TURİZM

Pizza Diyarında Belgesel Galası

İzla Pizzeria’nın ev sahipliğinde, düzenlenen Kadim Süryani Halkının tarihine ve kültürüne tanıklık eden “Şahit” Belgeselinin galası yapıldı.

        Pizza Diyarında Belgesel Galası
22-09-2023 11:01
23-09-2023 07:59
MARDİN

  Mardin’in Midyat İlçesine bağlı Uçköy (Kah)’de, Gevriye Çil ve Morris Dal tarafından işletilen İzla Pizzeria’nın ev sahipliğinde galası yapılan “Şahit” belgeseli beğeni topladı. Belgeselde, olumsuz şartlara dayanamayan Süryanilerin Avrupa Ülkelerine göç etmesine karşın, köyünde kalmayı tercih eden, tüm zorlukları göğüsleyen Benyamin Aydın’ın hikayesi anlatılıyor.

    Sinema sektöründe bulunan Ahmet Kılıç, Ezel dizisinin senaristleri tarafından kurulan Yazı Odası şirketinde iki yıl boyunca sinema eğitimi aldıktan sonra profesyonel kariyerine senaryo yazarlığı yaparak başladığını söyledi. Şahit belgeselin, yazarı, yapımcı  ve senaristliğini yapan Ahmet Kılıç, belgeseli şöyle özetliyor “ Mezopotamya’nın en eski halklarından olan Süryaniler, geçmiş yıllarda baskılardan dolayı doğup büyüdükleri topraklarını terk etmek zorunda bırakıldılar ve zamanla Mezopotamya coğrafyasında azınlık durumuna düştüler. Eskiden büyük bir şehir merkezi olduğu bilinen Süryani-Hristiyan Hah (Anıtlı) köyünde yaşayan Benyamin Aydın ise köy işleri dışında Süryanice dil öğretmenliği yapmaktadır. Kendi dillerini bilmedikleri için annesi ve babasıyla Kürtçe konuşmak zorunda olan öğretmen Benyamin de orada yaşayan ve ölen insanlar gibi, zaman gibi ve Mezopotamya bölgesinde bulunan o eski yapılar gibi olan bitenlere bir şahittir.”

         Şahit Belgeselinin galasına, Midyat Belediye Başkan Yardımcısı Ali Alptekin, Güneydoğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Başkanı Mehmet Çelik, İş İnsanı, İlkhaber ve İlkses Gazetelerinin sahibi Halil Aslan, Küresel Gazeteciler Konseyi Adnan Avuka, Mardin Turizm İşletmeleri Derneği Başkanı Aslan Paşaoğlu, Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu Başkanı M.Şerif Öter, Süryani Dili-Kültürü ve Edebiyatı Derneği Başkanı Yusuf Beğtaş, Yaşarbey çerez sahibi Yaşar Budak  ve çok sayıda davetli katıldı.

          Gala sonrasında Süryani müziği eşliğinde halaylar çekildi.

  ŞAHİT BELGESELİNİN YÖNETMENİ AHMET KILIÇ KİMDİR?

 2015 yılından beri sinema sektöründe bulunan Ahmet Kılıç, Ezel dizisinin senaristleri tarafından kurulan Yazı Odası şirketinde iki yıl boyunca sinema eğitimi aldıktan sonra profesyonel kariyerine senaryo yazarlığı yaparak başladı.

2017 yılında senaryo ekibi içinde bulunduğu Tepedeki Ev isimli kısa film Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne seçildi.

Çeşitli film yapım şirketlerinde senaryo yazarlığı yaptıktan sonra 2020 yılında kendi film yapım şirketini (İz Yapım) kurdu. Daha sonra birçok tanıtım filminin yazarlığını ve yönetmenliğini üstlendi. 2021 yılında ise ilk belgesel filmi olan İZLER ‘’Boncuklu Tarla’’yı çekti.

İZLER ‘’Boncuklu Tarla’’ isimli belgesel draması yurt içi ve yurt dışından uluslararası birçok festivale seçildi. Aynı belgesel Foça Film Günleri’nde gösterildikten sonra Best Of Foça 2022’nin özel seçkisi arasında yer aldı.

 

 

 

 

 

 

 


Editor : Mehmet ÇELİK
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR