?>

MAÜ’de “Mavi Vatan ve Kıbrıs” konusu Masaya Yatırıldı

Mardin Artuklu Üniversitesi, “İnsan, Toplum ve Medeniyet” dersi kapsamında düzenlediği konferansta Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Doğu Akdeniz’deki stratejik çıkarlarının en önemli başlıklarından biri olan “Mavi Vatan ve Kıbrıs” konusunu ele aldı.

EĞİTİM - 2 ay önce

MAÜ Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler konuşmacı olarak katıldı.

Konferansa Mardin İl Protokolü, üniversite yönetimi, akademisyenler ve öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Kürsüye çıkan Meclis Başkanı Öztürkler, Kıbrıs’ın sadece bir ada olmadığını, Türk milletinin tarihsel hafızasında ve milli kimliğinde çok güçlü bir yer edindiğini vurguladı.

“Kıbrıs, Türk Milleti'nin Hafızasında Yaşayan Bir Değerdir”

Konuşmasında Kıbrıs’ın 1571 yılında Osmanlı Devleti tarafından fethinden başlayarak günümüze uzanan tarihsel süreci özetleyen Öztürkler, Osmanlı'nın adada uyguladığı iskan politikaları ile Anadolu'dan gelen Türklerin buraya yerleştirildiğini hatırlattı. İngiltere'nin adayı 1878'de kiralamasının ve 1914'te tek taraflı olarak ilhak etmesinin ardından, Kıbrıs Türklerinin kimlik ve varlık mücadelesinin başladığını ifade etti.

Ziya Öztürkler, özellikle 1950’li yıllardan itibaren artan Yunan etkisi ve Enosis hayalleri doğrultusunda, Kıbrıs Türk halkının ciddi baskılar ve saldırılara maruz kaldığını söyledi. Bu süreçte kurulan Türk Mukavemet Teşkilatı’nın direnişin sembolü haline geldiğini vurgulayan Öztürkler, Rum saldırılarının sistematik bir şekilde Türk köylerini hedef aldığını, 103 köyün boşaltıldığını ve halkın gettolara sıkıştırıldığını söyledi.

“1974’te Sadece Kıbrıslı Türklere Değil, Rumlara da Barış Getirildi”

1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nın önemine dikkat çeken Öztürkler, dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan’ın “Biz sadece Kıbrıslı Türklere değil, Kıbrıslı Rumlara da barış getiriyoruz” sözünü hatırlatarak bu harekatın bir işgal değil, bir barış ve güvenlik operasyonu olduğunu belirtti. O tarihten bu yana adada barış ortamının hâkim olduğunu söyleyen Meclis Başkanı, Türkiye’nin garantörlük rolünün yaşamsal bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

“Mavi Vatan, Egemenlik Haklarımızın Teminatıdır”

Konuşmasında “Mavi Vatan” kavramına da özel bir yer ayıran Ziya Öztürkler, Doğu Akdeniz'deki deniz yetki alanlarının sadece jeopolitik değil, aynı zamanda ekonomik ve egemenlik açısından da kritik bir mesele olduğuna işaret etti. “Mavi Vatan, sadece denizlerin harita üzerindeki tanımı değildir; Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsızlık ve egemenlik haklarının açık bir ifadesidir” diyen Öztürkler, Türkiye’nin bu alanda attığı adımların uluslararası hukuk temelinde şekillendiğini belirtti.

Öztürkler, Libya ile yapılan deniz yetki alanları anlaşmasını bu stratejik hamlelerin önemli bir örneği olarak gösterdi. Ayrıca Türkiye'nin Akdeniz’deki enerji kaynakları üzerindeki haklarını koruma kararlılığının, hem bölgesel istikrar hem de KKTC’nin geleceği için vazgeçilmez olduğunu ifade etti.

“Türkiye Her Zaman Kıbrıs Türklerinin Yanındadır”

Konuşmasının sonunda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un yakın zamanda gerçekleştirdiği KKTC ziyaretlerine değinen Öztürkler, bu ziyaretlerin sembolik değil, fiili desteğin ve birlikteliğin açık göstergesi olduğunu söyledi. “Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a Kıbrıs Türk halkı adına şükranlarımı sunuyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Haftanın Öne Çıkanları

Mardinli iş insanları Mardin'de bir araya geldi

2025-05-20 18:27 - EKONOMİ

Mardin Mercimeği Tarihe Karışıyor

2025-05-14 22:29 - EKONOMİ

Mardin Arap Halkları Dayanışma Derneği Toplandı

2025-05-19 09:48 - YAŞAM

Nusaybin Ticaret Borsası Başkanı Aktaş'a, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Hizmet Şeref Belgesi

2025-05-18 10:51 - YAŞAM

Mardin’den Hatay’a Gönül Köprüsü: Gönül Mutfağı Hizmete Açıldı

2025-05-19 19:40 - TURİZM

Ankara’da “"Dijital Tekeller, Tehditler ve Arayışlar"” konferansı

2025-05-17 21:38 - YAŞAM

BALIK AYHAN'IN ARDINDAN

2025-05-15 08:00 - YAŞAM

Güneydoğu’nun 4 aylık hububat ihracatı 1,2 milyar dolar

2025-05-14 19:47 - EKONOMİ

MAÜ’de “Mavi Vatan ve Kıbrıs” konusu Masaya Yatırıldı

2025-05-21 18:50 - EĞİTİM

Mardin’de 19 Mayıs Coşkusu

2025-05-19 19:12 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Kadim Takı Sanatına Anlamlı Destek

18:25 - EĞİTİM

Kızıltepeli Öğrenciler Gazetecilerle Buluştu

10:29 - EĞİTİM

MAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde Mezuniyet Heyecanı

18:28 - EĞİTİM

MAÜ Öğrencilerinden Gerçeği Aratmayan Tatbikat

16:06 - EĞİTİM

Mardin'de PDR Günleri

19:01 - EĞİTİM

Günün Manşetleri

DEVA İl Başaknı Kerimoğlu "Sanal Kumara Dikkat çekti"

22:03 - YAŞAM

Siirt'te "Yeni Teşvik Yatırım Sistemi" tanıtıldı

21:21 - EKONOMİ

Mardin’e 20 Yeni Uzman Hekim ataması

10:00 - SAĞLIK

Mardin 2. OSB Büyüyor: 374,5 Hektarlık Genişleme Alanı İçin Çalışmalar Hızlandı

16:20 - EKONOMİ

Mardin’de Şehit Yakınları ve Gaziler İçin Anlamlı Açılış

16:05 - YAŞAM