İşler Bayağı "Yaman" durumda!

Semih Hocaoğlu
Semih Hocaoğlu
İşler Bayağı "Yaman" durumda!
18-09-2021
Ciddi bir takım iddialar ve söylentiler sonucu görevinden alınan Mardin eski Valisi ve Büyükşehir Belediyesinin eski kayyım Başkanvekili Mustafa Yaman ile ilgili adli soruşturma izni verilmesi haberi hafta boyu en çok konuşulan konu oldu.
Mardin Büyükşehir Belediyesine aralıklarla iki kez kayyım olarak atanan ve bu süre zarfında Belediyeye çeşitli illerden getirttiği elemanların çoğunu daire başkanlıkları ve şube müdürlüğü görevlerine yerleştiren Yaman ; yapmış olduğu usulsüz yönetim tarzıyla şikayetlere maruz kalmış, gelen müfettişlerin yaptığı incelemelerde ciddi manada usulsüz alımların yapıldığı, kamu zararının oluştuğu ve bazı yolsuzlukların cereyan ettiği tesbit edilmişti. Hakkında başlatılması gereken adli soruşturma için önceleri izin vermeyen İçişleri Bakanlığı ; daha sonra oluşturulan dosyalarla birlikte adli soruşturma izni verdi.
Usulsüzlük, yolsuzluk, rüşvet, kamu zararı yaratma, görevi kötüye kullanma ve ihale kanununa muhalefet suçlarının yer aldığı dosyalarda ; Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığınca gerçekleşen ayrı ayrı 36 ihalede, firmalara 100 milyon liralık yapılmamış işlere ödeme yapıldığı beyan edilerek, belediyenin 540 milyon liralık bir zarara uğratıldığı ifade edilmekte.
Dosyalarda mevcut usulsuzlüklerle ilgili Vali Yaman ile birlikte ; bazı Daire Başkanları, Başkanvekilleri, bazı Şube Müdürü, Müdür Vekilleri ile teknik personelden oluşan toplam 72 kişi hakkındaki soruşturma haberi ; Mardin yerel basını ve sosyal medya dışında başka bazı kesimlerdeki basında da yer aldı.
Mustafa Yamanın daha önce görev yaptığı Balikesir'de de adının sık sık yolsuzluk ve usulsüzlüklere karıştığı, sürekli şikayetlere maruz kaldığı , aynı dönemde Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı olan Edip Uğur ile bu nedenle ters düştüğü ve hatta Başkan Uğurun " metal yorgunu " olduğundan beyanla Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından istifasının istendiği ve bu istifa talebinin nedenlerinden birinin Mustafa Yamanın şikayetlerinin olduğu söylentileri dolaşmakta.
Balıkesir'deki icraatları ve Başkan Edip Uğurun istifa nedeni olarak bilinen Mustafa Yaman ile ilgili soruşturma izninin verilmesi haberi Balıkesir basınında geniş yer buldu. Bazı gazetelerin tam sayfa verdiği haberde ;
" Yaman Vali Bildiğiniz Gibi "
" Vali Yaman Çıktı "
" Yaman Hırsız " manşetleri atıldı.
Bir başka tepki de ; makamına bomba atılarak öldürülen Derik Kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk'un ağabeyi Ali Haydar Safitürk'ten geldi. Ağabey Safitürk kardeşinin ölümünde zamanın Valisi Mustafa Yamanın ihmalinin olduğunu, yañlış yönlendirmeler olmasaydı kardeşinin kurtulma şansının yüksek olduğunu belirterek ; Kızıltepe Devlet Hastanesindeki 19 doktorun muhalefetine rağmen , kafadan yaralı olan Kaymakamın daha yakın olduğu halde Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesi yerine Gaziantep Ersin Aslan Kalp ve Damar Hastanesine gönderilmiş olmasının bir kasıt gibi ağır bir ihmal olduğunu söyledi.
Konunun adli yönünü yargının yüksek adaletine bırakarak; Mustafa Yamanın Mardin Büyükşehir Belediyesindeki tahribatları ve bıraktığı enkaz şu anda kendini fazlasıyla göstermekte.
Yerine görev yapacak Vali için, projelendirilmiş devasa yatırımlar, başlanmış ama devam etmekte olan dört başı mamur projeler bırakılması gerekirken ;
- 1milyar 180 milyon borç,
- Gereksiz alımlarla şişirilmiş personel sayısı,
- Liyakatsiz ve deneyimsiz yönetici ,
- Büyük harcamaların yapıldığı spor faaliyetleri,
- Her tarafıyla dökülen, Mardine uygun olmayan, hangi amaçla kullanılacağı bilinmeyen asrın ucube projesi Cumhuriyet Meydanı ,
- Yıllardır devam etmekte olan otopark sorununa çözüm amaçlı daha önceki yönetimlerce başlatılıp, amacından uzaklaşmış , projesi ve şartnamesi defalarca değiştirilmiş Diyarbakırkapı Otopark Projesi,
- Ahbap çavuş ilişkileri içinde belediyeye ait yerlerde bazı kişilere tahsis edilmiş mekanlar,
- Yenişehir trafiğini arap saçına çevirmiş meşhur Battı-Çıktı Projesi,
- Bazı işyerlerine yapılmamış yüklü ödemeler,
- Şu ana kadar tamamlanmış olması gereken Kentsel Dönüşüm Projesi ile başka başka birçok olumsuzluklar Vali Mahmut Demirtaş'ın kucağında kaldı.
Göreve başladığı günden bu yana karşılaştığı devasa sorunların bilincinde, fakat hicbir mazeret aramaksızın, daha fazla sahada görünen Sayın Vali Demirtaş çalışmalarını aralıksız sürdürmekte. Büyük ölçüde borç ödediği, şişirilmiş belediye kadrolarını düzene soktuğu , en büyük proje kabul ettiği Tarihi Mardinin eski siluetine kavuşturulması için beton bina ve eklentilerin yıktırılma çalışmalarını başlatacağı, vatandaş tarafindan yakınen takip edilmekte.
Göründüğü kadarıyla; dur durak demeden çalışmalarını sürdürmekte olan Sayın Vali Demirtaş azimli , hizmete susamış Mardin halkı umutlu....
ÖNCEKİ YAZILARI