TURİZM

Savur’da Türk Mutfağı Etkinliği

Osmanlı Mutfağına, Saray Yahnisini Kazandıran İlçe Savur’da Türk mutfağı etkinliği yapıldı.

 Savur’da Türk Mutfağı Etkinliği
25-05-2023 09:48
25-05-2023 09:55
MARDİN

Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan 21-27 Mayıs Türk mutfağı haftası etkinlikleri kapsamında yerel yemekler tanıtıldı.

     Savur İlçesinde düzenlenen Asırlık Tariflerle  Türk Mutfağı etkinliğinde, meyvenin et ile buluştuğu farklı damak tatları ortaya çıktı. Savur İlçe Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığının ev sahipliği yaptığı etkinlik, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Artuklu Üniversitesi ve  Tur operatörlerinin desteği ile gerçekleşti. Etkinliğe Savur İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Muhammed Kaya, Ömerli İlçe Kaymakamı Keren Türker, İl Kültür ve Turizm Müdürü Elif Baştürk, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hatip Çelik, ilçedeki kamu kuruluş temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

         Artuklu Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ali Alkandemir, Mardin’in tarihi dokusu, tarih boyunca   geçirdiği evreler  ve günümüze kadar gelen, tarihi, sosyal ve kültürel gelişmelileri anlattı. Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürü Elif Baştürk, ülke genelinde eş zamanlı yapılan Türk Mutfağı etkinliğine kapılarını açan Savur İlçe Kaymakamı Muhammed Kaya’ya teşekkür ederek, Savur İlçesinin turizmden  haklı beklentilerine kısa sürede kavuşacağına inandığını söyledi.          Savur İlçe Kaymakamı Muhammed Kaya, 2022 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın başlattığı Türk Mutfağı etkinliğine  ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kaymakam Kaya “Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin başlattığı Türk Mutfağı etkinliğini çok kıymetli ve değerli buluyorum. Türk mutfağı çok zengin ve farklı bir kültür ve medeniyeti bünyesinde bulunduruyor” dedi

               Osmanlı Mutfağına Saray Yahnisini Savur Kazandırdı

Mardin’in Türk Mutfağına katkısının büyük olduğuna vurgu yapan Kaymakam Muhammed Kaya “Türk Mutfağı Osmanlı döneminde zirve yapmış. Mardin’in Trük Mutfağına katkısı büyüktür. Bir birikimi bir zenginliği görüyoruz. Firkiye, Aluciye, Incasiye gibi farklı lezzetleri Osmanlı Mutfağına kazandıran ilçe Savur’dur. Etin meyve ile buluşması, etin sanata dönüşmüş hali  olarak  ortaya çıkıyor. 1517 Yılında Mardin’in Osmanlı topraklarına katılmasının ardından, saray mutfağına gönderilen Incasiye yemeği Osmanlı mutfağında beğeni bulmuş, Sultan Selim  saray mutfağında yer alacak yemekler arasında  yer almasını bir ferman ile duyurmuştur.” Şeklinde konuştu.

       Geçmişten Gelen Lezzetleri Geleceğe taşıyacağız

      Savur İlçesinde zengin bir sofra kültürü olduğuna tanık olduğunu hatırlatan Kaymakam Muhammed Kaya “ İlçemizde evlerdeki sofra kültürüne hayran kalmamak mümkün değildir. Lokantalarımızda gerçek mutfağımızı göremiyoruz. Evlerde kurulan hem zengin hem de lezzetli sofralar görülmeye ve tadına bakılmaya değer. Tarihi değeri yüksek Savur Hükümet Konağını kültür ve sanat cafe’ye dönüştürürken, geçmişten gelen lezzetleri belli standartlar ölçüsünde geleceğe taşımayı hedefledik. Sofra kültürünün, zenginliğinin ve mutfak sanatının ortaya çıkardığı farklı lezzetleri geleceğe taşırken, ilçe turizmine de hizmet ettiğine tanık oluyoruz” dedi.

     Mardin Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Semir Bilen, hazırladığı birbirinden lezzetli, meyve ve etin buluştuğu yemeklerin önce nasıl yapıldığını anlattı, sonra da davetlilere sundu.

     İl Kültür ve Turizm Müdürü Elif Baştürk, katkı ve ev sahipliğinden dolayı Kaymakam Kaya’ya teşekkür plaketi verdi.


Editor : Mehmet ÇELİK
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR