EKONOMİ

Yüzbin ton Mısır Çiftçinin Elinde Kaldı.

MARSİAD Başkanı Nasır Duyan? Nakliyeci,ihracatçı ve çiftçileri zor günler bekliyor

Yüzbin ton Mısır Çiftçinin Elinde Kaldı.
26-03-2015 12:22

               Mardin Sanayici ve  İşadamları Derneği Başkanı Nasır Duyan,yeni uygulamalarla Irak'a ihracatın yavaşlatılmak istendiğini,hükümetin erken önlem alması gerektiğini söyledi

               MARSİAD Başkanı ve OSB Başkan Vekili Duyan  bölgedeki sanayicinin üç temel sorunu olduğunu vurgu yaptı.  Duyan, kamyonlara kapalı  kasa,kırmız hat ve mısır ihracatı olarak değerlendirdiği sorunlar çözüm beklentisi içerisinde olduklarını dile getirdi.Yeni bir uygulama ile 15 Nisanda başlayacak açık kamyon ve araçlarla mal taşıma yasağı nakliye sektörünü ve bilhassa Irak'a yapılan ihracatı sekteye uğratacağını belirten MARSİAD başkanı Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Nasır Duyan, kapalı kasa yerine karoserlerin çadırlarla örtülmesinin nakliyecileri büyük bir külfetten kurtaracağını söyledi. Başkan Duyan Gümrük bakanlığı tarafından hayata  geçirilecek uygulama ile 15 Nisandan  itibaren açık kasa ile yük taşınamayacak,ihracat yapılamayacak. Bu durum nakliyeciye ve nakliye sektörüne yük getirecek ve sıkıntı yaşatacaktır. Biz kapalı kasa yerine mevcut kasaların çadırlarla örtülme zorunluluğu getirilmesinden yanayız. Bazı nakliyecilerimiz  damperli araçlarıyla da yük taşımakta ve ihracat yapmaktadır. Damperli araca nasıl kapalı kasa konacak. Bu uygulama milli ekonomiye de olumsuz yönde etki yapacaktır?  dedi.

           Irak'a ihracat kırmızı hatta.

              Irak'a yapılan tüm ihracatların kırmızı hata alındığını, her yüke şüpheli bakıldığını ifade eden MARSİAD Başkanı Nasır Duyan, kırmızı hat uygulamasının ihracatı olumsuz yönde etkilediğini, geçen yılki  döneme göre yüzde 40 oranın ihracatın azaldığını söyledi. Duyan Aralıklarla kırmızı hat uygulamasını olumlu karşılıyoruz. Ancak sürekli hale getirilirse ihracata darbe vurur.Her yüke şüphe ile balkıyor.Eskiden 500 ton gıda için bir sefer beyanname veriyor ve bir  numune isteniyordu. Şimdi her kamyon için beyanname ve numune isteniyor. Bürokratik işlemler arttırıldı. Bu sadece Irak sınır kapısına dönük bir uygulama. Başka sınır kapılarında benzer bir uygulama yapılmıyor.Kalkınmada öncelikli bölgelerde ihracatın önü kesilmemeli. Hükümetin çözüm süreci,ulaşım alanındaki başarısına nakliyeciler ve ihracatçılar olarak oldukça sevindik. Yeni uygulama sevincimizi kursağımızda bıraktı. Beklentimiz eski uygulamaya devam edilmesinin sağlanmasıdır. Bu uygulama ile ihracat rakamları geçen yılki döneme göre %40 oranında azalma gösterdi. şeklide sözlerini sürdürdü.

      Mısır  Çiftçinin Elinde Kaldı.

            Bölgede yetiştirilen Mısır'ları yarı işlenmiş olarak Irak'a ihracatını gerçekleştirdiklerini, mısır üreticisinin de bu durumdan memnun olduğunu söyleyen MARSİAD Başkanı Nasır Duyan, Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret ve Hazine Müsteşarlığının, mısır ihracatının önünü kestiğini ifade etti. Duyan Mardin'de ikinci ürün olarak yetiştirilen Mısır'ı yarı işlenmiş olarak iyi bir fiyatla Irak'a gönderiyorduk.Pazar sıkıntısı yaşamadan çiftçimiz iyi bir fiyatla ürününü satma imkanı buluyordu.Dış Ticaret ve Hazine Müsteşarlığından aldığımız  Dahilide İşleme Belgesini, artık müsteşarlık vermiyor. Belge olmayınca ihracat yapamıyoruz.Mısırın iç pazarda satılması isteniyor.Çiftçi mısırını Şanlıurfa'nın dışına çıkardığı zaman kar marjı düşüyor,ürününün giderlerini karşılayamıyor. Devlet ya mısırları yerinde alsın ya da ihracatını yapmamıza izin versin. Ukrayna'dan,Rusya'dan ithal edilen Mısırlar Irak'a gönderiliyor ama yöre çiftçisinin mısırını iç pazarda sat deniliyor. O zaman ya ithalat durdurulsun ya da ihracat serbest bırakılsın. Bu yıl 100 bin ton dolayında mısır çiftçinin elinde kaldı. Kime ne yararı olacak şeklinde konuştu.



Editor : HaberPanelim.com
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR