GÜNDEM

YEREL MEDYA SURİYELİLERİ İÇİN ANKARA´DA BULUŞTU

Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünce 27. Yerel Medya Buluşması ?Suriye Ve İnsani Diplomasi-II? Temasıyla Ankara´da Düzenlendi

YEREL MEDYA SURİYELİLERİ İÇİN ANKARA´DA  BULUŞTU
03-07-2015 13:20

               

   Haber:Mehmet Çelik

    27. Yerel Medya Buluşması 2 Temmuz 2015 tarihinde Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü´nde (BYEGM) Genel Müdür  Dr. Cemalettin Haşimi ve Adıyaman, Mardin, Şanlıurfa illerinden gelen 15 yerel medya mensubunun katılımlarıyla gerçeklşti. ?Suriye ve İnsani Diplomasi-II? temasıyla düzenlenen program çerçevesinde davetli medya mensuplarına hitap eden Dr.Cemalettin Haşimi, yerel medyanın fikir ve önerilerinin önemli olduğunu, bu amaçla yerel medya buluşmalarının düzenlendiğini söyledi. Yerel medyanın ?Suriye ve İnsani Diplomasi? açısından önemine vurgu yapan Haşimi, özellikle halkın doğru bilgilendirilmesi noktasında yerel medyanın büyük bir rol üstlendiğini ifade etti.

 Anadolu Coğrafyasının kucak açmaya alışkın olduğunu vurgu yapan BYGM Genel Müdürü Haşimi,geçmişte bölgede muhacir evlerin bulunduğuna dikkat çekti. Geçmişte Irak´tan çok sayıda kişinin kısa sürede bölgeye geldiğini ve Türkiye´nin her yerde gelen bireysel ve zorunlu göç dalgalarına tarih boyunca kucak açtığını söyledi. Haşimi ?Türkiye en faz mülteci barındıran ülke.Bugün 2 milyon Suriyeli Türkiye´de barınıyor. 260 bin Suriyeli Çadırlarda ve konteynır kamplarda barınıyor.1 milyon 500 bin Suriyeli de ben kendi geçimimi sağlayabilecek güç ve yapıdayım deyip evlerde yaşıyor. Başka bir ülke 2 milyon insan göç dalgasına ev sahipliği yapsa kan gövdeyi götürür.Bizde toplumsal çatışma yaşanmadan Suriyeli misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlıyoruz.? Dedi.

          Türkiye´nin bu güne kadar 44 ülkeye insani yardım yaptığını ifade eden Haşimi, insani  yardımda ABD ve İngiltere´den sonra  3.cü sırada yer aldığını söyledi.Haşimi ? Suriye ile farklı bir hukukumuz var. Akrabalık bağlarımız var.Sınırlar rastgele çizilmiş.Bölgede sınır altı ve sınır üstü tabirleri kullanılıyor.Yarın Suriye´de huzur ortamı sağlanınca ülkelerine dönecek ve tarih boyunca,Türkiye´ye minnettar kalacak? şeklinde sözlerini sürdürdü.

 

         Adıyaman, Mardin ve Şanlıurfa´dan  Ankara´da toplanan  gazeteci heyeti; BYGM Merkez Binasında gerçekleştirilen programın ardından Başbakanlık Afet ve Acil Durumu Yönetimi Başkanlığını (AFAD) ziyaret etti. Heyete, AFAD´da kurumun kamp içi ve kamp dışındaki Suriyelilere yönelik faaliyetleri hakkında sunum yapıldı. Daha sonra İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü´ne geçen gazeteci heyeti, Uluslararası Koruma Daire Başkanı Mehtap İyice´den göç hareketleri ve Suriyeli misafirler konusunda bilgi alarak görüş alışverişinde bulundu.

        AFAD ve İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü yetkilileri, kamplarda barınan Suriyelilere her türlü insanı yardımın yanı sıra,eğitim ve sağlık alanında da hizmet verildiğini bildirdi. Türkiye´ye zorunlu göç eden Suriyelilerin Biyometrik ve demografik kayıtlarının tamamladığını vurguladı.Suriye´den ülkemize  gelen mültecilerde   55 bin doğum vakası gerçekleştiği belirtildi.

               27. Yerel Medya Buluşması programı, heyetin Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı´na yaptığı (SETA) ziyaret ile son buldu.

             Basın Yayın ve Enformasyon  Genel Müdürlüğünün Yerel Medya  mensuplarına verdiği iftar yemeğinin ardından Gazeteciler Ankara´dan geldikleri illere gitmek üzere ayrıldı.

             Gazeteciler,Yerel Medya buluşması ile masaya yatırılan ?Suriye ve İnsan Yardım Diplomasisi? konusunun karşılık bilgi alışverişi ile yararlı geçtiğini ifade etti.



Editor : HaberPanelim.com
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR