TOPRAK

Yasemin Ceylan
Yasemin Ceylan
TOPRAK
16-05-2022

TOPRAK

"Köylü milletin efendisidir"

M. Kemal Atatürk Toprağın hikayesi gözlerimi hep yaşartır. Bugün biraz yüksek desibelle konuşalım istiyorum. Akıllı teknoloji dünyasında ben tercihimi geçmişte olduğu gibi bugün ve yarında topraktan yana kullanıyorum.

Toprak, En değerli miras, hazine geleceğimiz, geçmişimiz, uğruna canlar verilen, canlar alınan, doyuran, örten, ilk tohumun, tomurcuğun beşiğidir toprak. İnsanlık tarihinden çok önce var olan Ata yadigarı topraklarımız maalesef dönüm dönüm elden gidiyor. Üretmemekten ya da üretememekten! Kimimiz üç kuruşa ata yadigarını şehirlere göç için satıyor, kimimiz devletten destek göremediği için yılmış durumda. Sevgili toprak sahibi çiftçi dostlarım! Dilenseniz bile topraklarınızı satmayın! Bırakın çorak kalsın ama satmayın! Bir gün sattığınız toprağın yabancısı olmamak için lütfen satmayın! Siz bu toprakların tek sahibi, koruyucusu bekçilerisiniz.

Kültürünü, davranışını özetle kimyasını bilemediğiniz insanlara sattığınız toğraklarda gün gelecek daha da yoksullaşacağız. Soruyorum, 'toprak olmadan tam bağımsız nasıl olacağız?' 'Topraksız nasıl doyacağız?' 'Nerede nasıl öleceğiz, hangi toprağa ağıt ve ya zılgıt yakacağız? Ülkem insanı ve kendi adıma endişeliyim. Toprağa ilk kurşunu bize sıktıran çaresizliğe boyun mu eğeceğiz yoksa toprağımıza sarılacak mıyız? Öngörüde bulunmak için filozof mühendis, olmaya gerek yok. Görünen köye klavuz da istemez. Ki toprağımıza, aşımıza göz koyanlar, yeşil banknotlarla göz boyatanlar, gün gelecek her taşın altını ekip biçip bizi o taşın altına muhtaç bırakmaları içten bile değil. Biliyorum, zor bir süreçten geçiyoruz.

Ne olursa olsun bir karışını bile satmayın! Bırakın çorak kalsın ama satmayın! Ev, araba, şehir sevdasına, çaresizlik buhranına kapılıp ne olur satmayın! Gün gelecek o çorak toprak sana dünyaları aldırır. Zakkum eksen gül biçersin bu verimli topraklarda. Ama gül biçip, bize zakkum yedirecekleri o kara günler gelmesin diye aklınızı başınıza alın, satmayın!

"Müreffeh bir ülkenin aziz Milletine TOPRAK, AKIL ve ADALET lazım. " Bu ilkeyle, toprağı olmayan ama varlıklı vatandaşlar betona yatırım yapacağına kendi toprağını almalı. Siz toprağınızı otuz, kırk yıllığına kiralayın. Başka Milletler alacağına siz alın diyorum. Bu hepimiz için milli bir görev hatta seferberlik olmalı. Yananın, kesilenin, satılanın sancısı yüzyıllarca geçmez. Geçim kronikleşmeden, kendi toprağımıza yabancılaşmadan ihtiyatı elden bırakmayalım diyorum. Temel gündem maddemiz toprak, toprak yine toprak olmalı. Yurdum insanının sofrasına dört mevsim baharı getirecek olan yine topraktır. Aklımızı şu başımıza alsak, mutluluk politikaları üreten Norveç ten bile daha zengin oluruz. Özfikrimce ithalat adı altında başka ülkelere el açacak kadar küçük bir millet değiliz. Gayretsiz hele hiç! Elden gidenin akıbeti malum; kalanı kurtaralım! Geleceğini kollayan toprağa değer ver! Yasemin Ceylan

ÖNCEKİ YAZILARI