GÜNDEM

Ziraat Mühendisleri Odasından Elektrik Kesintisi Açıklaması..

Ziraat Mühendisleri İl temsilcisi Vedat Durak, Mardin´de yaşanan elektrik kesintileri ile ilgili açıklama yaptı.

Ziraat Mühendisleri Odasından Elektrik Kesintisi Açıklaması..
23-03-2018 23:43

Ziraat Mühendisleri Odası Mardin İl Temsilcisi Vedat Durak Son dönemde Mardin´de ve bölgede tarımsal alanda elektrik enerjisi sorununun, tarımsal üretime ciddi zararlar verme noktasına geldiğini söyledi.

    Durak yaptığı yazılı açıklamada  ?Mardin 4 milyon dekar tarımsal üretim alanı ile Türkiye´deki tarımsal hasılanın önemli merkezlerindendir. Bu alanın 2 milyon 507 bin dekarı tarla tarımının yapıldığı alandır.  Tarla tarımı yapılan arazilerimizde 2017 yılı itibari ile 1 milyon 225 bin dekarlık bölümünde elektrik enerjisine bağımlı sulu tarım yapılmaktadır.

 Mardin ilinin,  Artuklu, Derik, Mazıdağı, Kızıltepe ve Nusaybin ilçelerimizde sulanan alanların çiftçilerimize girdi maliyeti 470 milyon TL´dir. Bu devasa maliyetin, elektrik kesintileri nedeniyle heba olması riski ile karşı karşıyayız. Aynı zamanda ülkemiz ve ilimiz son 40 yılın en kurak iklimini yaşadığından, sorunun önemi daha da artmaktadır.

                Mardin´de Tarımsal üretimin ve tarıma dayalı sanayi ile ticaretin son 20 yıldır büyük bir ivme kazanmasının yegâna koşulu sulu tarım olmakla beraber, enerji sorunu çığ gibi büyümektedir. 20 yıl öncesinin tarımsal hasılasının bugün 5 katını, sulama sayesinde üreten Mardin´in enerji sorununun bir an önce kalıcı bir çözüme kavuşması elzemdir.

                Ziraat Mühendisleri Odası Mardin İl Temsilciği olarak enerji sorunun boyutlarını ve çözüm önerilerimizi yıllardır her platformda dile getirdik. Çiftçilerimizin üretim koşullarının, gelişmiş tarımsal iklimler seviyesine çıkarılabilmesi için entansif (Yüksek girdili-yüksek verimli) tarım politikalarının önemini her zaman kamuoyu ile paylaştık. Son olarak Gıda ve Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Ahmet Eşref Fakıbaba ile yaptığımız görüşmede de bu sorunu tüm açılardan dile getirip çözüm önerilerimizi sunduk.

Ziraat Mühendisleri olan bizler, üreticilerimiz ile aynı paydaşta ve aynı kaderi yaşayan bir kesim olarak sorunun bir an önce çözme kavuşması en büyük dileğimizdir.

                2013 yılından bu yana özelleştirilmiş olan Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin uyguladığı politikalarılar üreticilerimizin beklentileri ile uyuşmamaktadır.  Özel bir firma olan DEDAŞ´ın sağladığı hizmetin karşılığını alması konusunda yapacağı uygulamalara saygı duymaktayız. Ancak Mardin´de 100 bin kişinin iştigal alanı olan tarımsal sektörün, elektrik enerjisi yüzünden bir kaosa sürüklenmesini kabul edemeyiz.

                Güz üretim döneminin en riskli döneminde elektrik enerjisinin firma tarafından kesilmesi, millî gelirimiz ve bölge koşulları açısından kabul edilebilir bir durum değildir.

                Daha önce defalarca dile getirdiğimiz gibi enerji sorununun yegâne çözümü çiftçilerimizin ödeyebileceği bir fiyatlandırma ile mümkündür. Bu konu ile ilgili önerilerimizi 5 ay öncesinde, Mardin´deki tüm tarım temsilcileri ile beraber, Sayın Başbakanımıza ve ilgili Bakanlarımıza bir rapor halinde sunmuştuk. GAP suyunun Mardin topraklarıyla bulaşacağı güne kadar, enerjide üreticilerimize sübvansiyonun arttırılması zorunludur. İlimizde Tarım ve ticaretin tekrar canlanması için elektrik enerjisi kesintilerinin bir an önce sona erdirilmesi en büyük talep ve beklentimizdir.

                Geldiğimiz noktada sorunun çözümü için başta Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlıklarında,  kalıcı bir çözüm arayışı görülmemektedir.

                Ziraat Mühendisleri Odası Mardin İl Temsilciği olarak,  başta Sayın Başbakanımız olmak üzere Bakanlıklarımızın, Milletvekillerimizin ve ilgili tüm kuruluşların, üreticilerin sesine kulak verip enerji sorununa kalıcı bir çözüm getirmelerini umut ediyoruz.? İfadelerine yer verdi.



Editor : HaberPanelim.com
TÜRKİYE GÜNDEMİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR