"ÖZLENEN TABLO" OLMALIYDI HABERİN BAŞLIĞI

Semih Hocaoğlu
Semih Hocaoğlu
"ÖZLENEN    TABLO"   OLMALIYDI HABERİN   BAŞLIĞI
24-04-2024
Gerçi ;
sosyal medyadaki haber portalında bir yerel gazetenin yaptığı haberde kullandığı başlığı okuduğumda, tepkimi yorum bölümünde bir iki cümleyle koymuştum.
Ancak, konunun kısa bir yorumla geçiştirilmeyeceğini düşündüğüm için daha kapsamlı yazma gereği duyuyorum.
Gazete , 23 Nisan kutlamalarının yapıldığı tören haberini ; sanki çok garip bir davranışmış gibi,
"Vali Tuncay Akkoyun ile Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk yan yana oturdu" başlığıyla verdi.
Ne garip...
Bir İl Valisi ile Belediye Başkanı'nın bir araya gelemeyişleri, yan yana oturmayışları, aynı fotoğraf karesinde görülmeyişleri haber değeri taşırken ; olması gereken bir davranış, yapılan bir habere başlık olabiliyor.
Bir tören kutlama haberine, aklı sıra cazibe kazandırmak amacıyla düşünülmüş bu talihsiz başlık, bir gazetecilik eksikliğinin yanında, toplumsal bir konunun yersiz ve gereksiz bir biçimde gündem yaratması şeklinde okunabiliyor.
Başta bölgemiz olmak üzere, birlik ve beraberlik duygularının üst düzeyde seslendirilmesi gereken bir ortamda, böyle bir haber başlığının kullanılması hiç şık olmamıştır.
Hizmete susamış, ivedilikle çözüm bekleyen sorunları var olan ve eksikliğinin bir an önce giderilmesi gereken Mardin'de, arzu edilen sonuca varmanın olmasa olmazı ; birlik-beraberlik, dayanışma ve sorumluluk duygularıdır.
Siyasilerin, merkezi yönetim ve yerel yönetim temsilcilerinin yanı sıra, yerel basının da aynı duygulara sahip olması gerekmektedir.
Kendi egolarını bastırarak, duygusallık içinde yapılacak haber ve yayınların sürece zarar verebileceği unutulmamalı.
Aralarında Mardin'in de bulunduğu bölge il ve ilçelerinde, kaç yıl uygulanan kayyım uygulamasının, bölgede siyasi olarak olumlu bir hava estirdiğini söylemek mümkün değil. Esmemiş bu olumlu hava ; gerek siyasiler arasında, gerek yönetim kadroları arasında ve gerekse sivil toplumda beklenen dayanışmayı sağlamadığı için ;
hizmeti etkilenen,
sorunları çözümlenemeyen ve
kaybeden Mardin olmuştur.
Bu nedenle ;
Siyasileri, yöneticileri, sivil toplumu, basını ve içinde barındırdığı çok sesli ve çok renkli vatandaşlarıyla, ilin ihtiyaç duyduğu birlik-beraberlik ve dayanışma duyguları içinde arzu edilen ortamın yaratılması konusunda üzerine düşen ne varsa yapılmalıdır.
Demokratik hak ve özgürlüklerin ön planda tutulacağı, hak-hukukun gözleneceği, yasalara uyulacağı ; şiddet ve baskının olmayacağı, kan ve gözyaşının geride kalacağı, barış ve kardeşlik duygularının hakim olacağı, özlenen iklimin oluşacağı bir anlayış içinde arzu edilen hedefe ulaşmanın daha kolay olacağı unutulmamalı.
Bölge insanının beklentisi ;
Merkezi yönetimin temsilcisi olarak atanmış Sayın Valilerin, yerel halkın temsilcisi olarak seçilmiş Sayın Belediye Başkanlarının ; siyasi erkten alacağı destekle kentin sorunlarına odaklanması, beraber yürütecekleri yardımlaşma ve dayanışma ile hizmetin sunulması doğrultusundadır.
"Taraf olmayan bertaraf olur" düşüncesinin rafa kaldırılacağı, herkese demokratik ölçekler çerçevesinde ve yasaların ön gördüğü şartlar doğrultusundaki yaklaşım biçiminde kazanan insanlık olacaktır, kazanan dostluk olacaktır, kazanan kardeşlik olacaktır ve de kazanan Mardin olacaktır.
Mardin Valisi Sayın Tuncay Akkoyun ile Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ahmet Türk'ün şahsında ; tüm bölge Vali ve Belediye Başkanlarının sadece bayram ve törenlerde değil, sürekli birlikte olmalarını ve bazı "niyet okuyucularının" düşüncelerini boşa çıkarmalarını diliyorum.
ÖNCEKİ YAZILARI