edeceğiz.” dedi.

Prof. Dr. Aziz Sancar en büyük dileğinin de hayattayken Mardinli öğrencilerden birinin Nobel Ödülü alması ve kendisinin de o ödül töreninde bunu gururla seyretmesi olduğunu dile getirdi.

 MAREV hakkında

Kendi yaşadıkları güçlükleri yeni neslin yaşamamasını kendine borç bilmiş İstanbul’da yaşayan 130 kişilik Mardinli bir grup tarafından 1990 yılında kurulan MAREV Mardinliler Eğitim ve Dayanışma Vakfı, bugüne değin sayısı binlerle ifade edilen öğrenciye burs imkânı sundu. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve hukukun üstünlüğüne yürekten inanmış kişiler tarafından kurulan Vakıf, insanların en fazla gereksinme duydukları sosyal ve kültürel alanlarda karşılıksız hizmet, toplumda yardımlaşma ve dayanışma gibi üstün ilkeleri benimsiyor.


Editor : Mehmet ÇELİK
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR